За евродоклада и положението в БГ

Публикувано / posted 2008-07-25 в категория / in category: Некои съображения
  

Хей го на, докладът (докладите) са публикувани. Европата насмърдя бг управляващите за липсата на напредък в борбата с корупцията. Резнаха ни ФАР, отнеха акредитациите на 2 агенции за управление на европейските фондове.

Медиите се разделиха на 2:

 • близките до управляващите омаловажават нещата, все едно, че нищо кой-знай-к'во не е станало;
 • опозиционните ги преувеличават и се опитват да раздухват масова истерия.

Първите изглеждат жалки. Вторите са по-близки до "общонародното" мнение, че "всичко отива на лошо".

Всъщност точно за това "общонародно мнение" ми е мисълта.  Замислих се тия дни как се е променил животът ми в последните 3 години (мандата на това правителство)?. Как се е променил живота на хората около мен?

За мен накратко -- аз съм частен случай, работя(ех) като програмист, взимам(ах) относително добра заплата. От 1 година съм freelancer, копая си на благотворителни начала по tangra-та (т.е. нямам приходи), но това не е проблем, защото отпреди имам някакви спестявания и мога поне още една година да се подмотвам като "безработен".

Като се замислих за познатите ми (които имат най-различни професии (някои на държавна работа, повечето в частни фирми)) се оказва, че всички са дръпнали напред спрямо преди 3 год:

 • някои си купиха апартаменти за по 80-100 хиляди евро (с ипотечен кредит естествено);
 • други си направиха ремонти на апартаментите за по 20-30 хиляди лева;
 • почти всички си смениха колите (в интерес на истината повечето взеха втора ръка);
 • почти всички накупиха разни огрномни LCD/плазмемени телевизори (което поне според мен е един изключително безсмислен разход, но всеки си знае…)
 • почти всички са си подменили разни стари техники като халдилници, печки и подобни;
 • повечето ходиха поне веднъж годишно на екскурзии в чужбина;
 • повечето ходят всяка година на море;
 • всички излизат поне по 2-3 пъти седмично вечер по заведения.

И въпреки всичко описано горе, ВСИЧКИ смърдят и се вайкат : "Ах колко лошо става положение"; "Ебало си е майката", и т.н.

Интересно ми е, какво трябва да стане, колко пари трябва да изкарват, за да могат да седнат спокойно някоя вечер, да си сложат ръката на сърцето и да кажат: "Надвил съм си над масрафа, всичко ми е ОК". Ферари ли трябва да си купят, в замък ли да живеят (или даже два -- един в сф, един на морето).

Разбирам да работеха като учители или медицински сестри, където наистина си е "ебало майката" с техните смешни заплати…

Основните мърморения (плюс въпросчета):

 • "Тук лихвите на банките са много високи. Този ипотечен кредит дето го взех за апартамента, сега ще го изплащам цял живот. Ебати скапаната държава!". Да, и мен банките много ме дразнят с високите лихви по кредитите, но това е положението. Въпросче: В коя западна държава средностатистическия наемен работник не изплаща жилището си цял живот? На който не му харесва -- да ходи в Куба на захарната тръстика. Тук е пазарна икономика -- лихвите са високи, защото си има достатъчно хора, които теглят кредити и при тези нива.
 • "Бензина поскъпна много яко. Да им еба майката на акцизите, защо не ги намалят. Ебати скапаната държава!". И тук подкрепям на 100% процента "по принцип", но: Тази работа с високите акцизи ни е наложена от присъединителния договор км ЕС -- трябва да се достигнат някакви си минимални нива. В БГ още не са достигнати. Всъщност, това което мен ме дразни е, че -- ОК, събрахте парите от акцизите -- защо не оправихте пътищата?! Къде е автомагистрала Тракия, къде е Хемус?!
 • "Има голяма корупция, всичко става с рушвети. Ебати скапаната държава" -- Да, определено е така. Положението е трагично. Обаче като се замисля -- такъв ни е морала в цялата държава. Не се сещам за някой, който, независимо какво работи, да не е бръкнал в меда понякога. Дали ще свият нещо от работата, дали ще си вземат измислени болнични, за да си направят ремонта (или просто защото не им се ходи на работа), дали ще изхабят служебния бензин и време, за да си вършат личната работа -- ей такива нещица. Една нация от псевдотарикати сме… Най-лошото е, че повечето не се усещат, че правят нещо нередно, ами напротив -- изпитват едно тихо, кискащо се задоволство, че са метнали някой, че са преебали системата…
 • "Всички политици са идиоти и малоумници и само гледат да облажат. Ебати скапаната държава". Определено е така, но не приемам такова мрънкане от хора, които не са ходили да гласуват (при все, че съм се опитвал да ги накарам, а те най-безхаберно са отебали).
 • "Движението в София е тотален хаос, всички карат като ненормални, няма къде да се паркира. Ебати скапаната държава". Напълно съм съгласен. Изключително съм щастлив, че не ми се налага много-много да минавам през центъра напоследък, защото за по-голямо ежедневно скъсване на нервите едва ли мога се сетя. Обаче: Кой може да си сложи ръката на сърцето и да каже: "Аз карам нормално, спокойно и спазвам правилника?". Аз примерно не мога. Съмнявам се, че 90% от шофиращите могат. Минаване по траймвайните релси, неправилни изпреварвания, минаване на червено, каране след няколко бири, превишена скорост и т.н. и т.н. Някой може да каже: КАТ не си върши работата. Абе, какво ни е виновен КАТ, като всичките се правим на тарикати…
 • "София се напълни с прости селяни, що не си ходят откъдето са дошли". Типично изказване за хора, на които все другите са им виновни. Това, че хората от провинцията търсят по-добър живот в София е напълно нормално. Не че не ме дразни мьекането, екането и дивотиите на НЯКОИ новозаселили се, но това е положението. Урбанизация…

И в крайна сметка отново се връщам на докладите. Където реално ни казват две неща:

 • оправете си корупцията -- реално погледнато корупцията по високите етажи я има във всички държави. Едва ли ще успее някой да промени това. Проблемът в БГ е повсеместната корупцията, която определено може да се намали;
 • оправете си управлението на европейските фондове -- абе господа настоящи и бъдещи управници. Копелета (и още 3 реда псувни), толкова ли ви е малко акъла, че да не можете да организирате нещата така, че да няма фрапиращи нарушения. МИЛИАРДИ има за усвояване. На всички е ясно е, че сте алчна измет, но като ще крадете го правете както трябва и не толкова на едро.

В заключение: има много неща, които дразнят всички. Има много неща, които трябва да се направят. Една власт се разпростира в злоупотреби дотолкова, доколкото и се позволи. Ние като граждани можем да започнем да оказваме натиск върху управляващите. Първо като се гласува, второ като има обществена непримиримост към злоупотребите (а не всеки да си псува кротко вкъщи след третата ракия) и трето като променим поне малко и самите себе си.


Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image