Монитор LG L204WT

Публикувано / posted 2007-05-27 в категория / in category: Техника
  

204.jpgСтана един месец откакто си взех нов монитор LG L204WT и вече имам стабилни впечатления от него.

Това няма да е изчерпателен преглед по простата причина, че такива има предостатъчно, а и всъщност няма кой знае какво да се каже (или поне на мен претенциите не са ми чак толкова много).

1. Опаковка и коплектовка

Опаковката е доста добра, много малко вероятно е монитора да е повреден по време на транспортиране.

В кашона ще намерите монитора, стойката, DVI кабел, D-sub кабел, CD с драйвери и обичайния амбалаж.

Едно предупреждение: "Щракнете" ли веднъж стойката към монитора -- няма изваждане, поне не и без специализирани инструменти каквито едва ли се намерят извън специализираните сервизи на LG. На мен това ми изигра лоша шега, защото го поръчах да ми го донесат в работата, където и го изтествах, но после не можах да го разглобя и да го наместя обратно в кашона, та се наложи да го нося в "насипно" състояние.

2. Качество на изработка

Пластмасата е качествена, но предната част на тялото на монитора е боядисвано допълнително (поне при silver изпълнението). При малко по драсване с нещо по-твърдо ще обелите боята, така че внимавайте с какво ръкомахате пред монитора ;-).

3. Визуален дизайн

Изчистен и приятен.

lg-l204wt_3.jpg

lg-l204wt_4.jpg

4. Функции и благини

Мониторът стандартно работи в разделителна способност 1680 на 1050 пиксела, което сравнено със "нормалните" монитори работещи в 1360 на 1024 си е 320 пиксела повече хоризонтално, което е към 5 сантиметра.

Има4 предефинирани режима (с различни настройки за цвят и контраст), които се сменят с бутоните отдясно (и отзад) :

  • нормален -- най-тъмния, подходящ за дране на код;
  • потребителски -- можете да си дефинирате свои предпочитани настройки;
  • текст -- силно контрастен и ярък -- може да ви избоде очите;
  • филм -- също силно контрастен и ярък с активиран LG DFC -- Digital Fine Contrast -- накратко това означава, че монитора динамично превключва цветовия диапазон към по ярък при ярки гледки и към по тъмен при тъмни гледки. По този начин LG оправдават 2000:1 контраста, който дават в спецификацията на този монитор (реалната определено не е толкова).

Като настройки се предлагат обичайните неща, нищо по-специално.

5. Качество на изображението

Както повечето LCD-та (поне нисък и среден клас като цена) качеството на изображението не е подходящо за дейности, които изискват реалистични цветове. Специално графичните дизайнери е по-добре да забравят за този монитор, освен ако не го ползват като втори на който да си насипят всичките toolbar-ове на photoshop-a или да го използват за preview.

6. Заключение

L204WT е изключително подходящ за програмиране -- дава допълнителна дължина на редовете, като по този начин ви осигурява и повече мястно в лявата част за file/class view. Когато работите по проект с дълбока директорийна структура ще можете да оцените с пълна сила ефекта от разпъването на File view с още 2-3-4 сантиметра.

Тъй като мониторът е "широкоекранен" (wide) ще можете в много по-голяма степен да се насладите на широките divx филми, който сте изтеглили от любимия си торент.

Със своите 5 милисекунди време за реакция L204WT е подходящ и за игри, включително и най-интензивните стралялки.

Цените на които се предлага монитора варират от 465 лева до 580(!) лева (и двете с ДДС). Ниската цена (465) се предлага от Voodoo, когато е поръчан през 911.bg (плюс 20-тина лева за доставка).

Последваща редакция: Предлагаше се от Voodoo. В минало време. Интересен беше факта, че в pricelist-ата на Voodoo монитора беше по-скъп, отколкото в 911.бг, но явно са се "усетили" и са коригирали нещата. Към момента цената е 490 и на двете места -- срамота (отделно и в Мост се е вдигнала цената от 260 на 273,4 първа дилърска).

L204WT определено си струва парите, ако ще го използвате за редактиране на код/текст, гледане на филми или игри.


One Response to “Монитор LG L204WT”

  1. Lea says:

    супер обяснено, браво!

Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image