Басня за земеделските производители и субсидиите

Публикувано / posted 2008-09-04 в категория / in category: Други
  

Днес прочетох в блога на Longanlon един пост за "Романтичните кравари". Общо взето коментарите под него бяха на тема дали трябва да има субсидии или не за земеделието. Покрай тази история  се присетих за вица за индианския вожд и липсата на храна, който ще перефразирам:
Европейският съюз решил да премахне субсидиите за селското стопанство и речено -- сторено. Земеделските производители понеже не можели да бъдат конкурентни, един по един зарязали животните и нивите и вкупом кандидатствали за "Мюзик айдъл", "Биг брадър" и други подобни полиращи мозъка кретении.
ЕС-то внасяло храни от Азия, Африка и въобще откъдето падне, но нещеш ли, покрай близането на задника на големия хамерикански брат (майка му…), всички намразили и Европата и спрели да пращат храна. Излязал тогава Европейският комисар по земеделието Мариян Фишер Бьол (и неговата майка също) и казал:

--- Уважаеми съграждани европейци, имам две новини -- една добра и една лоша. С коя да започна?

В ЕС се организирал и провел референдум (което отнело 2-3 месеца и половината население дало фира от холода и голода, но демократичните принципи са важни) и мнозинството предпочело първо да е  лошата новина.

--- Та така --- започнал Бьол, --- лошата новина е, че складовете за храна са празни и ако не искаме да измрем от глад ще трябва да ядем лайна.

Европата потръпнала от ужас, но всички бързо си казали: "Уф, добре, че има и добра новина. Те комисарите са умни, измислили са нещо -- ще спасят положението".

"Каква е добрата новина, добрата новина?" -- викали всички пред телевизорите си, трепетно очаквайки решението.

--- Добрата новина е, че лайна има предостатъчно.

Поуката от баснята: то се е видяло, че земеделие в Европа не може да се развива без субсидии. Нека правителството се стегне и помогне на земеделските производители ако ще и ЕС-то да ни тресне някоя глоба. Иначе скоро ще имаме бол мюзик айдъли и биг брадъри, но ще трябва да хрупаме лайна нон-стоп.


6 Responses to “Басня за земеделските производители и субсидиите”

 1. Longanlon says:

  По никакъв начин не мога да се съглася с позицията ти. Изводите от подобен виц едва ли могат да се приведат като доказателство във формирането на икономическа политика.

  Има предостатъчно държави, които изнасят много земеделска продукция на конкурентни цени, без да "поддържат" земеделието и животновъдството си със субсидии. Само Европа и САЩ дават големи субсидии и то не поради икономическа целесъобразност, а заради натрупаните по през миналия век интереси на лобистки групи. САЩ започва субсидирането на фермерството си чак към средата на 20 в., СЛЕД като вече от средата до края на 19 в. са станали на-големия износител на селскостопанска продукция в света. Правят го не, за да "подкрепят земеделието, което иначе ще фалира", а за да осигурят евтина храна на гражданите си с ниски доходи, които да могат да напуснат фермичките, с които се изхранват и да отидат да работят в града за индустрията.

  Всички "изведнъж намразили" Европа и спрели да й пращат храна?!? Знаеш какво е казал Чърчил (който ги е разбирал тия работи, нали) -- в политиката няма вечни приятели, има вечни интереси. Държавите не се "мразят" една друга, както някои по-елементарни хора си представят. Икономиката, политиката и търговита са въпрос на интерес и печалба. Ако Европа е готова да плаща за храна, ще има кой да й я продаде. Това в случай, че европейското земеделие я закъса без субсидиите, което аз лично не вярвам да стане. Конкуренцията е голям двигател на прогеса, а държавната хранилка е двигател само на корупция, мързел и хрантутщина (ако има такава дума).

  :)

 2. Огнян says:

  @longanlon
  Е, не вземай баснята прекалено на сериозно :-)
  Относно субсидирането в САЩ -- там отдавна няма преки субсидии (виж мой коментар в блога ти за чичко Рейгън ;-))

  "в политиката няма вечни приятели, има вечни интереси"
  Точно. В един момент е много възможно интересите на останалия "недемократичен" да се променят.

 3. Longanlon says:

  колкото и да се променят, пари винаги трябват

 4. Към Longanlon:
  Държавите не могат да се мразят. Те са невъодушевени и не могат да изпитват чувства. Обаче лидерите им са. И могат и да мразят и да обичат. Така, че не само парите играят! Мога да дам и примери, не само двете Кореи…. има и други.
  И към всички:
  Писна ми да чета постинги в които този или онзи дават някакъв извод и веднага квалифицират всички, които не го приемат за елементарни, прости и т.н.
  Абе оставете малко място за маневриране, бе! Може и да има хора, които мислят различно. Па може и да има такива, които не са измислили още какво \

 5. Ха, що ми се отряза постинга?

 6. Огнян says:

  Блах, има някакъв бъг в постването на коментари и ги реже понякога…
  да не си сложил някой специален символ?

Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image