Бъдещето ни с HTML5 + Javascript

Публикувано / posted 2014-01-30 в категория / in category: Android, Некои съображения
  

html5jsЦитат по памет от вчера: "Това Андроид developer–ите сте много недалновидни. Нали виждате, че нещата при разработването за мобилни устройства отиват към HTML5 + Javascript? Ето, аз вече само с това се занимавам. Утре като native-а отпадне и всичко стане HTML5 + Javascript какво ще работите?"

Ами…

Като се има предвид, че повечето HTML5 + Javascript developer-и сте просто дизайнери или начинаещи PHP developer–и, които са се "преквалифицирали", за да яхнат новата модерна вълна, нещата ги виждам така (хиперболизирано и опростено за повече яснота):

Ден 1:  Google обявява, че спира поддръжката за Android SDK-то и разработкат на апове ще се прави само на HTML5 + Javascript

Ден 2: Всичките 200+к Android developer–и си припомнят Javascript-a

Ден 3: Започват да пишат апове на HTML5 + Javascript

Та, ако HTML5 + Javascript стане доминантна технология въпросът не е какво ще работим ние Андроид developer-ите… Въпросът е какво ще работите вие, като ви вземем вашата работа (нищо лично, просто бизнес)…

P.S. Колкото и да не ми харесва нещата наистина отиват на зле, т.е. HTML5 + js. F*ck this sh*t. Май по-скоро ще науча Go или ще се върна към server side програмирането, отколкото да се занимавам (отново) с тази простотия…


One Response to “Бъдещето ни с HTML5 + Javascript”

 1. Светльо says:

  ( хм аз май писах точно под тази статия, но миналата седмица беше много дълга за мен и не се сещам точно, а не виждам мой коментар и за това ще пиша пак )
  Верно, че блога си е твой, но е кофти да ругаеш такава голяма част от developer-ите, включително и мен !
  Предишната ми работа беше да правим web crawling на интернет страници, NLP ( natural language processing ) на статиите, които съберем и още куп обработки и извличане на данни от интернет само чрез PHP. Така че също не подценявай и тази част от разработчиците, защото дори в България се пишат много сложни неща. На световен мащаб имаше само още няколко конкурентни фирми на нашата и се справяхме адски зле сравнение с нашия продукт !
  Сега правим FB App front-end частта на Javascript и повярвай ми не е просто попълване на инпут поленца с текст или оцветяване / местене на кутийки. Javascript и front-end частта се развиха страшно много в последните години и вероятно си пропуснал това развитие за да говориш толкова обидно срещу нас.
  Не подценявай другите езици, защото back-end частта на нашия проект е на java и не смятам, че колегите от другия екип са по-добри от мен. Нито, че правят нещо кой знае колко сложно.
  Всяко нещо си има своите тънкости. Може да станеш много добър в него или да си просто посредствен. Верно е че точно при javascript & php има най-много мазачи и най-много смотан код, но това не прави двата езика смотани и всички девелопъри некадърни. Аз не се боя, че някой ще ми вземе работата, защото съм достатъчно кадърен и ще си намеря нещо да работя. А и не смятам цял живот да редя код …

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image