Да дойдат извънземните

Публикувано / posted 2009-06-19 в категория / in category: Некои съображения
  

Има едно нещо тотално и фундаментално сбъркано в модела на "западната" цивилизация, което ще доведе до нейното изчезване. Става дума за постоянната тенденция на отрицателнен прираст на населението. Преди време бях гледал един научно-популярен филм в който помежду другото се казваше, че почти няма държава в западна Европа в която прираста на местния етнос да не е бил отрицателен в последните 25 години. На други места се споменава, че застаряването на населението ще доведе пенсионните системи до колапс около 2035 година. Като контрамярка на последното къде законодателно, къде със затваряне на очите се поощрява имиграцията, за да има кой да бачка и да изкарва парите за пенсии. В резултат се мъкнат всякакви чернилки и чалмалии.

Рецепта за геноцид:

Съберете на едно място две групи с различен етнос или религия. Търпеливо изчакайте до първата голяма криза.

Отрицателният прираст се получава поради ниската раждаемост, а тя се получава, защото моделът просто е направен така, че да я ограничава:

  • отглеждането на деца е отговорно и времеотнемащо -- в общество в което на никой не му достига времето и едновременно с това е основен стремежа към рахат и мързел -- почти на никой не му е до това да отглежда повече от 2 деца.
  • отглеждането на деца е скъпо -- и да има човек желание да има повече деца -- чисто икономически е притиснат да се ограничи.

Сегашните системи за стимулиране на раждаемостта очевидно не дават необходимия ефект -- пример за това е Германия. Колкото и да се пъна не мога да измисля някакъв вариант, който да има поне малък шанс да бъде реализиран успешно и който да звучи поне малко от малко реалистично. Сещам се единствено за модели, които съм чел в научната фантастика:

  • "Звездни рейнджъри" -- тоталитарна система в която гражданството трябва да се заслужи по определен начин  -- било то военна служба за известен период, било нещо друго, примерно да имаш 3 или повече деца;
  • "Луната е наставница сурова" -- линейни бракове. Бракът не е само между двама човека, а между много, като с времето се присъединяват нови членове, старите се грижат за децата и т.н. ;
  • Клониране, изкуствени утроби, общи домове за отглеждане на децата -- все начини за спестяване усилията по раждането и отглеждането на деца, за да може пеонизацията да работи.

Излиза, че е крайно време да дойдат извънземните и да дадат по някоя технлогия, че иначе сме го закъсали.

Всъщност ние в БГ (а и не само ние, разбира се) сме си имали един работещ модел: еднофамилни къщи, където живеят няколко поколения от едно семейство и отглеждането на децата се е поемало от бабите и дядовците, но това е в миналото -- и ние както и други държави сме прегърнали модерната европейска практика (#$@!@$) за осигуряване на "мобилност на работната сила".

Не виждам надежда ситуацията да се оправи…

Всъщност като станем ислямска република след време нещата ще си дойдат на мястото…


Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image