Лихвоточките -- май ще ги платят в крайна сметка

Публикувано / posted 2008-11-05 в категория / in category: Други
  

Днес видях тази (може би) добра новина за притежателите на лихвоточки. Накратко в нея се казва, че народното събрание е обсъдило промени в "Закона за уреждане на жилищните въпроси на граждани с многогодишни жилищноспестовни влогове". Важните промени са две:

 

  • лихвоточките ще могат да се прехвърлят между съпрузи или към "низходящи" (т.е. децата);
  • вдига се тавана на притежаваното имущество, който дава право да се "осребрят" лихвоточките от 15 000 на 40 000 лева.
Лошото е, че нищо не се споменава за това по колко ще се изплаща една лихвоточка -- ако е като преди по 3 стотинки -- ще продължават да са за бой нашите народни избранници…
Всъщност винаги, когато се зададат избори и въпросът с лихвоточките се раздвижва -- я на ниво министерски съвет, я в народното събрание. Досега общо взето само "го" движеха и в крайна сметка нищо не ставаше, оправдавайки се с това, че за компенсация на всички ще бъдат необходими 170 и няколко милиона лева. Сега обаче нещата са различни:
  1. Има преголям бюджетен излишък (и ще продължава да има и в следващите години) -- така че пари има.
  2. Задаващата се/наличната вече криза в строителния бранш може да бъде туширана до известна степен с изплащането на лихвоточките -- примерно за следващите 5 години да се изплатят по 100 милиона от излишъка на притежателите на лихвоточки, които пък да си накупят (х)апартаменти. По този начин хем ще бъде подпомогнат бранша, хем най-накрая ще бъде възстановена "справедливостта".
Аз лично, за съжаление, няма да облажа кой знай колко, дори и да изплатят лихвоточките -- имам към 20к, майка ми има още 100к, ако ги изплатят примерно по 10 стинки -- това са 12 хиляди лева, които не стигат и за един гараж дори в краен квартал (но все пак е нещо (и то не малко (ако все пак си купя апартамент по някакъв начин тия 12 ще са достатъчни за обзавеждането (горе-долу)))). Познавам хора с по 400-500к точки, които вече наистина могат да им свършат работа тези компенсации (в смисъл да си купят апартамент). 50 бона са си нещо съвсем различно -- най-малкото представляват 25% от един апартамент за 100к евро, което е текущото ниво, което банките искат за самоучастие, за да отпуснат жилищен кредит.
Преди време имаше някаква асоциация на притежателите на лихвоточки, които мърмореха (с право (според мен (в ролята ми на алчен притежател на лихвоточки))), че една лихвоточка трябва да се изплати по 1 лев. Да направим едно изчисление:
Начално състояние -- към 1990 сме имали натрупани 1000 лихвоточки = 1000 лева (татови).
Приемаме, че 1 лев от татово време е равен на 1 лев сега (само приемаме, за улесняване на изчислението (1 лев тогава на черно купуваше 0,5 долара, сега купува 0,66 долара)).
От 1990 до 2008 има 18 години.
Приемаме, че годишния лихвения процент е бил 4% за всичките години.
За 18 години, използвайки сложна лихва ще се натрупат 1025,81 лева, т.е. общо 2025,81 лева, което означава, че лихвоточките трябва да се платят не по 1 лев, а по 2,024 лева!!!
Ако приемем, че лихвения процент е бил 3% общия резултат е 1702.434 лева.
Макар да съм алчен -- не ми се вярва, че макар и предизборно ще ги изплатят по 2 или по 1,7 лева…

Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image