Как да се спечелят кметските избори в София

Публикувано / posted 2007-07-23 в категория / in category: Некои съображения
  

Идеята е максимално проста и радикална.

Един от най-големите проблеми, който лази (а понякога и скача трупешката) по нервите на софиянци всеки ден са задръстванията и безогледното паркине. Решението на този въпрос е до голяма степен ключът към спечелването на кметските избори.

Изложение на идеята:


Местата за паркиране са общинска собственост. Част от тях и в момента се отдават за ползване срещу определена сума за 1 година. А какво ще стане ако всички места в център и идеален център се обявят на търг? Или всичко стане "синя" (или друг цвят) зона?

Принцип на пазарната икономика е, че когато при една стока търсенето е по-голямо от предлагането -- цената се покачва.

Местата за паркиране определено са такава "стока". В момента цената им варира от 0 (нула) до 400-500 лева за една година (малко ми е стара последната информация).

Цена нула определено има накъде да расте.

Идеята изглежда дясна, но всъщност си е комунизъм в действие. Всички централно живеещи ще трябва да бецален някаква сума годишно ако искат да си държат колата пред кооперацията (червените бабички ще умрат от кеф, че буржоата реситути ще трябва да плащат). Всички с офиси и работни места в центъра ще трябва да бецален също (б.а. бих плащал, ако знам, че няма да имам проблеми с паркирането).

Ефектите:

1. За коли, които ненужно стоят в центъра веднага ще се намери друго място от собствениците им.

2. Много хора ще се откажат от ходенето с коли на работа и съответно движението ще намалее. Аз бих плащал до 5-6 кинта на ден за паркинг, но ако цената е по-висока -- колата остава в гаража и о, рейс, здравей, здравей.

3. С течение на времето част от офисите ще се разсеят в периферията, а не както сега всички да се врем в този кучи гъз наречен център на София. Това допълнително ще разтовари трафика.

Естествено тази идея трябва да се допълни с подобряване на градския транспорт. Това лесно може да стане -- общината тегли кредит, купува автобуси, тролеи, трамваи и после изплаща лихвите и главницата с приходите от такси за паркиране. Определено мисля, че парите ще са достатъчно, даже и ще останат.

Както се вижда тази идея не може да бъде използвана нито от бат' Бойко (той нали дясно го раздава), нито от евентуален общ кандидат на дясните. Остава БеСиПье-то.

Са, аз може да съм с десни убеждения за 90% от въпросите, ама не мога да крия , че съм комунистическо чадо и нека този постинг бъде в дар на партията-майка и дано да го използват. Все пак с един куршум ще убият два заека -- ще засегнат хора, които и без това не са им избиратели (център), а от друга страна ще привлекат маса народ от крайните квартали, които всеки ден пътуват по час, час и половина и си късат нервите в задръстванията.

Който предложи горното -- ще гласувам за него. Даже и пет мангала ще хвана с по 30-40 лева да гласуват също. Сори бат' Бойко, този път не разчитай на мен.

Венсеремос!


Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image