Първи впечатления от Google Chrome -- прост и супер бърз

Публикувано / posted 2008-09-03 в категория / in category: Web development
  

Ето и накратко първите впечатления от Google Chrome:

Инсталация

Бърза и лесна, няма въпроси с повишена трудност. Лошото е, че автоматично разпознава настройките на Windows-а и превключва на езика, който намери в Regional Settings.

При инсталацията импортва отметките от FF. Интересното е, че поне при мен не импортна нищо от IE, а все пак уж този Chrome е с цел да смаже IE-то.

Интерфейс

Максимално опростен, няма дори Home и Стоп бутони. Баща ми, който е на 69 години ще го хареса.

Настройки

Бедна работа, но може би така и трябва -- все пак повечето юзери и без това не могат да се оправят с тях.

Броузване

Броузването е много по-бързо в сравнение с FF и IE. Много приятно впечатление ми направи, че дори страници, които са с много Javascript се заредиха и потеглиха веднага (което не може да се каже за FF -- един FCKeditor или TinyMCE и броузера започва да се влачи…).

Рендване

Преглеждайки с Chrome няколко сайта, които съм правил, забелязах (засега) само 2 разлики:

 • По подразбиране, стилът за <form> включва bottom-margin: 12px; подобно на IE 6, което "чупи" малко някои форми правени за FF. За щастие това лесно се оправя.
 • възприема буквално (може би така и трябва) широчината на клетки в таблица -- като му кажеш примерно width="160″ за една клетка, другите в този ред ги оразмерява сякаш наистина това е широчината, независимо, че в нея може да си набутал нещо, което е 180 пиксела, а не 160. Това понякога "чупи" дизайна (съдържанието на тази клетка все пак си излиза 180px (което го прави да излиза извън определените му граници)). Това поведение е различно от FF и IE. По-скоро напомня за Amaya-та…

Съмнявам се, че Chrome, ще успее да изтика от пазара така омразния IE. Колкото и да е прост и бърз -- все пак IE-то идва с Windows-a и повечето юзери едва ли ще си направят труда да качват допълнителен броузер. Единствената светлина в тунела е ако Google успее да накара прозводителите на PC-та да ги продават с предварително инсталиран Chrome.


3 Responses to “Първи впечатления от Google Chrome -- прост и супер бърз”

 1. Наблюдател says:

  Има си опция за НАЧАЛО. Просто трябва да сложите отметката в опциите.

 2. Tommy says:

  Оги бе, вчера го сложих тоя хром на служебния комп и ми направи впечатление че лети, много е лек и се инсталира даже без да имаш админ превилегии на линдолса. За флаш плеърите обаче са нужни админ превилегс, което реже възможността да го ползвам в бачкането. Преди време исках да инсталирам лисицата на служебния комп и админката ми каза "е закфо ти е нали си имаш IE!?", и аз спрях да споря. Предполагам сега ще е същото. Иначе за позлване у дома, не съм сигурен как ще работи с банковите ми сертификати, тъй като те се правят за определен браузер, а невярвам в банките скоро да имат готовност за това. Така че сега ще изчакам да мине бетата и после ще видим.

 3. Tommy says:

  Антимонополен иск гласи Microsoft срещу Google

  http://news.ibox.bg/news/id_903011201

Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image