Трудова дискриминация

Публикувано / posted 2007-05-12 в категория / in category: Некои съображения
  

Днес попаднах на следната статия: "Трудовата дискриминация със застрашителни размери навсякъде по света". Говори се за доклад на Международната организация за труда на ООН в който има статистика за най-често срещаните причини за дискриминация. "Освен традиционните форми свързани с пол, раса, религиозна принадлежност, появяват се и нови форми…"
Прочетох някои откровени дивотии и не мога да се сдържа да не изкажа "некои съображения", които ще бъдат от лично моя гледна точка в контекста на назначаване на хора в софтуерна фирма (и по специално web development).

Хвърлете първо едно око на статията, посочена горе.

1. Полова дискриминация
Тук има два вида дискриминация:

1.1. Като се има предвид, че има прекално малко жени програмисти, при равни други условия (знания, опит, умения) се избира жената -- по този начин поне малко от малко се възстановява половия баланс във фирмата, да не говорим, че има някои положителни странични ефекти. Ако девойката е поне малко хубавка -- равните други условия, може и да не са толкова равни…
Каква е логиката?
Някой психолог би могъл да даде конкретно обяснение, защо се получава така, но ето моите наблюдения:

  • когато работят само мъже в една фирма/стая (коч къмпъни) винаги се стига до някакво изпростяване. Говорят се страшни глупости, правят се разни лигавщини и дивотии. Който е работил в такива условия се сеща за какво става дума. Пуснете една мадама в този "казан" и изведнъж всички стават културни, опичат си акъла. "Фъна" не изчезва, просто се променя
  • когато има поне една хубавка девойка на някои хора им е по-кеф да идват на работа. Това важи с голяма сила за по-младите пичове (под 25-26 год). Човек винаги може да стане от PC-то и да отиде да се разсее и пофлиртува с приятната колежка (лекичко и недосадно, разбира се, че ще отидем в темата за сексуален тормоз :-))
  • най-важното предимство: кой каквото ще да казва, на жените мозъците им работят по различен начин и могат да представят съвсем различна гледна точка и да зададат съвсем различни въпроси. Това е страхотно предимство, особено в етапа на проектирането на даден софтуер.

1.2. Втората дискриминация, е в обратна посока и се базира на твърдението "Малко жени стават за програмисти"
Тъжно, но истина. Напоследък (2-3-4 год?) "програмист" се смята за модерна и ако не престижна, то поне доходоносна професия, поне що се отнася до наемния труд. Сульо и Пульо са се юрнали да учат подходящи специалности и да си търсят такава работа.
Преди време бях чел една книга, ако не се лъжа "Как да пишем надеждни програми", в която се цитираше един известен американски професор, който беше казал следното: За последните 5 години количеството на студентите по компютърни специалности се увеличи 10 пъти, но броя на качествените специалисти, които излизат от тук остана константа.
Могат да се направят много тълкувания на горния цитат, но общо взето посланието според мен е: Хора, ако не ви влече тази професия, ако не ви е интересно да седите с часове пред компа и да ръчкате с часове даден код, ако нямате желание да ви изпуши мозъка от учене, ако нямате търпението да чакате с месеци, докато видите резултата от труда си, ако не искате да претърпите някои не особено приятни професионални изкривявания на характера -- въобще не се захващайте -- много е вероятно никога да не станете добри професионалисти в тази област. Ако искате хубава професия -- станете лекари или адвокати(?) или нещо друго, което ви влече…
В горното послание според мен се крие причината малко жени да стават за програмисти…

Има един лаф: "Колкото и тъп да влезеш в казармата, два пъти по-тъп излизаш". За съжаление, това май е валидно и за майчинството и това е допълнителна причина за дискриминация на жените по отношение на работата и кариерата. Най-лошото е, че не мога да предложа никакво решение на този проблем. От чисто човешка гледна точка съм привърженик на повишаването на раждаемостта, но е ясно, че с това повишаване допълнително се усложнява положението на жените…
Мисля, че и в България приеха промени в законодателството, които позволяват на мъжете да излизат в отпуск по майчинство, но не мога да преценя, какъв ефект ще има това…

2. Расова дискриминация
Това е пълна глупост. Роден съм същия ден и месец като Хитлер и ако ми се даде власт ще направя големи зулуми, но определено тая работа с расовата дискриминация не я разбирам.

3. Религиозна дискриминация
Това също не го разбирам. Минавам го по общото правило: "Няма значение кой какви разбирания и вярвания има, стига да не досажда с тях на другите"

4. Дискриминация на база сексуална ориентация
Имам си един лаф:
"Каква е разликата между педал, педераст и гей? Същатата като между курва, жена и дама".
Честно казано предпочитам да нямам "меки китки" около мен, но бих могъл да преживея колега гей. Педерасти и педали -- със сигурност -- не.

5. Дискриминации на база на генетични предразположености
Много ми е интересно, как по дяволите се извършва тази дискриминация?! На каква основаш Вероятно това е проблем за щатите, където явно могат да те накарат да отидеш да се изследваш за наркотици и покрай това да ти направят и генен тест, каквото и да значи това.
"Сметам дека", това е пълна простотия, подобни работодатели трябва да бъдат публично заклеймени.

6. Дискриминация по външен вид
6.1. В статията се споменава за дискриминация на затлъстели хора.
Според мен това си е проблем на самите затлъстели и не може да е причина да не се наема такъв човек на работа (вероятно има и професии, където това обективно си е проблем -- не може 200кг мъж да влезе в малък багер, седалката на който е проектирана за диапазон 50-120 кг, много ясно, че няма да го наемат).
6.2. Обща дискриминация по външен вид
Well, fuck. Няма какво да се лъжем. В цялата история на човечеството добре изглеждащите хора са имали предимство. Не мисля, че нещо може да се направи по този въпрос.

7. Дискриминация на хора с инвалидности
Тук има много морални аспекти, но господа мениджъри, пренебрегването на хора с инвалидности си е най-малкото доброволно лишаване от услугите на хора с талант.

8. Дисккриминация на база навици
8.1. Пушене
:-)
Е това ми е забавно. Пуша по една кутия на ден, ясно съзнавам, че това ми вреди. Не мога да разбера обаче какъв може да е проблема на работодателя в това отношение?! Че хабя работно време? Или, че ще се разболея и ще дам фира?
Същата глусост като дискриминацията по генетични предразположености…

8.2. Алкохол
Мисля, че Горки е казал:
"Уважавам пиячите, презирам алкохолиците и подозирам трезвениците".
Разказвали са ми следната действителна история за едно фирмено парти в голяма холандска корпорация.
Събира се целия отдел (50-60 човека) на партито и като алкохол има всичко на всичко 2 бутилки вино и те остават. Никой не смее да близне, да не му излезе име на алкохолик.
Идиотщина.


Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image