Диверсификация и чак след това обединение

Публикувано / posted 2013-08-17 в категория / in category: Open Political Party, Некои съображения
  

Както се видя от дискусиите във форума на Отворена политическа партия, както се видя и от коментарите под тази публикация на Григор, явно опитите да се обединим на базата на дискусии и "достигане до истината" не само, че не донесоха почти нищо полезно, ами и доведоха до точно обратния ефект -- демотивираха много хора (включително и мен), тъй като общо взето ситуацията стигна до това, че всеки има своето непреклонно виждане как трябва да е устроена вселената чак до позицията на последния атом.

Well, shit…

Аз обаче съм тъпо и упорито добиче и продължавам да мисля, че решение има и то е много просто:

 1. Първо трябва да се даде възможност на хората да дефинират техните си идеи и да ги публикуват (на едно общодостъпно място)
 2. После всички трябва да изберем с кои идеи сме съгласни и срещу кои сме категорично против
 3. Прави се групиране на хората според припокриващите им се съгласия и вече всяка група си поема своя път. С времето някои групи ще се раздробят, други ще се обединят и накрая ще се оформят няколко "течения" от единомишленици. Когато една група има ядро от общи виждания, което да създава "гравитация", дребните различия и малките центробежни сили, създавани от тях,  няма да са проблем.

И май е крайно време да вземем да се срещнем на живо всичките тъпи и упорити добичета, които все още държим фронта и не сме се предали. Просто да обсъдим вижданията си и да видим кои от нас ще успеят да се обединят около общо ядро от идеи.

 


5 Responses to “Диверсификация и чак след това обединение”

 1. Мисля, че точно това е модела.

 2. Огнян says:

  @Митко
  Отдавна мечтаех за такъв коментар -- кратък, директен и без "обаче", "но" и други подобни.

 3. В крайна сметка нещата винаги по някое време опират до \\\"обаче\\\" и \\\"но\\\", но/обаче :) е много деструктивно да се почва именно с това :)

 4. Огнян says:

  Точно! :-)

 5. Фил says:

  Аз излизам от нелегалност към средата на септември, иначе ме брой за срещата. Но за да не забравя аз самия, такава инициатива почва да ми се струва че ще е по-полезна със създаването на механизъм, на фреймуърк, отколкото на конкретен продукт(политически субект). Механизми за прозрачност, за гласуване, за информиране. politikat.net е стъпка в правилната посока, независимо дали е с парите на Сорос или не. Прозрачност при взимането на решения, което го дъвках надълго и нашироко също. Всъщност първоначалната ти идея за основни принципи е съвсем добра, явно е трябвало просто да бъдат формулирани още малко по-абстрактно, за да не се стигне до тая конфронтация какво означава лустрация и т.н.

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image