Лицемери срещу тютюнопушенето

Публикувано / posted 2008-10-28 в категория / in category: Некои съображения
  

Днес за пореден път попадам на статия като Брюксел иска да изгони цигарите от барове и ресторанти.

Много отдавна се чудя, какво толкова ги бърка разните правителства, било то на US, било то на EU, дали хората пушат, къде пушат, защо пушат и т.н.

Честно казано, много ми е странно как такива неща успяват да бъдат прокарвани. От едната страна (противници) имаме:

 

 • пушачи -- едва ли има много пушачи, който да не ревнат срещу такава забрана.
 • тютюневи компании -- уж тези богати фирми би трябвало да могат с лекота да смажат в зародиш всички подобни "малоумни" идеи.
От другата страна имаме:

 • непушачи -- напълно ги разбирам хората, че им е отвратително да бъдат усмърдявани с цигари, когато са излезли да пият по бира в някое заведение.
 • някакви странно ентусиазирани политици, които се опитват (и успяват (засега)) да прокарат такива забрани.
Думата ми е за вторите. Тук в България (поне) свикнахме да приемаме като синоними думите "политик" и "корумпиран боклук". Уж на запад не е така, но какви биха могли да са мотивите на тези политици да се опитват да въвеждат такива забрани:
 • загрижени са за здравето на хората -- това не мисля, че някой трезво мислещ човек може да го повярва. Ако чак пък толкова бяха загрижени отдавна щяха да са въвели драконовски ограничения върху замърсяването на околната среда от промишлени инсталации, автомобили, електромагнитни излъчвания (GSM, всякакви wireless-и, Wi-Fi и подобни). Отделно поне за US вместо да се занимават с глупости, щяха да имат обществена здравна система (не искам да чувам глупости от сорта, че системата със здравни застраховки си работела там перфектно -- отидете в US и се разболейте ако ви стиска).
 • Намаляват се разходите за държавата (обществената здравна система) по лечението на пациентите с рак на белите дробове. Това важи само за EU. В интерес на истина лечението наистина е скъпо. За съжаление, не мога да приема, че някой може да използва този довод насериозно -- кои по дяволите са те, че да определят за кое да се правят разходи и за кое -- не? Отделно един пример -- забранете GSM-ите и в следващите 10 години ще спестите 10 пъти повече от лечение на рак на мозъка, отколкото от лечение на рак на белите дробове.
 • Някои казват, че политиците правят предложенията за забрана на тютюнопушенето под давлението на застрахователните компании, които трябва да изплащат огромни суми за лечение (САЩ) или за настъпила смърт при застраховките живот. Лично мен ме съмнява -- застрахователите би трябвало да са си калкулирали тези рискове.
 • Изнудват се тютюневите компании да плащат тлъсти суми, за да бъдат оставени на мира. Това ми се струва, поне на мен, най-вероятната причина. Политиците имат обществената подкрепа на непушачите, имат някакви съмнителни доводи (виж по-горе) с които да се оправдават и нямат нищо против да изкрънкат някое (милионче) евро/долар(и). От това по лицемерно -- здраве му кажи.
Относно непушачите, които не искат да дишат дима на нас пушещите досадни копелета -- напълно сте прави. НО! Не може да се приемат такива дискриминиращи забрани, защото:
 • ресторантите, кафенетата, кръчмите и бирариите са частна собственост. Предполага се, че собствениците им могат сами да вземат решение дали да забранят пушенето в тях (това май съм го коментирал и преди, повтарям се, ама майната му). Ако наистина има хора, които чак пък толкова се дразнят от дима -- ами тези заведения ще си имат своята клиентела, даже може да стане модерно и в крайна сметка заведенията за пушачи да станат по-малко от тези за непушачи (тук ще цитирам новогодишното слово на Бичето: "Много ми се иска, но силно ме съмнява, да не кажа, че въобще не го вярвам" :-)).
 • По същата логика, по която се забранява тютюнопушенето на обществени места аз (като пропадна дотам, че да стана политик) примерно може да поискам да се забрани използването на GSM-и на обществени места като заведения, градски транспорт, учебни заведения, офиси и т.н. Шегата настрана, но ще дойде скоро деня в който много хора ще се усетят как са си прецакали здравето с бъбрене по тези device-и за генериране на мозъчни тумори ("да не дава господ"). Отделно, че мине ли веднъж номера с подобни забрани утре кой знай какво ще измислят да забраняват…
Нещо много се разпених… 
Всъщност, няма за какво да се притесняваме ние пушачите. Има един виц:
Имало един майстор, който поправял покрива на замъка на царя. Остарял той и синът му го заместил. Върнал се синът от първия си работен ден посърнал.
--- Какво става бре сине?
--- Ами тате, имаше една керемида на покрива, през която капеше точно на главата на царя докато вечеря. Заповяда ми да я оправя -- аз се качих, оправих я, а той вместо да ме похвали ме изгони…
--- А бре, малоумнико!!! --- развикал се бащата ---  Аз с тая керемида семейство направих, 4 деца храних и отгледах, а ти да вземеш да я оправиш…
Да се надяваме, че тези хиени политици, които цоцат от тютюневите компании няма да са толкова глупави да си заколят кокошката, която им снася златни яйца…

One Response to “Лицемери срещу тютюнопушенето”

 1. kosyo_lz says:

  НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ НЕПУШАЧИТЕ И ПИЕЩИТЕ АЛКОХОЛ -ДАЖЕ НЕ МИ ПУКА КОЙ НЕ ПУШИ И КОЙ ПИЕ -НО НЕ ИСКАМ НИКОЙ ДА СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ТОВА АЗ ОТ КОЛКО ГОДИНИ ПУША И ПО КОЛКО ЦИГАРИ А АЗ В ЖИВОТА СИ НЕ СЪМ ПОМИРИСВАЛ АЛКОХОЛ И СЪМ НА 46 ГОДИНИ .ДАЛАВЕРАТА Е ЧЕ ДЪРЖАВАТА ИМА НУЖДА ОТ ЛЕСНИ ПАРИ И ПОНЕЖЕ Е МНОГО ОЧЕВАДНО ,КОГАТО СЪБАРЯ ПО ДВЕ ТРИ КОЖИ ОТ БГ.НАРОД ТО ТЯ ИЗПОЛЗВА СТАРИЯТ НО СИГУРЕН МЕТОД НА НАСТЪРВЯВАНЕ НА ОТДЕЛНИ ГРУПИ ХОРА ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ-И ПОНЕЖЕ 85 %ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ТЪПИ ОВЦЕ СЕ ХВАЩАТ НА ХОРОТО И НИКОИ НЕ СИ ДАВА СМЕТКА ЧЕ ВСЕ ПАК ПАРИТЕ ЩЕ ИЗЛЯЗАТ ОТ НЕГОВИЯТ ДЖОБ И ЩЕ ОТИДАТ ПРИ ВЕЧНО ГЛАДНИТЕ ДЪРЖАВНИ КУЧЕТА-ГЛУПАВ НАРОД ТЪПА И БЕДНА ДЪРЖАВА-И ТАКА ЩЕ СИ УМРЕМ.ЬЗ НЕ МОГА ЛИ ДА КАЖА ИСКАМ АКЦИЗ ВЪРХУ ПАРИТЕ НА ТЕЗИ КОИТА НИ ОБИРАТ -НО ТОГАВА ЩИ ИМА ЛИ ОБЩЕСТВЕН ДЕБАТ-ЩЕ ЧУЕ ЛИ НЯКОЙ,ЧЕ 18-20%ОТ ОБЩЕСТВОТО ПРЕЧАТ НА 80%БЕДНЯЦИ ДА ЖИВЕЯТ НОРМАЛНО -ТОВА Е ОЩЕ ПО ОПАСНО ЗА ЗДРАВЕТО НА ВСИЧКИ ХОРА -НО НЕЕЕЕЕ ЩЕ МЕ СВИТКАТ-НЯМА И ДА СЕ ЧУЕ ЗА МЕН-ТА ИСКАМ ДА КАЖА -ДЪРЖАВАТА СЕ УПРАВЛЯВАШЕ И УПРАВЛЯВА ОТ НЕКАДЪРНИЦИ И НЕГРАМОТНИ ХИТРЕЦИ И МУШЕННИЦИ ДАЛАВЕРАДЖИИ-КАЖЕТЕ МИ ЕДИН КОИТО ДА Е ПО РАЗЛИЧЕН-КОЙТО ДА РАБОТИ ЗА ТАЗИ СТРАНА БЕЗ ДА Е В ЛАЙНАТА И АЗ ЩЕ СИ ВЗЕМА ДУМИТЕ НАЗАД И ЩЕ СЕ ИЗВИНЯ ПУБЛИЧНО

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image