Следизборно

Публикувано / posted 2014-10-11 в категория / in category: Некои съображения
  

Ще прозвучи еретично на някои, но според мен ниската избирателна активност не е (голям) проблем. Как мислите, тези 50%, които не гласуват, щом не могат да преценят (поради липса на мотивация или мозъчен капацитет), че е правилно да се гласува, биха ли могли според вас да вземат осмислено решение за това за КОГО да гласуват, ако все пак по някакъв магически начин бъдат убедени/принудени да гласуват? Да, би се намалил делът на купените гласове, би се ограничило влиянието на ДПС, но на каква цена? Дали няма клиентелистки (и не по-малко вредни) партии с големи и скъпи кампании като ББЦ и Атака изведнъж да получат много по-голяма "подкрепа"?

ДПС за пореден път се доказаха като токсичен радиоактивен паразит -- за когото се залепят (в коалиция), облъчват го и го докарват, ако не до смърт, то поне до левкемия. Така стана със СДС, после НДСВ, сега БСП.

ББЦ и Атака доказаха, че възможно да има хора (5-6% от гласувалите), които да са толкова слабоумни, че да гласуват за тях и без да им плащат.

ГЕРБ/Борисов показаха, че са партията на пропуснатите 100% голови положения. Както при управлението си пропуснаха удобния и подходящ момент да изкарат България от блатото, сега пропуснаха да направят поне малко от малко смислена кампания и да спечелят изборите с пълно мнозинство.

БСП показа, че са в deadlock и че в момента са абсолютно неадекватни и не могат да защитят не само някакви социалистически идеи, ами дори и самите себе си от маргинализиране.

Реформаторския блок показа, че е механичен сбирщайн, колкото да успеят да се наместят в парламента. ДСБ показаха, че са си същите егоистично-нарцистични лумпени -- още при първите прогнозни резултати, които показваха, че ще влязат в парламента започнаха да лаят, да сипят ултиматуми и да се опитват да доминират РБ. СДС показаха, че не случайно им викат "седерасти". Не може нормална партия да има такъв лидер като Лукарски, които откровено смята симпатизантите им за малоумни овце, които трябва да бъдат манипулирани с елементарни трикове, след това да лъже и отрича и за десерт: най-нагло да игнорира мнението на собствените си членове с "във facebook могат да искат оставките само на жените си". България на гражданите показа, че трябва да се прекръсти на "България на гражданката" -- за цялата кампания така и не видях някой друг от тази партия да получи публичност или да каже нещо смислено.

Останалите партии, които влизат в парламента са толкова безсмислени, че дори няма да ги коментирам…

И сега, някой да не вземе да каже: "Дали има смисъл да се гласува?!"


3 Responses to “Следизборно”

 1. komitata says:

  При положение, че съм изразил отношение, че трябва да се гласува и дори съм казал за кой ще гласувам, осъзнавам че предприемам риск, като твърдя, първо -- че си заслужава да се гласува и второ -- че малко си пресилил картинката, за да изглежда съвършено лоша. А тя не е съвършено лоша, но няма да изпадам в спорове ;)

 2. Огнян says:

  "А тя не е съвършено лоша"
  Не е ли рано да се прецени?
  Всъщност идеята ми не беше да очерням картинката, затова и започнах с "но според мен ниската избирателна активност не е (голям) проблем". Прекалено много се наблегна на нея, а тя всъщност май няма чак такова значение… Ти как мислиш?
  Btw, ти си един от малкото, които "излязоха" и казаха: "Да, ще гласувам и ще гласувам за еди кой си". Respect!

 3. batilcho says:

  Бай Ви Ганьо Балкански
  ЧЕСТИТО БЪЛГАРИ

  39% избирателна активност.
  Никой във медиите не спомена факта.
  Нито един политик не се интересува от това.
  Важното е за тях да са в парламента, важно е всичко друго само не и народа.
  Погледнато по-реалистично, ако премахнем фалшификациите, реалната избирателна активност ще е под 20%. Смело може да се твърди че парламента, след тези избори, ще е представител едва на 20% от българското население. 80% от българите имащи право да гласуват реално няма да бъдат представени в бъдещото народното събрание.

  Така че един малък съвет към политиците – „Не се взимайте много на сериозно!”.

  Ако 20 годишната ни политическа история се повтори отново, което няма причина да не се случи, съвсем скоро всички политици ще забравят предизборните си обещания или ще започнат да правят „компромиси”. Компромиси в името на една по-добра България. Тяхната България, не вашата. След това сценария сме го чели, а филма сме го гледали.

  Надеждата за България е в гражданското общество.

  Ако отново никой не излезе на улицата със искания за -- нормална европейска заплата и пенсия, реална здравна система, реални промени в закона за референдуми, намаляване на народните представители на половина, намаляване на държавната администрация на половина – електронно правителство, реални стимули за малкия бизнес, реални детски надбавки, то тогава всичко ще стане като миналия път.

  Сега политиците са слаби и уязвими.
  Сега е момента гражданското общество да заяви справедливата си позиция и да отстоява исканията си до край.
  Сега е шанса на България, да стане реална европейска държава.

  Българи, не пропускайте момента!

  Излезте на улицата и поискайте това което е ваше!
  Излезте на улицата и си поискайте държавата обратно от престъпниците!
  Излезте на улицата и направете всички реформи които трябваше да се направят преди 20 години!
  Излезте на улицата и не се прибирайте, защото децата ви ще продължават да бягат в чужбина!
  Никой няма да ви оправи държавата!
  Не го ли разбрахте за 20 години?

  Вие сте на ход!
  Бай Ви Ганьо Балкански

  https://www.facebook.com/baiviganio

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image