"ДА" на референдума

Публикувано / posted 2015-10-23 в категория / in category: Некои съображения
  

voteНакратко: ще гласувам с "ДА" на референдума за електронното гласуване. Препоръчвам на всеки загрижен за България да направи същото.

Малко по-подробно:

Бях един от хората, които изразяваха сериозни опасения, че от така нареченото електронно гласуване ще се облагодетелстват най-вече ДПС с техния контролиран вот, т.е. нямаше да им се налага да карат хората с автобуси, ами щяха да сложат по един-два компютъра на подбрани места и целият им "електорат" да се изреди на тях.

Реално погледнато обаче, тези опасения не са оправдани -- те така или иначе са си достигнали почти пълния максимум на мобилизация. Електронното гласуване най-много да им добави 2-3-4 процента по-висока активност. За сметка на това, би могло да се очаква "нормалните" хора също да повишат своята избирателна активност с размер, който надвишава този на повишението при ДПС, т.е. от цялата работа ще има положителен ефект.

Ще се въздържа да коментирам техническите аспекти на "електронното" гласуване -- там се изговориха и изписаха достатъчно глупости, а работата всъщност хич не е проста за реализация и определено мисля, че по темата трябва да се изказват само хора, които са наистина навътре в материята (за разлика от мен и 99,999999% от останалите хора (т.е. има няма 4-5 човека в цялата държава :-) )).

Не искам и да правя догатки за това колко точно ще се повиши избирателната активност при "нормалните" хора. Дори и да няма никакво повишение пак ще имаме възможността да гласуваме по-удобно. Дет' се вика -- по-зле от сегашното статукво няма как да стане, но виж, по-добре -- има много накъде :-)

 

 


2 Responses to “"ДА" на референдума”

  1. Fil says:

    пише се докаДка, идва от гадая. :)

  2. Но на референдума гасовете нямаха значение…За жалост…

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image