Спам от ABC Design и други web фирми

Публикувано / posted 2009-07-31 в категория / in category: Web development, Некои съображения
  

В последните 2 месеца ми прави силно впечатление, че се увели спама от web фирми. Някои клиенти, на които съм правил сайтове ми се обаждат и ме питат аз ли съм им го бил пратил този имейл и т.н. Днес останах особено учуден след като ми препратиха спам имеил от ABC Design. Цитат от него:

"Лятото е най-подходящото време да обновите частично или изцяло своя корпоративен уеб сайт. Така, в началото на новия бизнес сезон, ще посрещнете своите клиенти с по-привлекателен, удобен и полезен уеб сайт."

Честно казано, целият текст е добре формулиран и ненатрапчив, но пак си остава спам. В тази връзка искам да изкажа "некои съображения" (защото вече започвам сериозно да се дразня):

  • колеги, не се излагайте с долнопробни техники за намиране на клиенти. Особено такива скъпчии като ABC -- как си представяте Сульо и Пульо, които сте наспамили да могат да си позволят цените ви…
  • ако все пак сте се прежалили да ги използвате -- спамете като "хората" -- използвайте SPF и DKIM, правете поне леко персонализирани съобщения -- примерно можехте да сложите поне domain-а на сайта, за който предлагате "обновяване". Ако нямате подходящ tool -- ще ви продам един мой много евтино, на кризисни цени ;-)
  • малко от малко си подбирайте на кого да пращате такъв спам -- като видите, че таргет сайта излиза в google на позиции 1 + 2 за ключовите му фрази -- за чий дявол им е на тази фирма нов уеб сайт?!

Нещо друго:

Щом и ABC Design са изпаднали чак дотам, че да спамят, за да си предлагат услугите -- представете си колко е зле положението в бранша. Наскоро бях на интервю за PHP работа. Накрая се разговорихме с интервюиращия и го питах как е положението с броя на кандидатите -- по-добре ли е спрямо година, когато за една обява я се намерят 5 човека да пратят CV, я не. Той ми каза, че сега за 2 дена са получили 30 cv-та. Разбирам, че положението е тежко, но не прекрачвайте границата на доброто поведение. Аз също мога да наспамя вашите клиенти (и то доста по-добре) и да им предложа сайт на 1/2 цена, който ще има 3х повече трафик от Google.

Силно се надявам тези спам изпълнения да са самодейност на разни маркетингови персони, а не официалната политика на фирмите. Ако е така, както е казал Постоль войвода: "Сатър за тях!"

И btw още едно съображение: лятото не е на-подходящото време за нов сайт. Лятото е най-подходящото време човек да си изпече задника на морето ;-)

P.S. ABC, да бяхте писали, че е непоискано търговско съобщение все пак…


Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image