Протести "срещу", но "за" какво?

Публикувано / posted 2009-01-15 в категория / in category: Некои съображения
  

От няколко дни чета постовете на уважани от мен блогъри и се опитвам да разбера каква точно (ще) е идеята на протестите на 14,15 и 16, но поне засега не успявам да си изградя добра представа. Общо взето излиза, че всички са недоволни, но всеки си има различна представа за/срещу какво трябва да се протестира. Това, обаче, е само едната част от проблема. Другата е, че по-скоро преобладават мненията "срещу", а липсват тези "за". Мисълта ми е, че много лесно да се смърди "срещу" без да се предлага алтернатива. Най-лошото е, че вероятно всеки си има някаква идея какво иска да е бъдещето на България и кои да са следващите управляващи, но погледнато отвисоко -- няма единство. Различните хора си имат различни политически пристрастия и общо взето единственото обединяващо между недоволните е, че са "срещу" сегашното правителство (както беше и срещу всички предишни правителства с последните 20 години) и в същото време има силно разделение, когато стане дума "за" какво са.

Костовисти, атакисти, фенове на 'бат Бойко, "седесари" -- събрани заедно могат да протестират "срещу", но няма никакъв шанс да се разберат помежду си. Това е причината напоследък да избягвам да се включвам в спорове на политическа тема, особено на маса с алкохол. Прави ми изключително лошо впечатление, че стане ли дума за политика, иначе интелигентни, културни и толерантни хора се превръщат в дървени глави, които държат да си наложат собственото виждане за "устройството на вселената", като едновременно с това не са склонни дори и за момент да се вслушат в мнението на другия, когато се различава от тяхното собствено.

Да се обединяваме на базата на "срещу" няма никакъв смисъл -- в най-добрият случай това може да проработи за съвсем кратък период от време.

Основният проблем, поне в политическо отношение е, че сме загубили (напълно оправдано) доверието си в политиците в България. Нямам предвид само управляващите, а всички политици. Някой го наричат криза на "политическата класа". Аз предпочитам да го наричам криза на политическата измет. Докарахме се дотам, че "всички са маскари" да стане основна нагласа, а в това няма нищо градивно и в дългосрочен план ни обрича да търпим простотиите на едни и същи "стари муцуни", които през 4 години ще си предават щафетата, а ние ще си стоим във все същото блато.

Причините за разочарованието от съществуващите политически партии:

 • непрозрачност -- за обикновеният човек като мен и вас е (почти) невъзможно да разбере какво се случва в която и да било партия. Преди избори ни излизат с програми, но кой и как ги е изработил тези програми, какви дискусии са водили по отношение на тях -- това никой не знае (ако е член на дадената партия и е присъствал на събранията, вероятно, може да придобие някаква частична представа, която отразява настроенията само в неговата секция). Предизборните програми в момента представляват, чисто и просто, рекламно послание в което са изброени неща, предназначени да "зарибят" избирателите. Липсва всякаква обосновка как се е стигнало до тях и каква им е идеята. Още по-лошо -- липсва обяснение как ще бъдат реализирани. Един пример: Атака щели да отворят реактори 1-4 на АЕЦ Козлодуй, ако били дойдели на власт. ОК -- по принцип съм за. Как ще го направите обаче и каква ще е цената? Ще изкарате държавата от ЕС? Е, не, благодаря.
 • арогантност -- Пример: парламентът постоянно е празен. Тук там някой "дежурен" гласува с 10-20 карти. Къде са депутатите? Каква по-важна работа имат от това да се грижат за делата на държавата? Айде, ако бяха на срещи с избиратели -- ОК, но аз не съм чул някой да е виждал народния си представител след изборите. Още по-лошо -- не съм виждал обява, че народният ми представител ще има среща с избирателите си. Представителите на изпълнителната власт не остават по назад -- могат да донесат от десет кладенеца вода и да изговорят маса празни приказки, но не и да признаят собствена грешка.
 • корумпираност и клиентелизъм -- едва ли има българин, който да не смята, че политиците са корумпирани и обслужват различни частни интереси. Реално погледнато -- не само в България са корумпирани, но тук нещата са излязли извън всякакви граници и това съчетано с арогантността отблъсква хората.
 • некомпетентност -- преобладаващото обществено мнение е, че който не става за нищо друго и търси "на работата лекото и на баницата мекото" -- става политик. Може би най-фрапантния пример е Гошо, обратното на острото, който по времето на НДСВ беше шеф на комисията по хазарта. На такъв човек не би трябвало да му се поверява и отговорността да събира стотинките пред общинска тоалетна, а какво остава да му се дава висок пост в държавната администрация. За съжаление назначаването на некомпетентни хора (но със син/червен/пембен партиен билет) е по-скоро правило, отколкото изключение.
Много блогъри постоянно тръбят, че в България липсва гражданско общество. Отправят призиви да се гласува. Аз лично съм се опитвал да убеждавам негласуващите си приятели, че трябва да се гласува, надувал съм им главите, докато не ми се троснат, но в крайна сметка НЕ съм успявал. За съжаление, ги разбирам -- просто няма за кого да се гласува. По тази причина определено мисля, че трябва да се "стегнем" и всички ние, които засега можем да бъдем обединени единствено на базата на "срещу" да намерим общи интереси и да се обединим на базата на "За". Това няма да е никак трудно, стига да оставим настрана досегашните си партийни пристрастия (който има такива). Мисля, че всеки би се съгласил, че приоритети за държавата са:
 • значително намаляване на корупцията
Толкова засега. Няма да изброявам повече, по простата причина, че един приоритет е достатъчен, като за начало, за обединяване на база "За". Сигурен съм, че всеки може да изброи поне 5 приоритета, които смята за важни. До голяма степен съм убеден, че макар подреждането им по важност да може да се различава, повечето хора ще изброят едни и същи неща.
Представете си следното: появява се партия на която основният принцип е ПРОЗРАЧНОСТ. На сайта на тази партия можете да намерите поне аудио запис от всяко партийно събрание. Можете да се регистрирате като член/симпатизант и да задавате въпроси по email или през web формуляр на вашите народни представители и те веднъж седмично отговарят, като и въпросите, и отговорите се публикуват в сайта и са достъпни за всеки. Можете да обсъждате всякакви въпроси с други членове/симпатизанти в чат стаи и логовете от тях също се публикуват. Можете да гласувате в сайта по всеки въпрос, който е поставен на гласуване и крайните резултатите да се използват за определяне на бъдещата политика на партията. Представете си: вашето мнение наистина има значение
Толкова години стоим и само мърморим. Кога пред приятели, седнали в кръчмата на по халба бира, кога пишейки в блоговете си. Всички "смърдим", но нищо не правим и докато това не се промени ще сме си все в блатото. Крайно време е всеки, който иска да се промени нещо в тази държава да прояви инициатива и наистина да свърши нещо.
Както е поговорката: "Кой предложи -- той заложи". От мен изработването на сайта на партията, колкото и време да отнеме.
От вас?

4 Responses to “Протести "срещу", но "за" какво?”

 1. nname.org says:

  мисля че добре си формулирал причините за протеста, няма нижда изрично да си ги казваме, всички си ги знаем, вече 20 години плочата е една и съща

 2. Огнян says:

  Да, за съжаление, ги знаем. Изброил съм ги, защото ми е интересно дали и други хора смятат като мен, дали има други проблеми, които някой смята за по-важни и които аз съм пропуснал.

 3. Димо says:

  Харесва ми идеята, въобще целия ти блог ми харесва -- зачетох се в последните 2 часа. Браво от мен, продължавай.

 4. Огнян says:

  Радвам се. Ако се намерят още 10-ина човека да я подкрепят и ще направя сайт за партията :-)

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image