Какво е junior, standart, senior developer

Публикувано / posted 2014-06-14 в категория / in category: Други
  

juniorПокрай напускането на последната ми работа (Булпрос) и съответното отразяване в linkedin веднага започнаха да ми пишат различни headhunter-и с най-разнообразни оферти. Като казвам "най-разнообразни" имам предвид не само, че бяха свързани с позиции, които нямат нищо общо с опита ми, ами и такива, които бяха с най-разнообразни изисквания по отношение на senior-ството. Прави ми (отвратително) впечатление, че май има най-различни виждания за това какво означават "понятията"  junior / standart / senior developer / solution architect и затова ще се опитам да "стандартизирам" нещата, излагайки чисто личното си мнение по въпроса.

 1. Proto-junior -- can't do shit
 2. Junior -- не може да работи самостоятелно (успява да свърши някоя по-проста задача, но някой трябва да му я дефинира точно, след това да го наглежда, докато я прави и накрая резултатът да бъде проверен внимателно)
 3. Standart / medium -- може да работи самостоятелно, но не може да хване цял проект (освен ако не е относително прост) и да го направи от началото до края (поне не и в приемлив срок и с приемливо качество).
 4. Senior -- може да хване проект от самото начало и да го доведе до успешен край.
 5. Solution architect -- senior, който вече е на повечко години, за да дере лично много код и в същото време е натрупал доста опит в областта, който му помага да прецени рано (т.е. навреме) кое би проработило като решение и кое не.

Вие как смятате, съвпадат ли горните дефиниции с вашето виждане за понятията?

 

P.S. Живот и здраве, като ми остане време ще се опитам да продължа темата и да по((на)дървено)философствам и за други developer-ско-екзистенциални :-) въпроси като:

 • Кога една фирма/екип може да има полза от назначаването на junior-и и кога не?
 • Какво би трябвало да е съотношението на заплащането при junior / standart / senior / sa?
 • Дали за един developer е напредък да стане project manager?
 • Лъже-developer–ите
 • Project manager vs. project assistant или "кой да кара влака"
 • Прилики и разлики между team lead / tech lead / project manager
 • Програмист по призвание vs. програмист по професия

 

 

 

 


2 Responses to “Какво е junior, standart, senior developer”

 1. Kalin says:

  Най-доброто определение, което съм чувал до момента. Много често, ония дето оценяват senior-ността на програмиста гледат модерни критерии като github, codepen, etc. публични изяви така да се каже. Няма проблем в това, само по рода си, само че не отразява комерсиялния опит. Възможно е човека да е натрупал именно повечкото години и да вижда рисковете и потенциалните провали преди да са се случили. Това го прави ценен. Тъй, че съглашение от мен относно тази стандартизация, адекватна е в рамките на начина, по който ние работим като БГ към другото. В края на деня ще се гледат резултатите, и колкото по-малко проблеми -- толкова по-старши е изпълнението.

  И хайде очакваме \\\"Програмист по призвание vs. програмист по професия\\\", макар и последна в списъка :)

 2. Огнян says:

  "Много често, ония дето оценяват senior-ността на програмиста гледат модерни критерии"
  Да, тестването и интервютата са друга много голяма тема, която за добро или за лошо май зависи много от коя камбанария се гледа…

Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image