Ако управлявах България

Публикувано / posted 2014-04-12 в категория / in category: Некои съображения
  

350px-Flag2009BGСлед Еленко и Симеон Ставрев и техните публикации "Ако управлявах България" и аз, барабар Петко с мъжете, ще взема отношение.

1. Драстично намаляване на корупцията

Преди време бях написал "Лесно преборване на корупцията". Накратко идеята: Променя се законодателството да е наказуемо само приемането на подкуп, но не и предлагането. На тази база ще могат да се правят "провокации" за приемане на подкуп. Примерно някое министерство обявява търг за обществена поръчка. Специализирано звено в полицията организира предлагане на подкуп на отговорния заместник министър. Ако той го приеме -- арестуват го и съд. Тук е другия важен момент: чистката трябва да започне от съдебната система, защото нищо няма да се постигне, ако полицията ги хваща, "а те ги пускат".

Трябва да се промени и наказателния кодекс и да се вдигнат наказанията за корупция. Дори мисля, че е добра идея за (висшите) държавни служители корупцията да се приравни на национално предателство със съответните наказания: доживотен затвор и конфискуване на цялото имущество.

За мен драстичното намаляване на корупцията е най-важното и първо нещо, което трябва да се случи, защото ако го няма него никаква реформа във здравеопазване или образование или каквото и да било друго няма да има почти никакъв ефект, защото парите за тях като потъват по частни джобове няма как да са ефективни.

Намаляване на корупцията в съдебната система води до установяване  ред и законност.

Ред и законност води до:

  • намаляване на изтичането на държавни пари към частни джобове;
  • увеличаване на събираемостта на данъци и акцизи -- това с горното води до повече пари в бюджета
  • установяване на равноправна икономическа среда води до благоприятна среда за развитие на дребния и средния бизнес и повишаване на конкуренцията;
  • намаляване на престъпността;
  • много други положителни неща…

Повече пари в бюджета води до възможността да се финансират адекватно и образованието, и здравеопазването, и армията, и полицията. Дори нищо друго да не се промени -- "само" да се намали корупцията и да има повече пари за тях и мисля, че ще има доста по-добри резултати. Откровено казано, не бих искал да се ангажирам с идеи за подобряване на горните области. Не защото като истински българин не разбирам от всичко и нямам мнение по темата, а защото наистина смятам, че първия и основен фокус трябва да е преборването на корупцията. Много от останалите проблеми или ще се разрешат по естествен път -- ще се намерят хора разбиращи, от самите съсловия, които да предложат и осъществят идеи за реформи.

Какво мислите вие? Какво бихте направили ако имахте възможността да управлявате България? Ще се радвам на вашите коментари (или линкове към вашите блогове с публикация по темата).


Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image