Екстра си е глобалното затопляне

Публикувано / posted 2009-12-27 в категория / in category: Други
  

Тази година получих най-хубавия коледен подарък: ~+20 градуса температура на въздуха. Като човек, който (от сърце) мрази зимата (без)отговорно мога да заявя, че си умирам от удоволствие поради този факт.

Спомням си времето, когато бях на 12-14 години и ходехме да караме мини ски или да ритаме футбол на сняг. В началото на зимата всичко си беше супер. В ония времена не рядко тя започваше от средата на ноември и докато дойде нова година се разцепвахме от кеф. После обаче започваше малко по малко да писва и вече към началото на февруари ми се повръщаше от нея, а тя най-нагло си продължаваше до средата на април, когато се стопяваха и последните буци лед.

Години по-късно, когато приятните изживявания с мини ските и футбола отидоха в историята, вече не остана нито една положителна черта на зимата. Негативните ми спомени са свързани главно с дългите пътувания до училище / универститет / работа, замръзват ти носа и ушите, сополи с кофи, газиш в преспи или киша. Кочина отвсякъде. Всъщност основният ми проблем не е толкова студа, колкото снега. Ех, колко по-лесно щеше да се понася зимата ако водата замръзваше при минус 15… Целзий, копеле… ;-)

Да не ми се сърдят приятелите скиори -- искрено им пожелавам по планините да има по 10 метра сняг, но в града -- не мерси. Тук искам "чисти" улици, за да не ми се налага както преди няколко дена да пътувам 2 часа и половина за интервю за работа. Поне от 5 години не бях закъснявал за каквато и да било среща, а сега, точно когато след месеци дебнене, най-накрая намерих една хубава обява за работа и да закъснея над половин час… По принцип тук е мястото да напсувам жестоко всички шофьори, които бяха с летните гуми и най-вече благодарение на тях бяха невъобразимите задръствания, но няма да се хабя -- те сами са се напсували достатъчно добре.

Та да си дойда на думата: мени глубалното затоплянье многу си мъ кефи. Да е живо и здраво и голямо да порастне (поне още 2-3 градуса).

А сега с псевдо научен подход: като редовен зрител на дискавъри съм останал с впечатлението, че всички учени се притесняват от глобалното затопляне, но никой не може да предвиди приблизително точно какъв ще е ефекта от него. Най-вече ми прави впечатление, че прогнозите им отпреди 10 години се разминават значително със сегашно положение, т.е. нещо не смятат както трябва. Друго, което ме втрещява, вече на сегашните прогнози е, че различните изследователски групи предвиждат доста различни резултати в прогнозите си за след 10, 20, 30 и т.н. години. Цялата работа ми изглежда доста съмнителна -- ако поне една група е права, то това означава, че всички останали грешат, т.е. всички вкупом не са много наясно какво точно правят и общо взето цялата работа изглежда като някакъв вид игра на тото.

Сега с бизнес подход: Цялата тази работа с вдигането на шум около глобалното затопляне набра скорост едва след като се появиха така наречените "зелени" технологии за добив на енергия, разбирайте: вече могат да се изкарат разкошни пари от цялата тази работа.

Преди години един холандски колега беше много горд, че те в северно море направили голям ветропарк. Няколко месеца по-късно беше станало дума пак за него и той сподели, че всъщност не бил вече такъв фен, защото се оказало, че перките за турбините се произвеждали от някакъв специален епоксиден материал за производството на който на единица тегло се отделяли на 20 единици силно токсични отпадъци плюс още 100+ единици други фири. В интерес на истината, почти с всеки продукт е горе-долу така или поне с тези, които са направени основно от полимери и/или метали.

Някой може да ме обвини, че не съм загрижен за екологията и че подхождам егоистично към проблема, но искам веднага да се оправдая като ученичка: не е така. Точно обратното, загрижен съм много, но не искам да ми се пробутват разни корпоративни или геополитически интереси замаскирани като екологични доводи.

Ако все пак имате желание за обвинения, въздържайте се ако:

  • всички крушки в къщата / апартамента ви не са луминисценти;
  • … или имате "лампи" от тип "лунички" -- от това по-голямо разхищение няма. По-добре е да си спрете лампичките и да пуснете един калорифер на балкона да топли природата;
  • всеки път, когато пазарувате в магазина вземате нови "найлонови" торбички;
  • ходите на работа с кола сами;
  • не си връщате хартиените отпадъци на вторични суровини (или поне не ги оставяте пакетирани до кофите, така че мургавите братя да ги отнесат и предадат).

Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image