За SEO-тата и Web зелника

Публикувано / posted 2009-04-21 в категория / in category: Web development, Некои съображения
  

Напоследък, все по-често, чувам от различни колеги freelance програмисти (PHP & JSP & .Net) язвителни коментари по повод SEO-тата. Общо взето са в следния ред на мисли:

  1. появиха се някакви ламери от нищото и отхапаха парче от нашата баница;
  2. понижават качеството на съдържанието в интернет чрез манипулация на търсачките;
  3. баламосват клиентите със всякакви глупости, те им се връзват и накрая на нас ни се вгорчава живота, защото трябва да правим късни промени по сайтовете.
Като човек, който си е направил някой друг експеримент със SEO и общо взето се е поинтересувал "за какво иде реч" искам да изкажа "некои съображения" по горните точки плюс още някои:

  1. Е, сефте. От наша си програмистка гледна точка всички непограмисти са ламери, да не говорим, че дори нерядко един друг се смятаме за ламери базирано на разделения по различни използвани езици, фреймуоркове, библиотеки или просто защото "не ме кефиш бе, копеле". Нищо ново под слънцето. За отхапването на парче от баницата -- по-надолу;
  2. Да, има такова нещо, но като се има впредвид, че SEO-тата не работят безплатно в крайна сметка и "избутаните" напред сайтове са фирмени (плащащи клиенти), и изместените назад сайтове са фирмени. Не виждам нищо лошо в това сайта и продуктите на една фирма, която е обърнала повече внимание на присъствието си в Интернет да е по-напред.
  3. Отново: е, сефте. От моите наблюдения клиентите нямат нужда от когото и да било, за да си измислят безумни и безбройни късни промени. Всъщност си мисля, че присъствието на допълнителен човек, който поддържа добър контакт с клиента (какъвто ние като freelancer-и рядко правим) и при една добра организация и синхронизация -- може да се окаже, че даже е полезно и спестява работа и ядове (това няма да стане без съответната цена, разбира се).

Еволюцията на SEO-тата

Минало

В началото SEO-тата са били хора, с достатъчно акъл и прозорливост, така че да усетят незаетата ниша и да се намърдат в нея. Имали са достатъчно техническа компетентност и аналитични способности, за да успеят с експерименти да видят кое работи и кое не. Създали са този бизнес буквално от нищото. 

 

Настоящето

SEO-то придоби популярност като лесен начин да се изкарват пари и съответно стана притегателна област за Сульо, Пульо  & Co. Причината за това е много проста: летвата е много ниска, теоретичните познания необходими, за да се започне се събират на не повече от 20 страници. Всеки дришльовец с компютър може сутринта да започне да се рови в интерсвинщината и до вечерта вече да е прочел основните неща. С две думи -- лесното свърши. Показателно за последното е факта, че SEO "ветераните" се усетиха навреме и започнаха да се опитват да вдигат летвата. Пример за това е адаша, който организира SEO конференция (евала за което, това е мегаразправия клас "Армагедон"). Интересно е да се отбележи масовото присъствие на това събитие ("правят навалица като у Пловдив на Металика") -- явно има прекалено много Сульо & Пульовци, от една страна, които искат да намажат от този бизнес, и от друга страна (и по важната) -- много потенциални клиенти.

 

Бъдещето

Бъдещето пред SEO-тата в чистия им вид, не е никак добро, поне според мен. Общо взето -- ще станат жертва на собствения си успех и ще трябва да еволюират в нещо повече от "купувачи на линкове", "оптимизатори на съдържание" и "създатели и поддръжка на сателитни сайтове" (кавички са сложени за ограждане на изразите, не за ирония). Основните им проблеми ще бъдат:

  • високата конкуренция породена от ниската летва -- "всеки" може да купува линкове и т.н. Голяма конкуренция означава намаляване на печалбите до ниво, при което да е безсмислено да се занимава човек;
  • трудна немащабируемост на бизнеса -- ок, на един SEO му се развиват добре нещата, печели добре и в един момент стига до състоянието в което просто няма повече време, за да може да поеме още проекти. Решава да си назначи помощник, обучава го. Минава време, помощникът успява да навлезе в нещата и да се оправя. Колко време ще мине преди този пич да реши да напусне и да започне да развива собствен SEO бизнес?
Направете своя баница и чупете малко
Съвсем скоро единственият начин SEO-тата да се развиват, за да не бъдат задушени от собствените си събратя е да започнат да предлагат допълнителни услуги, които на пръв поглед нямат нищо общо със SEO-то. Реално погледнато SEO бизнеса се е развил малко на принципа на поставянето на каруцата пред коня -- оптимизирани са били съществуващи сайтове, което е по-скоро като кърпенето на стар износен балтон. Много по-оптимално би било, SEO дейностите да са планирани и извършени в процеса на създаването на нов сайт и по този начин да са интегрална част от него.
При положение, че SEO ветераните могат да убедят един клиент да плаща 1000+ лева на месец за покупка на линкове мисля, че е време да спрат да "паразитират" и да се заемат с градивна дейност, а именно -- да започнат да убеждават клиенти да им се правят (нови) сайтове и да се превърнат в Организатори, които координират целия процес (и съответно по-голямата част от печалбата ще остава за тях). Това ще изисква много повече работа и усилия, но алтернативата е да си кютат както досега и да бъдат ниско в хранителната верига и когато дойде момента на пренасищане на нишата -- game over.
Реалността е такава, че един сайт има нужда от SEO дейности, за да е конкурентен. На мен като програмист въобще не ми се занимава с тях и бих бил повече от щастлив ако някой друг ги поеме. От другата страна -- когато един SEO еволюира до организатор, той ще има нужда от developer-и, за да му правят сайтовете и тук стигаме до въпроса с отхапаното парче баница и раздразнението на колегите freelancer-и -- fear not, SEO-тата ще го върнат с лихвите, щат не щат. По-добре се приготвяйте за работа с тях, така че когато му дойде времето да имате приготвена чинийка. Аз вече съм готов: Ела, изгрей -- TangraCMS. CMS за SEOs.

 


Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image