Омраза@БГ

Публикувано / posted 2014-10-25 в категория / in category: Некои съображения
  

barkМного е модерно да се плюе по България -- как тук всичко е кочина, корупция, разсипия, неработещо и т.н. Всички имаме такива познати  и приятели, които с повод и без повод само да намерят слушател и ще изсипят змии и гущери. Поне за себе си съм стигнал до извода, че почти всички такива трол-мърморани казват тези неща основно, за да се опитат да се разграничат от всичките недъзи в държавата, един вид: "Вижте, аз не съм такъв! Аз нямам нищо общо с БГ и тези недостатъци! Аз съм различен и много по-добър! Аз съм пич!"

Дали наистина си по-различен, дали наистина си по-добър? Ако беше така нямаше ли преди да ливнеш кофата с лайна да се позамислиш за една секунда поне: каква е ползата от това да говоря така? В смисъл, наистина ли смяташ, че казваш нещо оригинално, нещо, което не го знаят и виждат всички? ОK, показваш проблемите, но най-малкото, НАЙ–МАЛКОТО -- предлагаш ли решение как да се оправят или поне подобрят нещата?

Вероятно всички сме имали случаи, в които да "нахраним" България и съм забелязал, че развитието минава през следните 3 етапа:

1. Обикновено мърморене и псуване;

2. Горното + предлагане на решения за подобряване;

3. Горното + влагане на усилия и време за подобряване.

За съжаление, повечето трол-мърморани си остават на първия етап с което доказват, че нито са по различни, нито са по-добри и си заслужават собствения ад на омразата и фрустрацията в който са заседнали…

Особено се дразня впечатлявам, когато някои иначе културен и интелигентен човек вземе, че направи публично изказване и разтовари цялата жлъч, която е трупал през годините върху БГ. Случаят, който ме накара да напиша тази публикация е този. Владислав Тодоров, авторът на "Дзифт" и настоящ преподавател в Пенсилванския университет без да му мигне окото е дръпнал една тирада, която ако я погледнем безпристрастно и махнем ярките думи и просто се опитаме да видим какво казва, ще се окаже, че няма никаква разлика спрямо мърморенето на средностатистическия комплексиран цървул.

Та това, което ме впечатлява: как може човек като Владислав Тодоров (и другите като него) да си позволяват да паднат толкова ниско и да се излагат като кифладжии?! Защо ги казват тези неща?! Какъв е смисълът?!

Имам една молба към емигрантите като Владислав Тодоров: Да, положението е лошо и България има нужда от помощ. Ако не помагате, то поне не пречете. С подобни изказвания единственото, което постигате е да демотивирате и отчаяте хората, които са останали в БГ и които се опитват да направят нещо добро. Ако не искате да помагате, да сте живи и здрави, но sftu и си отивайте обратно в новата си прекрасна родина, която и да е тя.

 


3 Responses to “Омраза@БГ”

 1. Светльо says:

  Хах, май трябва да си отворя и аз един блог -- днеска ми се въртеше същата мисъл след, като видях този клип -- http://goo.gl/1x0d4K и съответно, като прочетох и някои от коментарите под него.
  Общо взето, който замине в чужбина и почва да се обяснява каква сме измет тука, как било типично да завиждаме, че всичките сме такива смотани и заради това сме на това ниво. И видиш ли в чужбина хората били други, там са много учени, много спретнати, много добри, тука всичките били завистливи, без обноски и нямали никакво развитие.
  Според мен се получава следния ефект -- отиват в чужбина и виждат, че лесно няма и трябва да си седнат на Д-то и на бачкат яко за да постигнат нещо. Правят го, за да не им се нарани егото, като се върнат с нищо в България и в един момент нещата им потръгват. Обаче, докато стоят в България видиш ли са много важни и няма да се хванат на някаква обикновена работа, защото снобските им ръце ще се изтъркат и стоят и мързелуват в тях и се оплакват колко е трудно.
  Забелязал съм че и се получава същото и със софиянци и хора от провинцията. Ефекта е г/д същия -- можеш да успееш и в малкия град ( да, трудно .. ), но докато не опре ножа до кокала не се хващаш да бачкаш здраво, а търсиш оправдания …

 2. Огнян says:

  :-)
  Доста интересен клип. Да са живи и здрави…

 3. batilcho says:

  Това мисля че е подходящо за отговор и рецепта за България. Открито във фейса :

  Бай Ви Ганьо Балкански
  3 октомври ·

  АНАЛИЗ НА ЕДНА ПРОВАЛЕНА НАЦИЯ
  ИЛИ ДЕМОКРАЦИЯТА НА ВУТЕ

  Дълго време си задавах въпроса, защо българския народ изстрада толкова много през последните 20 години, и мисля че открих отговора най-накрая.
  Манталитета на масово гласуващите българи е като от бай-Тошово време. Гласуваме сега, и после 4 години не се занимаваме повече с политика.
  Да но нещата не работят вече по този начин.
  Съвременната политическа система в България, си е само-достатъчна, тя може да съществува самостоятелно. Тя даже няма нужда от народните маси. Ако хората гласуват – добре, ако не гласуват – много важно. Има от къде да дойдат гласове или бюлетини. Това ясно се видя на последните избори – 50% избирателна активност (ако не се броят фалшификациите сигурно щеше да е 30%). И какво от това? На кого му пука че 70% от българското население не е парламентарно представено?
  Политиците идват на власт благодарение не на народната любов, а с помощта на много пари. Пари осигурени от едрия бизнес, банкерите, организираната престъпност.
  След изборите, политиците започват да изпълняват това за което са им платили. Народа и предизборните обещания, не са включени в сметката обаче.
  За това мисля че и да гласувате и да не гласувате е все едно. Просто от вас нищо не зависи. Защото когото и да изберете все е грешка.
  Така работи системата.
  А ако някой се съмнява в това, нека да погледне назад във времето. През последните 20 години нищо положително не се е случило за българския народ.
  И така, стигнахме до след изборите.
  От тук на татък започва работата на осъзнатото гражданско общество. Всички промени и привилегии за обикновените хора, навсякъде по света, са извоювани със стачки, бунтове, понякога парализиране на цялата страна, а понякога и реални битки с власт-имащите. Това е особено актуално за България, защото тук гражданското общество няма почти никакви законови механизми за контрол на „народните избраници”, и като единствена алтернатива остава улицата. Не споменавам синдикатите защото те са скопени отдавна и превърнати в подлога на едрия бизнес.
  Французи, испанци, германци, англичани не са по-прости от българите че да ходят на стачки, вместо да си стоят в къщи пред компютъра.
  Те просто са си научили урока.
  Те са осъзнали че не са ли единни, не са ли на улицата всички, никой нищо няма да им даде даром. Заплатите им са десетки пъти по-високи от тези на българите, държавите им са стотици пъти по-добре уредени от България, но въпреки всичко те са единни и продължават да излизат на улицата заедно и да отстояват правата си.
  Надеждата за българите и за България е само тази. Единни, обединени, подготвени със най-важните и спешни искания, всички хора да излязат на улицата, и да не се прибират докато не бъдат изпълнени. Всичко останало е прах в очите на хората, кредити на доверие, изчакване и политическо шикалкавене, вземане на заеми, крадене, крадене, крадене…
  Ако във всеки обикновен българин е останала и частица здрав разум, той ще прозре истината зад тези думи. Съвсем скоро няма да има България. Ако и сега всеки гледа безучастно, на нещастието, на роднината, на приятеля, на познатия, на съседа, надявайки се да не се случи и на него. Ако всеки си седи в къщи и не прави нищо виждайки как корумпирани политици, алчни банкери, нагли бизнесмени, престъпници, разграбват и разкъсват България на парчета, то наистина няма надежда за българите. Осъзнайте се защото това наистина ще е края.
  Не вярвайте на хора които твърдят че могат да оправят системата „от вътре”. Ако това беше вярно до сега все някой щеше да я е оправил. Тези хора просто ви „яхат” за да влязат в парламента.
  Не вярвайте на хора които твърдят че в България има много проблеми, но не казват нищо за най-важния – БЕДНОСТТА. Тези хора просто са изпратени да всяват смут и объркване.
  Не вярвайте на хора от синдикатите, те не си мръднаха пръста 20 години. Бизнеса им плаща за да държат работниците натиснати на дъното.
  Но повярвайте на хора които ви казват истини от които може и да ви заболи.
  Създаването на средна класа е най-важната задача пред вас сега. Образованата и мислеща средна работническа класа, обединена от не-правителствени, не-синдикални, граждански структури, готова да отстоява правата си, е нещото от което властта се страхува. За да има такава класа обаче е необходимо тя да получава справедливо заплащане за труда си. Това е първото и най-важно условие. Сега е толкова лесно хората да се организират чрез социалните мрежи и Интернет – използвайте го.
  Много българи, осъзнали се и повярвали в истината няма да гласуват, но веднага след изборите ще бъдат на улицата.
  Там се кове свободата на народите.
  Там се печелят най-важните битки.
  Поздрави и неуспешни избори!
  Бай Ви Ганьо Балкански

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image