Eкологични размисли на дребно

Публикувано / posted 2008-06-21 в категория / in category: Некои съображения
  

rec.jpgДнес попаднах на следната много добра статия: Консумирай, не спирай

В нея става дума за прекалена консумация в "развитите" страни. Това е голяма тема, преди съм изказвал мнения по нея, но сега се сещам за някои по дребни неща, които са ми правили впечатление. Става дума най-вече за консумирането на продукти, които дори и е забелязваме, че използваме.

Един такъв пример са хартиените кърпички в офисите и заведенията.  Измиваш си ръцете, дърпаш (или откъсваш) си една-две, избърсваш се и ги изхвърляш. Спомням си докато работех в Датамакс, как за офис с осем-десет човека се купухава купища рула хартия за ръце. Преди няколко месеца попаднах на някакъв сайт с еко насоченост, където имаше данни за това кой продукт, колко ресурс изисква за направата му. Имаше каре от тип "Знаете ли, че?", където беше показано точно руло хартия за ръце и се казваше, че за производството на 30 рула се отсича едно едиколко си годишно дърво. За трите и половина години докато бях там сигурно сме ликвидирали една малка гора… А решението е просто -- сешоар за ръце (веднага ми идва на ум: "Баба ти цял живот само сешоар за ръце е ползвала.").


One Response to “Eкологични размисли на дребно”

  1. Сешоара ползва електрически ток. А като се произвежда този ток се замърсява околната среда. А като се замърси околната среда не расте нищо, не само дървета. Тоест трябва да се сметне дали хартиените кърпички или сешоара са по-екологични.

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image