Как да напишем обява за IT работа (или какво да гледаме в обявите, когато си търсим работа)

Публикувано / posted 2008-08-28 в категория / in category: Некои съображения
  

Наскоро се наложи да помагам на един познат, който си търсеше работа. Пича имаше уникалния лош късмет от 10 обяви за работа да избере най-скапания работодател. В последния месец редовно ми пращаше разни обяви от itjobs, за да си давам псевдоавторитетното мнение и в крайна сметка му намерихме прилична работа (след две интервюта (2 са много, трябва от първото :-) )).

Покрай горната история ми направи впечатление, че 90% от обявите са тотално еднотипни, сухи и отблъскващи. Определено има "мегдан" за голямо подобрение и то ще изисква съвсем малко усилие от страна на работодателите, за да подготвят по-добри обяви. Ето как:

Първо да видим в каква среда се развива всичко. В момента търсенето на програмисти, а и на всякакви IT кадри превишава предлагането, т.е. търсещите работа са с тактическо предимство. Могат да си позволят да избират, че дори и да са капризни. При все това, продължават да се появяват обяви, които сякаш декларират: "привилегия за вас е да дойдете да работите за нас, вие, роби безправни".

Да разгледаме една типична обява.

Requirements

 • Education: Master in Computer Science or equivalent
 • Excellent command of English language
 • At least 5 years experience in Commercial Software projects
 • In depth knowledge in Software Development Process
 • Experience with OOP, UML, J2EE or .NET, IBM DB2 or Microsoft SQL Server or Oracle DB
 • Ability and willingness to lead a team, excellent analytical and communication skills
 • Willingness to study & advance in the new technologies
 • Organize and actively participate in the knowledge-sharing within the company

Advantages

 • Experience with XML and Web Services
 • Experience with Unix/Linux and Shell Scripts
 • Experience with SAP
 • Experience with BEA Web Logic
 • Experience with portal technologies,IBM WebSphere Portal

Responsibilities

 • Takes the responsibility for the success of the project -- in terms of resources, time and quality
 • Manages and motivates the team members and appraises their performance
 • Participates in the implementation of project modules
 • Communicates directly with the clients
 • Actively participates in defining the scope, requirements of the project and possible solutionss
 • Manages the projects in all their phases according to the Client's requirements
 • Applies the project standards and team working procedures

Benefits

 • Competitive salaries with additional benefits
 • Generous work space with state of the art hardware and software
 • Regular holidays and vacation time
 • Access to large library of technical materials
 • Free beverages and snacks

Какво не е наред с горната обявя? Да почнем едно по едно:

 • "Education: Master in Computer Science or equivalent" -- само с това си отрязват около поне 1/3 от потенциалните кандидати. От една страна -- има много хора, които в момента завършват с бакалавърска степен и не продължават за магистър ами директно започват работа (ако не са я започнали вече). Отделно има много хора, които за завършили други специалности, но се занимават с програмиране "откакто се помнят" (моя милост в това число). Отделно както всички знаят, че висшето образование в БГ в 95% от случаите е пълен майтап и това, че някои има мастерска дипломна не гарантира знания и умения.
 • "Excellent command of English language" -- с това си отрязват 90% от потенциалните кандидати. Не всеки е завършил английска гимназия и е работил поне 1 год в UK/USA, за да може да го има този "Excellent command"
 • "At least 5 years experience in Commercial Software projects"- в този случай "Commercial Software project" е толкова общо понятие, че е направо безсмислено…
 • Секция "Advantages" -- тук редовно се изписват маса не особено необходими неща. Това не е секция "Дай сега да напишем всичко, което се сетим". Както и другите секции е необходимо да са кратки и съдържащи само това, което е наистина необходимо.
 • "Competitive salaries with additional benefits" -- това е дотолкова изтъркано, че няма накъде повече. Като е "competitive" -- напишете конкретна сума или по-скоро диапазон, за да потвърдите думите си.
 • "Generous work space with state of the art hardware and software" -- за това -- браво, стига да е истина.
 • "Regular holidays and vacation time" -- също браво, важно е да се наблегне на това, че личното време се уважава.
 • "Access to large library of technical materials" -- страхотно! Това е нещо, което прави много добро впечатление.
 • "Free beverages and snacks" -тук не ми харесва, че се набляга на "free". Никой няма да се впечатли, че "free" са минерална вода и някой изсъхнал сандвич. Просто тази думичка можеха да я пропуснат.

Това беше обява за senior позиция и е нормално да включва бая изисквания, но не е нормално да не включва по-конкретна информация за заплащането. Как очаквате senior програмист да избере точно вашата обява при положение, че има поне още 10 почти идентични?!

Някои други често допускани грешки:

 • в requirements не рядко споменават неща от сорта на: "self-driven", "team player", "good communication skills", "good interpersonal skills" -- рядко съм срещал някой който да смята, че не е "self-driven", че не е "team player" и т.н. Подобни изисквания само "раздуват" обявата без да внасят никаква полза. Работа на интервюиращите е да преценят дали кандидата е "team player" и дали има добри "communication skills"… Отделно -- все още рядко се практикува в БГ да се проверяват референциите (всъщност те и рядко се изискват). Едва ли има по-лесен начин да се проверят подобни мъгляви изисквания от един телефонен разговор с някой бивш колега.
 • Има една категория, която е добре да бъде наречена "Пълни глупости". В нея влизат неща като:  "Excellent career opportunities", "възможности за израстване", "възможности за изграждане на кариера". Абе какви са тия неща?! Каква кариера -- постъпваш като програмист, най-много да станеш team leader (100% валидно за средните и малки фирми). Отделно, че правенето на кариера определено не е от приоритетите на програмистите. Все пак 2/3 от тях (нас) са интроверти -- искаме просто да си копаем някъде на спокойствие и да не ни занимават с глупости. Едно друго нещо, което влиза в тази категория е да се изисква мотивационно писмо -- честно казано, поне според мен това е абсолютно безполезно. Човек ако е решил да се прави на работен и мотивиран -- ще седне и ще измъдри такъв шедьовър, че ще трябва да го назначите директно за генерален директор. Впечатленията ми от мотивационните писма, които съм виждал е, че в тях има само празни приказки, пълни глупости и откровени лъжи. Най-добрият начин да се провери мотивацията е на интервюто (но това за съжаление изисква опитен интервюиращ).

ОК, достатъчно с намирането на кусури. Да преминем към това как е добре да бъде написана една обява.

0. Заглавие на обявата/Название на позицията

Кратко и ясно, без глупости, замазване или преувеличения.

Примерно за една и съща работа може да имаме:

"Специалист поддръжка osCommerce e-shops"  е ОК. На човек му става ясно веднага до голяма степен с какво ще се занимава.

"PHP програмист" -- доста е общо и когато човек отиде на интервю и се окаже, че ще трябва да поддържа скапани osCommerce магазини -- най-вероятно ще стане и ще си тръгне и в крайна сметка излиза, че и двете страни са си загубили времето. Понякога това се подценява от шефовете, но когато на 2-ма човека им се накъса цялата седмица с интервюта и обичайната им работа изостане -- това си е чиста загуба за фирмата (която в същото време може много лесно да се избегне).

"Support engineer" -- не е ОК. Прекалено общо, engineer е преувеличение, всъщност ще "копате" като пеон и ще сърбате попари, които са надробени от други. Отделно, че на такава обявя е вероятно да отговори маса паплач и интервюиращите да загубят много време в отсяване на плявата.

1. Кратко представяне на фирмата

На всеки му е интересно в каква фирма ще отиде да кандидатства. 2-3 реда за историята на фирмата, 2-3 за структурата й (отдели), колко човека работят във фирмата, по какви проекти се работи в момента (с по едно изречение).

Тук (а и в цялата обява) трябва да се избягват преувеличения и използване на суперлативи. Бъдете откровени. Ако все пак има нещо, което искате да скриете -- просто не го споменавайте, а не замазвайте нещата с лигави думички или откровени лъжи.

Представянето на фирмата има за цел да създаде първоначално впечатление в кандидата. Да се увери той, че фирмата е сериозна и открита и че няма да го баламосват с глупости.

2. Описание на длъжността

Кратко и точно описание на задълженията и отговорностите. Примерно за програмист трябва да се напише -- ще работите по такива и такива проекти (примерно: ще разработвате счетоводни системи), в еди каква си среда (Linux/Windows), ще използвате такива "инструменти" (Visual Studio, Subversion, i т.н.).

3. Задължителни изисквания

Тук описвайте само това, което е наистина трябва. Нека съществуващият тим определи изискванията, а не някой мениджър/шефче. Хората, които вършат работата знаят най-добре какво е необходимо.

Имайте предвид, че ако напишете излишни неща може и да се намери такъв кандидат, но той съответно ще иска по-високо заплащане на базата на по-високата си квалификация.

Пишете неща, които реално можете да проверите. Няма смисъл да пишете "Strong knowledge of object oriented concepts and programming" ако в момента не разполагате с човек, който с две-три въпросчета "засечки" не може да провери дали кандидата наистина притежава търсеното знание/умение.

4. Знания и умения, които ще бъдат смятани за предимство

Тук е мястото да се опишат неща, които биха били полезни на фирмата за в бъдеще или да се надгражда над тези описани в "Задължителни изисквания".

Примерно, ако имате намерение на изграждате сайтове базирани на CakePHP -- тук е мястото да споменете за Cake-a.

Ако в "Задължителни изисквания" сте писали "Good and spoken English", тук може да добавите "Excellent written and spoken English". По този начин казвате: "Абе английският е важен, ама не чак толкова, че да ви отстраним, ако не го знаете перфектно".

5. Заплащане

Много фирми се тарикатят дотолкова, че не само, че не споменават заплащане в обявите, ами и като отидеш на интервю ти казват нещо то рода на: "Кажете каква заплата очаквате". Това е много стар и изтъркан номер, който разчита на тактиката "Който първи спомене сума  -- губи". Вярно е, че в дебелите книги за мениджъри пише да се подхожда точно така, но това е остаряла концепция (популяризирана преди повече от 20 години), която е изключително неподходяща в условията на търсене на кадри превишаващо много предлагането. Контра на този евтин трик е друг евтин трик -- да се каже някаква  очевидно нереалистична сума от сорта на 20к на месец. Сега е техен ред да си кажат офертата.

За да не се стига до такива цигании -- преценете си колко да предложите и го кажете в обявата. За да имате гъвкавост -- обявете широк диапазон на който долната граница е умишлено леко занижена спрямо тази която реално мислите да предложите. Примерно ако смятате да наемете човек в рамките на 1400 -- 1800 лева напишете в обявата "1200-1800 лева в зависимост от опита и уменията". По този начин дори на най-слабия приемлив кандидат ще можете да предложите 1400 лева стартова заплата и той няма да се чувства обиден и подценен.

Ако фирмата предлага и някакви бонуси или премии -- споменете ги обезателно. Примерно:

"бонус за всеки успешно приключен проект"

или

"Коледна премия" и т.н.

Специално за БГ е добре да се спомене и ако плащате осигуровки на реалния размер на заплатата. Макар че тази цигания със счетоводна ведомост на минимална заплата и изплащане на реалната заплата в пликче вече малко по малко замира, все още се намират много фирми, които я практикуват. За много хора (най-вече такива, които смятат да теглят ипотечен кредит) е важно да могат да декларират реалните си доходи и да вземат кредит с по-нисък процент лихва (разликата в лихвените равнища при кредит със и без деклариране на доходи достига 4%, което си е бая бая).

6. Описание на работната среда

Тук трябва да напишете неща като:

 • адрес на офиса, където ще работи кандидатът ако бъде нает. С тези брутални задръствания в София, това придоби огромно значение. Един приятел казваше: "Офиси, които се намират след Окръжна болница, за мен се водят по-скоро в Пловдив, отколкото в София.". Можете да си спестите някое друго излишно интервю ако офиса ви е далеч или на неудобно място (като оценката за това е много относителна и всеки сам си преценява кое го устройва). Няма смисъл да поканите на интервю някой, който в телефонния разговор ще му е неудобно да ви каже "Абе, аланкоолу, офисът ви е на майната си, не се интересувам повече от вашата работа" и ще вземе да дойде (след като се е тътрил час -- час и половина до вас) само, за да ви загуби времето и в крайна сметка да не започне работа, не заради друго, ами защото въобще не смята всеки ден да губи 3 часа в път. Както споменах в началото: търсенето е много по-голямо от предлагането и много хора вече си позволяват да проявяват капризи при търсенето на работа, а някои станахме направо като примадони.
 • с колко човека ще са в стая. Много програмисти, особено по-дъртите от нас (33) се дразнят много от шумни и пренаселени офиси. Ако човек може да избира, при равни други условия, винаги ще предпочете да е с 1-2 колеги в стая, отколкото в общ хамбар с 15-20, където постоянно има силен фонов шум, препирни на колко трябва да е пуснат климатика, "не отваряйте прозореца"/"Отворете прозореца" и т.н. Изследвания на IBM (IBM Systems Journal, vol.17, No.1) още преди години са открили, че служителите в тиха и спокойна работна среда са с 11% по-продуктивни, отколкото в шумна, пренаселена и с чести прекъсвания. Все си мисля, че тези 11% съвсем спокойно могат да компенсират по-високите разходи за наем на офис (в една IT фирма разходите за заплати са много по-големи от разходите за наем).
 • кратко описание на работното място и оборудването -- в дебелите книги (Rapid Development, Steve Mconnell) се дават следните препоръки за добро работно място: поне 7,4 квадратни метра  офис площ на човек; поне 1,4 квадратни метра площ на бюрото; поне 4 метра рафтове за книги и други "боклуци"; поне 1,11 кв.м. бяла дъска, поне 1,11 кв.м коркова дъска; удобен достъп до принтер; удобен достъп до зала за дискусии; удобен достъп до офис консумативи. С всичко по-горе съм съгласен, но специално за българските условия мисля, че трябва да се споменат следните неща: 1. Най-добре е да има снимка на бъдещото работно място. Така всеки ще може да добие добра представя за какво става въпрос (и не се налага да се изброяват нещата); 2. PC-то на което ще се работи (най-добрият начин да демотивирате някой от самото начало е да му дадете някое старо неадекватно PC (ясно е, че старите кучета ще се доредят първи до новите машини, но все пак не трябва абсолютни боклуци да се дават на новобранците (при положение, че сте похарчили към 2к за наемането на нов човек едва ли е най-разумно да се стискате за 1000 лева за нова машина))). Няма нужда да се описва цялостна спецификация. Да се каже New fast PC е достатъчно. Ако се полага и друг хардуер като скенери и подобни -- добре е да се споменат и те.
 • кратко описание на полагащите се консумативи и други благини. Преди години, голям шеф на автомобилна корпорация беше казал нещо от сорта, че софтуерната индустрия е странна, защото там от нищо се произвежда нещо и не се потребяват никакви суровини. Не е така. Софтуера се произвежда от кафе и минерална вода :-). За щастие в повечето фирми вече е нормално да се осигуряват тези неща, плюс чайчета. Някои по-качествени фирми осигуряват и газирани напитки (кока-колата същото е важна суровина), поръчване на обяд за сметка на фирмата и други подобни. Още по-напредналите осигуряват медицинско обслужване в частни поликлиники и зъболекарски кабинети. Някъде дават и служебни коли (или поне карти за градския транспорт или някакви пари за бензин). Ако фирмата ви осигурява някое от посочените неща -- не се стеснявайте да го обявите -- на повечето хора ще им хареса, макар че, в интерес на истината -- не очаквайте да се впечатлят, кой знай колко от само минерална вода и кафе.
 • работа в извънработно време -- кажете колко често се налага да се работи извънредно. Ако сте качествена фирма и заплащате и извънредните часове -- непременно го декларирайте. По този начин изпращате посланието: "Ние уважаваме вашето лично време, а ако все пак се наложи да се поизгърбите -- ще си платим като попове". Това ще направи много добро впечатление и в същото време едва ли някой ще дойде да мърмори да му се плащат час-два, които инцидентно се е наложило да стои.
 • гъвкаво работно време -- в повечето софтуерни фирми реално работата не започва преди 10 часа сутринта. Отделно не съм чул досега някъде да правят проблем ако трябва да излезеш да си свършиш някаква лична работа (освен ако не се прекалява, разбира се). Едно споменаване в обявата на "гъвкаво работно време" прави много добро впечатление.

7. Начин на кандидатстване

Тук опишете как да се свържат със вас (обичайното е email, но оставете и телефони и лице за контакт, ако потенциалният кандидат има някакви въпроси)  и какви документи са необходими за кандидатстване. В 95% от случаите CV-то е напълно достатъчно.

Ако имате някакви специфични изисквания -- задължително ги обявете достатъчно ясно.

Тук е мястото да изискате и референции, но само ако наистина смятате да го проверите иначе обявата придобива прекалено тежък вид и някои могат да си кажат "Тия пък на какви се правят".

Изключително непрепоръчително е да се изисква мотивационно писмо (причините са споменати по-горе).

Понякога съм срещал изискване кандидатът да прилага снимка към cv-то. Това също въобще не е препоръчително. Манекенки ли набирате или програмисти (рошава коса, размъкнати тениски, омазани очила, разфокусиран отнесен поглед ;-))?

Общо взето това са нещата за които знам от личен опит и от разговори с познати, че се търсят и желаят като информация в една обява. Като заключение искам да спомена още четири неща, които са много важни:

 • отговаряйте по email на ВСИЧКИ кандидатствали независимо дали ще ги каните на интервю или за да им кажете: "благодарим Ви за email-а, но изискванията към длъжността се различават от информацията, която е във Вашето CV и на този етап не можем да Ви поканим на интервю". Хората предпочитат негативния отговор пред това да чакат в неизвестност. Отделно от това: ако все пак след време се окаже, че имате нужда от този човек -- не сте си отрязали окончателно пътя към него. Срам не срам, трябва да призная че в 4-5-те кампании за набиране на хора в които съм участвал не сме практикували гореописаната практика. Просто е по-лесно, но това е проява на мърлявост и мързел.
 • преди да публикувате обявата проверете я внимателно за правописни и синтактични грешки. Много лесно се получават безсмислици, когато един текст е copy & paste от стара обява, после е редактирана малко, после още малко и накрая има изречения със словоред в стила на Master Yoda. Друг момент е, че това програмистите се отнасяме малко несериозно към пунктуацията и е добре някой с добри познания по български език да поръси със запетайки и пълни членове. Най-лесният начин да накарате някой да си помисли "Тия са ебати мърлячите" е да публикувате обява с елементарни правописни грешки.
 • включете и тима в който ще работи новият човек в изготвянето на обявата. Те най-добре знаят кои изисквания трябва да са задължителни и кои пожелателни. Отделно че така им показвате, че тяхното мнение е важно (и така трябва да е, все пак тези хора ще работят с този човек). Не е лоша идея да включите и някои от тима в самото интервю (когато дойде време да се говори за пари, тогава остава само шефа).
 • Бъдете подготвени за интервютата. Подгответе си въпросите, които ще питате. Синхронизирайте се с другите колеги, които ще вземат участие в интервюто, така че всички да сте свободни когато хората започнат да идват. Подсигурете стая в която ще се провеждат интервютата. От личен опит знам колко лошо впечатление прави да отидеш някъде на интервю и тепърва секретарката да започне да издирва хората, после да се окаже, че някои от тях не са в офиса, после да няма свободна зала, после да ме интервюира някакъв агент, който от немай къде води интервюто и тепърва се чуди какво да ме пита и т.н. Едва ли има по-добър начин да откажете някой от това да работи при вас…

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image