Свършва хубавото време

Публикувано / posted 2010-02-10 в категория / in category: Некои съображения
  

Преди години имах един приятел, който работеше в Министерство на енергетиката. На една разпивка, покрай всичките други лакардии, стана дума за това колко са газ и петрол има останал в света и той каза, че според официалните статистики ще стигнат за около 35 години. Доста преди това (7-8 год) бях срещал подобни прогнози и се бях замислял "WTF?! Че то е съвсем скоро", но тогава не бях обърнал особено внимание, защото … ами просто бях на години, на които човек не се замисля много-много (за неща различни от дългокраки каки). Когато обаче моят приятел ми припомни тези прогнози (което беше преди 2-3 год), честно казано, понастръхнах: намаляването на петрола ще доведе до увеличаването на цената му, а "какво ще правим зимъска" ако литър нафта стане 10 лева литъра, а парното (което е на газ или мазут) излиза 1500 лева на месец. Както и да е, тогава, като един истински добитък, конформиски забравих тази неприятна мисъл и си живеех безгрижно допреди 1 месец, когато друг приятел ми каза да гледам този филм:

http://zamunda.net/details.php?id=205104&hit=1

В него става дума за това, че добивът на петрол в световен мащаб е достигнал своя пик (или скоро ще го достигне) и оттук нататък добивите ще намаляват (защото новооткритите находища са по-малко като качество и количество (добив) от изчерпващите се). В резултат на това петролът ще поскъпне неимоверно и това ще предизвика силна икономическа криза (всъщност във филма се предвиждат много по-драстични неща, но аз ще се огранича с оптимистичния сценарий за "само" силна икономическа криза). Много достъпно е обяснено, че съвременните икономики са изцяло базирани на петрола (и газа) -- транспорт, химикали, пластмаси, изкуствени торове. К'во ста'а, ако всички тези неща поскъпнат дори само 2-3 пъти?

Буквално вчера си гледах спокойно CNBC и изведнъж там също заговориха за пика на петрола. И вече започнах да се притеснявам сериозно. Не казвам и вие да се притеснявате, просто ще изложа няколко факта и размишления:

 • преди сегашната икономическа криза, цената на петрола беше стигнала $147 долара за барел. Предвиждаха, че ще се качи скоро до $200, но за добро или лошо кризата тушира тази тенденция. Какво обаче правим, когато кризата отмине и цената отново скочи до ~$150 и след това евентуално до $200 (и $300 и т.н. (а $1000, хм?));
 • за да се замести петрола чисто количествено като енергиен източник трябва да се построят 10 пъти повече атомни централи от сега съществуващите (давам тях за пример, защото са с най-голяма мощност) (не мога да намеря източника, откъдето го видях това, съжалявам). Но дори и да можеше да стане това, нямаше да реши почти никаква част от проблема -- нямаме технология (батерии) за достатъчно ефективно съхраняване на произведената ел. енергия.
 • почти всичко, което потребяваме съдържа производни на петрола или за производството му са били използвани такива. Всички пластмаси, всички изкуствени тъкани, влакна и т.н. Съвременното земеделие на 99% зависи от използването на изкуствени торове, които се получават чрез използване на природен газ (и цената на газа в най-голяма степен формира цената на крайния продукт).
 • живеем на принципа "използвай и изхвърли", а това буквално похабява природните ресурси, които са ни останали. Един факт: пластмасовата чашка за кафе, която всеки от нас изхвърля без да се замисли тежи 6 грама. Само за производството (без транспорт и т.н.) й се изразходват 150 килокалории. Това е енергията, която човек изгаря за 15 минути тичане с нормално темпо  (изчислено на базата на това).
 • "не можете да спорите, че 100 долара за барел е висока цена, когато осъзнаете, че като се раздели това са 15 цента на чаша. Знаете ли нещо друго, което да e толкова евтино за чаша от него. Аз знам, че виното не е, бутилираната вода също." -- Мат Симънс в интервю за CNBC http://www.cnbc.com/id/23728987

Дори и цялата тази работа с пика на петрола да е тотална измислица, пак опираме до покачващата се цена на петрола и отражението, което може да има върху икономиката и живота на всеки един от нас.

Ето още няколко линка по темата (на английски):


6 Responses to “Свършва хубавото време”

 1. dzver says:

  Не го мисли много. Докато вземе да свършва, производството на електричество ще се увеличи.

 2. Огнян says:

  И да се увеличи -- общо взето -- все тая… Дори да приемем, че всички превозни средства преминат на ел. енергия, пак няма да има от какво да се произвеждат "нещата" (или ще е много по-скъпо). Дори само пластмасите да поскъпнат драстично и това означава, че всеки един продукт, който използваме в бита или производството ще му се вдигне цената до небето. Примерно в нашия бизнес -- една най-проста клавиатура ще струва 600 лева :-).

 3. dzver says:

  Ще почнат да правят клавиатури от рециклирана пластмаса и от целулоза на същата цена, на която са правили петролни преди.

  Сега са петролни, защото петролът е евтин. Ако стане скъп -- няма да са петролни.

 4. Огнян says:

  Дано да си прав…

 5. dzver says:

  Гледай на Oil peak като на възможност за:

  -- един по-чист свят
  -- вятърна, геотермална енергия, такава от приливите и отливите, даже от слънцето;
  -- повече колелета и мотори, и по-малко автомобили
  -- повече влакове, отколкото самолети
  -- пасивни къщи, които нямат нужда от отопление и охлаждане

 6. Огнян says:

  Да, това е добрата страна на нещата. Лошата ще е, че такава конверсия не може да стане от днес за утре и ще имa един немалък период на "dark age"…

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image