Фитнес за програмисти

Публикувано / posted 2007-08-11 в категория / in category: Други, Некои съображения
  

След дълги години кумене най-накрая започнах да ходя на фитнес.

Ето как стана това чудо:

Отдавна си имам навика от време на време да ме прихващат дяволите и да започвам да си тренирам вкъщи. Имам едни дъмбели, които навремето баща ми беше взел като рекламни от някаква фирма. На единия тежестите са гумирани, на другия хромирани/никелирани. Единия е 20кг, другия 15. С малко комбиниране се получават два еднакво тежки дъмбела, които изглеждат малко като зебра -- черен диск, бял диск, черен диск, но няма проблеми. Та дълги години си поблъсквах лекичко, когато се сетя. Ефект имаше минимален.

Преди три-четири години си взех и лежанка за коремни преси. Към нея се отнасях малко по-сериозно, по едно време бях стигнал до 2х300 преси, което си е според мен бая добро постижение. Идеята беше да сваля шкембенцето и да стегна корема, но уви. Като лаик в тия неща не бях наясно, че само с коремни преси шкембе не се сваля.

И така до преди една седмица, когато  отидох с моя приятел Митака във фитнеса в залата на Левски-Сиконко. Той блъска вече повече от година и е светнат за доста неща, та ми обясни това-онова. Сега като се замисля, може би, това е най-важното, за да започне човек с фитнеса -- да има кой да му обясни какво да прави, как да го прави и по колко да го прави.

Малко за усещането: по принцип аз съм страшна мърда, стоя пред компа по 8-10 часа в работата и после още 1-2-3-4 в къщи. Можете да си представите как съм се разплул. Моите пишман тренировки само малко от малко ме държаха във форма.  След първото ходене във фитнеса имах такава разкошна мускулна треска, че на другия ден едвам си измих зъбите сутринта :-). Е, после ме поотпусна, но първото усещане след събуждането беше доста weird. Обаче се чувствах с много по-добър тонус, не ми се спеше цял ден (о, чудо!), да не говорим как хубаво се спи след тренировка (по принцип на мен заспиването ми е проблем -- много ми е бавен shut down-а на мозъка, понякога отнема 2-3 часа).

Друг положителен страничен ефект е, че цялото това блъскане, макар че си е физическо натоварване от една страна, от друга е психическо разтоварване. След 3 тренировки мога да кажа, че много по-лесно на другия ден се запазва концентрация и се "копае" къде-къде по-продуктивно.

Та, затова колеги програмисти, замислете се дали от време на време не е добра идея да ходите на фитнес -- усещането е много яко, работата след това върви много по-леко, да не говорим за ефекта, че малко по-малко човек започва да изглежда по-добре. Не е нужно да се "блъска" -- уекичка-пуекичка, колкото ви е кеф, без претоварване.

Девизът за този месец:

"Всеки програмист -- културист" :-)


Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image