Поредна кретения в Народното събрание -- новият Семеен кодекс

Публикувано / posted 2009-06-10 в категория / in category: Да се чувстват напсувани, Некои съображения
  

nuclear-bomb-badger.jpgПреди малко попаднах на следната статия Свободният брак става законен

Накратко:

Освен регламентирането на съжителството без брак (което е ОК) вътре има два абсолютно парадоксални текста:

"Предлага се, ако от брака има ненавършили пълнолетие деца и семейното жилище е собственост на единия съпруг, съдът да може да предостави ползването му на другия, на когото е дадено упражняването на родителските права, докато ги упражнява."

"Когато от брака има ненавършили пълнолетие деца и семейното жилище е собственост на близки на единия съпруг, съдът да може да предоставя ползването му на другия, на когото е предоставено упражняването на родителските права, за срок от една година"

На пръв поглед това може да изглежда на някой справедливо (все пак децата трябва да има къде да живеят), но всъщост се явява допълнително усилване на полово-дискриминационният ефект създаван от съдебната практика при развод децата да се присъждат на жената (присъждането на мъжа се случва само в изключително редки случаи, когато жената е наркоманка, има психически отклонения или подобни).

За по-голяма яснота ще дам един пример със самия мен: Към края на годината очаквам да ми стане готов хапартамента. Това е момент, който чакам с нетърпение и трепет и к'во ли не буквално от 10+ години и цялата ми мотивация се върти около него. Хипотетичното развитие на нещата: Става готов, нанасям се, дотук всичко ОК. Запознавам се хипотетично с някаква мадама, всичко изглежда ОК, вземам я да живее при мен. Правим си чаве (с брак/без брак няма значение според предлагания нов Семеен кодекс). В един момент тя решава (по-основателни причини или просто за спорта) да се разведе /раздели с мен и според съдебната практика й присъждат детето на нея (откъде на къде, по дяволите (!!!), но това е отделна и много голяма тема). Не стига това, ами съда й присъжда за ползване и моя апартамент!!!!

Още нещо изключително вбесяващо:

"Въпреки призива на председателстващия заседанието Любен Корнезов към депутатите да вземат отношение по този въпрос, никой в залата не пожела да се изкаже. "

Ах, мили мои ненагледни г-да и г-жи народни представители. Ясно е, че сте улисани в подготовката за изборите, но ако допуснете приемането на такъв Семеен кодекс ще бъде най-голямата олигофрения, която някога сте правили.

Просто не ми се мисли, какво ще започне да се случва занапред при разводите. Аз лично за себе си се сещам за една дума -- берсерк.

А за жените: то и сега е пълно с меркантилни пачи, няма нужда от поощряването на това нещо и със законови средства…

Още един цитат от Любен Корнезов (явно единствения човек със здрав разум в момента в НС):

"Тази разделност, брачен договор, предоставянето на семейното жилище са насочени срещу мъжа, мъжът става слабата страна, а в едно семейство той не само трябва да е главата, а и устоите на това семейство"

Реално погледнато в момента мъжете от дискриминиращи сме станали дискриминирани, визирам съдебната практика децата да се присъждат на жената. Последното е не само противоконституционно, а и до голяма степен неоправдано и погрешно с оглед на това, че едно време се е предполагало (с право), че жената по-добре ще отгледа децата. Нещата обаче са се променили. Повечето съвременни жени, нямат нищо общо с нашите баби и майки. Не знам дали от криворазбрана еманципация, но много от днешните жени са се превърнали в най-обикновени лигави педерасти, които се интересуват само от шопинг, солариум, излизане по заведения и т.н. Родят едно дете и толкова. Да не си развалят фигурата, разбираш ли… Като слушам женени приятели, как техните ненагледни съпруги изпадат  понякога дори в истерия в неуспешните си опити да се оправят с отглеждането на единственото им дете започвам да си мисля, че тая работа с еманципацията (която по принцип напълно подкрепям) вместо да свърши някаква полезна работа се оказа, че има точно обратния ефект: преди жените може да не са ставали за друго, но поне за майки са ставали. Сега много от тях и за това не стават.

Сещам се за един разказ на Робърт Шекли "Билет за транай". Той завършва така:

"Неотдавна Гудман организира, не без помощта на капитан Свирепи, Сикърска лига за лишаване на жените от правото на глас. Те двамата са единствените й членове, ала както казва Гудман, кога това е спирало един кръстоносец?"

P.S. Идеята организиране на Лига за лишаване на жените от право на глас, по-принцип е привлекателна (даже се сещам и за подходящ девиз: "Бой, ебане и никакво кино" ;-)), но не това е което имам впредвид. Всъщност цялата работа  отново опира до поговорката, че "не е луд тоя, който яде зелника, а този, който му го дава". Новият Семеен кодекс ще прецака не само мъжете, а и малкото останали свестни жени, за сметка меркантилните пачи.

P.S.2 Абе всъщност -- майната му на апартамента, да ти вземат децата -- това е големият проблем. Тази несправедливост трябва да се премахне веднъж завинаги.


6 Responses to “Поредна кретения в Народното събрание -- новият Семеен кодекс”

 1. Фил says:

  Бате, то това с апартаментите, присъждани на майката, дори да са собственост на бащата, само защото детето със сигурност е дадено на майката не е от вчера. Познавам човек, на когото така са взели апартамента, като по идея като станело детето на 18 да си го получи обратно, ама не -- синът му е в чужбина (вече на 34), а майката си живее в апартамента, който бащата е изкарал. Той си е купил друг и не се занимава.
  По-шокиращия текст е, че ако роднините на единия родител (поради изложените причини, очевидно бащата) имат апартамент, то той се дава за една година на майката и детето.
  И при днешните меркатилни отношения и липса на никакво душевно богатство смятам, че бракът E просто договор между двама души -- с цел осигуряване на тяхното поколение, и може би и интереси, ако е брак по сметка.

 2. Огнян says:


  Не знам какво да кажа просто…
  Нещата отиват натам вместо брак да се регистира ООД…

 3. Admirala says:

  Същата дискриминация спрямо мъжете се наблюдава и при пенсиите. Работят повече , пенсионират се много по късно. А като се сметне че жените живечт и повече се получава че те взимат много по-дълго време пенсия. В момента пенсионната възраст за мъжете е май 65 години. А средната продължителност едва ли е повече от 60. Избрани хора ще вземат пенсия.
  Друга дискриминация : повечето жени работят хубава работа и на топло -- няма ги по нефтени платформи и уранови мини… После реват че било дискриминация че вземали по малко пари.

  Аз съм против тази дискриминация и против еманципацията като цяло. Това прави слабохарактерни мъже -,гейове. А на света му трябва силна ръка особено в този момент. Почти всички открития са направени от мъже и т н. жените главно са консуматорки на откритията.

  ПС: има и друг проблем в семейният кодекс -- че ти по подразбиране си баща на детето. А накрая може да се окаже че бившата ти жена живее с любовника си в жилището ти а детето не е твое и ти му плащаш издръжка! Погледнете добре закона в глава бащинство. Днк теста не важи! Трябва да докажеш че физически е било невъзможно да зачене от теб.. и това се доказва до 1 година. После е късно.

  Направо няма смисъл от брака.

 4. Полоковника says:

  Не няма смисъл от брака а направо е неизгоден като се има в предвид , че главно мъжа купува и носи благата и накарая му се отнемат -- защото решил да се разведе по обективна прична. И се дават на жената под предлог че са важни за отглеждането на децата. С една дума ако съдът сметне може да ти вземе колата дори личният компютър… и да останеш гол като шушка… Еайде нема нужда

 5. Съседа says:

  Тенденцията за намаляването на раждаемостта е пряко свързана с подобни недомислени закони. Не само в България, а и в индустриалните държави, които искаме да копираме. Причината е липсата на равноправие. Всеки мъж сериозно трябва да се замисли за смисъла на брака. Препоръчвам правенето на деца без брак, по-здравословно е.

 6. Огнян says:

  Тенденцията за намаляването на раждаемостта, за съжаление, е породена от още много фактори. Честно казано, не мога да се сетя за реално възможен начин за отрстраняване на ефекта й освен някакъв глобален катаклизъм или война. Толкова "цивилизовани" сме станали, че естествения подбор работи срещу нас…

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image