За задължителното гласуване

Публикувано / posted 2014-06-09 в категория / in category: Некои съображения
  

glasuwaneКато цяло съм за идеята. Определено смятам, че гласуването на избори трябва да е не само право, а и дълг. Разбира се, дяволът е в детайлите и всичко зависи от това как ще бъде организирана цялата работа.

Най-важният проблем, който трябва да се реши е да се въведе "мотивация" за гласуването, т.е. да бъдат "принудени" негласуващите да отидат да гласуват. В някои страни като Гърция, където има въведено задължително гласуване, реално няма наказание за негласуване и съответно избирателната активност не е близка до 100%, а до 70%. Според мен в България трябва да се въведе по-ефективна система, която може да е базирана на следните принципи:

 1. Промяна на избирателното законодателство към дефиниране на задължително гласуване
 2. Активна регистрация на всички избиратели, т.е. всеки желаещ да гласува да отиде и да се регистрира. Всеки, който не се регистрира се смята, че се отказва от правото си на гласуване (т.е. изявява изрично желание да е негласуващ) със съответните последствия (виж по-долу). Целта на регистрацията е да се изчистят "мъртвите души" в избирателните списъци. За целта трябва да се създаде Регистър на избирателите.
 3. Дефиниране на възможност на някой, веднъж регистрирал се като избирател, да може да се откаже в последствие от правото си на гласуване (за всеки избори поотделно) с подаване на декларация.

 

Обобщено: Всеки български гражданин с право на глас, след промените, ще има един от следните 3 статута:

 • нерегистриран като гласоподавател (това са хората, които въобще не са си направили труда да се регистрират);
 • регистриран като гласоподавател;
 • регистриран, но изрично декларирал, че не иска да гласува на съответните избори (отказали гласуване).

За всички нерегистрирани трябва да се предвидят санкции, които да ги "мотивират" да се регистрират. Такива могат да бъдат:

 • увеличаване (удвояване?) на размера на всички държавни и общински такси, данъци и  глоби, които нерегистрираните заплащат. Установяването на нерегистрираните ще става на място, когато отидат да поискат съответната услуга, чрез проверка в Регистъра на избирателите дали са гласували на последните избори.
 • глоба с фиксиран размер за неучастие на избори. Примерно 100 лева.

За всички отказали гласуване санкцията може да е само първата: увеличаване (но не в чак такава степен) на таксите, данъците и глобите. Идеята да има различни наказания за нерегистрирани и отказали е, че първите тотално отказват да изпълняват гражданските си задължения, докато вторите просто са си направили сметката и са преценили, че са склонни да си позволят "лукса" да не гласуват на цената на по-високи такси, данъци и глоби.


3 Responses to “За задължителното гласуване”

 1. batilcho says:

  По олигофренска статия не бях чел скоро. А ако няма за кого да гласуваш? Ако всички кандидати са крадци, мошеници, лъжци, както е в момента. Ако изборите са манипулирани, вота се подправя, копуват се гласове. Тогава какво? Ще пуснеш празна бюлетина? Е да ама това го знаеш само ти? В крайна сметка ще се окаже че си подкрепил някого. Не благодаря! Отказвам да участвам в тази мръсна игра. И всеки човек с разум би отказал.

 2. Огнян says:

  Хм, а не си ли се замислял, че ако следваме твоята логика -- като не отидеш да гласуваш пак някой може да гласува вместо теб и да се окаже, че си подкрепил някого?

 3. Задължителното гласуване е добра идея, но трябва да има и отсяване. Ако нямаш основно образование или пък не си живял никога в България или пък нямаш и един ден трудов стаж… тогава не би трябвало да можеш да гласуваш.

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image