Андроид вълничка

Публикувано / posted 2014-01-15 в категория / in category: Android, Некои съображения
  

Вчера за пореден път чух от колега, че той бил избрал JavaEE пред Андроид, защото в ЕЕ-то имало повече работа. Към момента е напълно прав -- ако човек разгледа обявите в jobs.bg ще види, че за android почти няма отворени позиции (не броим тези, които са несериозни/неадекватни).

Да погледнем тази графика:

andro

За 2014 прогнозите са, че ще бъдат продадени 1,2 милиарда устройства с Андроид. Дали тези устройства няма да имат нужда от app-ове?

И още нещо, покрай дългогодишния ми опит с "enterprise" системи съм забелязал няколко огромни разлики между това да работиш по големи системи и това да работиш по сайтове/app-ове. "Enterprise"-a е "сериозна" работа. Работи се обикновено в големички екипи, има бюрокрация, псевдоспецификации, ако човек оплеска работата, примерно със счетоводна система, може да докара буквално фалит на клиента. Спек. Има и бая меринджеи. Шпек.

Сайтовете и app-овете са "несериозна работа". Дори да е оплескана работата най-лошото, което се случва е няколко юзера да се разпсуват и то временно, защото нещата бързо биват оправени. Отделно работата е много по-разнообразна и забавна. Проектите са относително малки и отнемат по 1-2-3 месеца. Не рядко са fire-and-forget тип (т.е. нямат support). Приключваш един проект един проект и започваш нов. На чисто. С интересни предизвикателства: location awareness, augmented reality, 3d графика и т.н. Кеф.

Ако използваме аналогията за пътуване:

"Enterprise"-a е като да се возиш в метрото в час пик: висиш на една ръка, гмеж, празен поглед, просто искаш време да минава и да не попадаш на простаци, които да ти развалят деня.

Android-a е като да се возиш в кабрио на път за морето. Най-хубавото тепърва предстои.

 

P.S.

И сега да не вземете да се втурнете всички да ставате Android developer-и. Get off my lawn! ;-)


2 Responses to “Андроид вълничка”

  1. Bogdan says:

    Интересен пост и възгледи. Поразгледах се в jobs.bg и същност открих доста места за android developers.
    Интересно е обаче дали заплатите в сферата на Андроид са същите като в ЕЕ сферата.

  2. Огнян says:

    Относно заплатите: поне засега за Андроид позициите са по-ниски с 10-30% спрямо ЕЕ…

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image