Застрахователна идиотщина

Публикувано / posted 2009-03-08 в категория / in category: Да се чувстват напсувани, Некои съображения
  

Днес видях следната статия: "Ощетяват шофьори с пълно ”Каско” и още не мога да осъзная как е възможна такава идиотщина.

Отдавна се говори, че застрахователните дружества ще въведат система (заедно с КАТ), според която шофьори с повече проишествия да имат по-скъпи застраховки. Както изглежда, в крайна сметка, сме близо до реализирането й, но по един безумен начин -- не шофьорите, а колите с повече проишествия ще имат по-скъпи застраховки. 

Какво се получава: значи, примерно имаме един пернишки голфаджия (2), който прави 15 катастрофи за  една година. Записват се те в тази система (наричат я бонус-маус) и като дойде време да си прави пълното каско се оказва, че трябва да плати (примерно) 30% повече. Естествено той е тарикат и си продава колата на нищо неподозиращия чичо Пенчо, който до вчера си е карал грохналата ладичка, но тя вече е дала фира и той от немай-къде си купува голфчето щото е евтино и само това може да си позволи. Чичо Пенчо е примерен шофьор, винаги спазва правилника и няма нито една катастрофа през живота си. Каква обаче му е изненадата, когато решава да си застрахова колата и му казват, че тя има 15 фрага и ще трябва да плати доста повече. В същото време, оня джигит, бившия голфаджия, си взема едно старо БМВ-це "нов внос" и стартира на чисто (и пак прави 15 катастрофи за година).

"В България не застраховаме водача, а ние застраховаме автомобила. И няма как да приложим бонус-маус система на шофьора, защото ние не застраховаме него", обяснява Данчо Данчев, зам.-председател на Асоциацията на застрахователите."

Това много хубаво, само дето се губи всякакъв смисъл от тази бонус-маус система (поне от гледна точка на потребителя. От гледна точка на застрахователя -- тяхното не се губи, те ще си приберат по-високите застрахователни премии, няма значение, че не е от когото трябва. Типичен пример за прехвърляне на проблема от болната глава на здравата!$@#$@). 

Парадоксалното е, че самите застрахователи признават дефекта на системата, от една страна:

"Обсъждали сме го този вариант, но не виждам в близко бъдеще този въпрос да бъде решен. Като пак повтарям не е справедливо -- колата сама не може да направи ПТП, а водачът го предизвиква. Така че при всички положения ще има ощетени и други, които ще печелят от това, като си продават автомобила", смята Данчев."

но от друга, ще продължат с въвеждането й.

Добре бе, аланкоолу. Може ли такава наглост от ваша страна: хем знаете, че не е справедливо, хем ще го нахендрите на потребителите?! Това някакъв нов модерен маркетингов подход за намиране на нови клиенти ли е, що ли е?

В края на статията се казва:

"Системата се прилага в много държави, но там такъв проблем няма, защото въпросът е уреден законодателно -- застраховките се правят на водача, който сам декларира броят на притежаваните от него превозни средства и по-този начин си договаря и по-добри условия по застраховката"

И тук всъщност достигаме до върха на наглостта -- хората са го уредили законодателно, но тук, в БГ, понеже "в близко бъдеще този въпрос" не може да бъде решен (т.е. да се приемат поправки в законите от Народното събрание) -- дай междувременно да изтумбим, който можем, за да си вземем ние нашето.

Това не е система "бонус-маус", това е система "мики-маус".


Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image