Много съм цивилизован (на civ3)

Публикувано / posted 2008-07-28 в категория / in category: Други
  

Минат не минат 2-3 месеца и ми се доиграва на любимата ми игра -- Civilization 3. Днес (неделя) беше такъв ден. Не е нещо необичайно -- такива дни съм имал много още от времето на civ1 (колко сесии съм се опитал да прецакам с нея в студентските години…). Днес обаче, за разлика от много други пъти, успях да си подобря рекорда. Новият ми най-висок резултат е 6192 (предишният беше 5779).

Моята рецепта за висок резултат (на трудност "Emperor"):

Играе се на средната пангея (за land type). Идеята е всички да сме на един контитент, за да мога да ги завладявам един по един, без да се налага да се правят морски десанти (които са почти невъзможни за бързо и успешно изпълнение).

Играя с Персийците. Причината за това е, че те имат в началото много силен юнит -- immortalis-а.

Веднага в началото се пуска за откриване "Iron working". Идеята е да видя къде има желязо, което е необходимо за правенето на immortalis-и. Всичките ресурси се прехвълят на науката (10.0.0).

След Iron Working-a пускам, Ceremonial burial, после Mysticism (ако някоя друга раса не ми го е дала досега). Веднага след него Polytheism.

Правя не повече от 5 града , като ги "наблъсквам" съвсем близо до столицата. Така корупцията е много ниска (да, в по-късните етапи на играта това им пречи да се развият повече от  13-14, но това е бял кахър).

Столицата прави само settler-и.

Вторичните градове (тези, които не са столица) се пускат да направят по един warrior и след това Temple. Като станат с население 3 -- строежа на Temple-а се force-ва (града губи една единица население (понякога и 2)). Ранното изграждане на Temple-ите дава възможност да се дръпне напред с културата в ранен етап на играта. "Високата култура -- гаранция за лесно завладяване на враговете" :-). След това се пуска Barracks. После се правят по една фаланга за всеки град.

Като открия политеизма -- търгувам го с ВСИЧКИ други цивилизации. Обикновено те са се замотали по други клони на науката и дават мило и драго за него. Така успявам да установя контакт с всички цивилизации + получавам всички науки открити досега  + (ако имам повече късмет) и няколко Territory maps.

Докато се стигне до политеизма правя достатъчно "пеони", за да си развия пътната мрежа -- всички градове да са свързани, да има път до съседите (за търговия или атака).

Правят се 5-6 immortalis-a + 1 фаланга (отделно всеки град обикновено си има 1 фаланга + 1 warrior). Идеята е да се нападне максимално рано, за да се влезе в "златна епоха". Персийците автоматично влизат в такава след първата победа на Immortalis.

Обикновено нападам първо съседа, който е ми е по-удобен за достигане до столицата (вземеш ли им столицата, войната е спечелена)."По-удобен" означава да му гранича със столицата или да има развита пътна мрежа, така че моите войски да могат да се предвижват бързо след преземане на град.

В повечето случаи 5-6 immortalis-а са достатъчни за превземане на 1 град, отблъскване на последващата контраатака и превземане на един по-малък град. При по-силен съсед (който е видимо е направил 10-15 юнита) е добре да се направят 2х5 иморталиса + 2-3 фаланги. С двете армии се нападат два града, после се събират и нападат столицата. Останалите градове се превземат "според зависи".

Веднага след като нападна някой (освен ако не е много по-слаб от мен) чрез дипломацията насъсквам съседът му, който му е в гръб да му обяви война. Обикновено другия комп успява да направи само калабалък, т.е. без да превземе нищо, но е добре да "забавлява" врага в неговия тил -- ангажира поне няколко юнита, които иначе ще ми се изсипят на мен.

През цялото време, докато се води войната, след войската се тътрят 1-2 пеона, които да оправят пътната мрежа, където не е достроена.

След унищожаването на първата цивилизация не трябва да се спира за повече от 10 врътки преди да се нападне следващата -- прегрупират се набързо фалангите (прави се някоя и друга нова), нагласяват се иморталисите по границата, сменя се системата на управление на монархия и юруш!.

Сигурен знак, че се движа добре в играта е ако успея да превзема (почти) 2 цивилизации преди да съм открил "Chivlary".

Междувременно обикновено излиза "лидер" и го използвам за да построя "Forbidden palace".

Третата цивилизация се смазва вече с Knight-ове. Четвъртата също, но обикновено към средата откриват барута и става малко сложно да се доизбият мускетарите. Обикновено успявам чак след като започна да правя кавалерия (когато открия Military tradition).

Петата бива опаткана доста набързо, защото още е с мускетарите, които не успяват да се противопоставят.

Преди да нападна шестата цивилизация обикновено съм открил Steam Engine и изчаквам 15-20 врътки преди да започна войната, за да си изградя железопътната мрежа. Номерът тук е да не се изчака прекалено дълго, защото ако се закъснее -- шестата цивилизация ще започне да прави Infantry, а това няма превземане, поне докато не открия и аз Replaceble Parts и направя 10-20 артилерии (а това отнема време (а да не говорим колко бавно се превземат град по град -- тътриш оръдията (2-3 врътки), 1-2 врътки обстрелваш, превземаш града, възстановяваш юнитите (2 врътки) и така…)).

Сменям системата на управление на комунизъм.

Обяваването на война не става преди да съм подредил в граничните градове по 2 conscript-a. Много пъти с контраатаката са ми превземали жизненоважни за нападението градове и работата се забатачва.

Когато се започне с военните действия, първите градове ако са над 10 големина се разрушават -- няма време да се подмотва човек да ги чака докато затихнат безредиците.

Ако съм действал бързо успявам да превзема и шестата цивилизация преди да започнат да правят Infantry.

Обикновено няма нужда (а и време) да се напада и седмата цивилизация). Просто като се построят temple-и във всички новопревзети градове и им се разрастнат териториите и се постига победа с доминация (над 66% от световната територия(трябва да се задържи 20 врътки)).

Ако всичко съм изпълнил както трябва играта свършва между 1340 и 1390 година. Въобще не се стига до танкове, космически кораби и ООН :-)

Сега като се замисля -- системата ми за игра на Цивилизацията е да съм възможно най-нецивилизован. Непрекъсната война, насъскване на другите и те да воюват, жертване на цивилно население, за да се строят по-бързо сградите, не се занимавам въобще да правя Wonder-и (превземам чуждите), разрушаване на градове и т.н.


6 Responses to “Много съм цивилизован (на civ3)”

 1. Димо says:

  Пробвай и четворката -- веднъж като я опиташ няма да искаш да се върнеш на тройката. Няма корупция. ;)

 2. Огнян says:

  Пробвах я, но ми се стори много захаросана с 3д графиката и безбройните нови юнити…
  Аз съм консервативен -- "Когато играта върви -- не се правят смени" :-)

 3. Димо says:

  Е, то и аз чаках 3 години след като излезе да си я инсталирам и вярвам че нещо като върви не трябва да се оправя, но в случая играта печели от ъпгрейда. Както и да е де, хепи цивинг. Или цепи хивинг хах ;)

 4. WhiteM@nOxus says:

  Здравейте Цивиломани! Българите в световната лига на Civilization III ви канят(и агитират!) да се присъединтие :). Нуждаем се от нови попълнение за да създадем клан, а и имаме много добри перспективи ,защото най-добрият играч в лигата е българин! :) http://civ3.civplayers.com

  Поздрави: WhiteM@nOxus

 5. Огнян says:

  Пуснах ти един мейл с искане за малко повече инфо, може и тук да сложиш отговора.

 6. WhiteM@nOxus says:

  Късно видях че и тук си писал, писах ти на имейл. Все пак тук ще допълня:
  Тези които търсят Civilization III препоръчвам да си я свалят от http://thepiratebay.org/ … тук я има с всичките й пачове, в замунда е оскъдно качена.
  Multiplayer е тройно по-интересна от single, какво е да играеш с глупав изкуствен интлелект и какво е да мериш сили с най-добритте играчи на CIV III.

Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image