Загуба на обратна съвместимост в PHP 5.3

Публикувано / posted 2010-03-19 в категория / in category: PHP
  

Тия дни експериментирам с PHP в областта на тестване на бързодействието и profiling. Покрай това инсталирах xampp на win машината, който идваше с PHP 5.3.1 (на линукса съм с 5.2.х). В един момента забелязах, че някой файлове гърмят, защото били използвани deprecated функции (примерно ereg()). Отне ми известно време да разбера, защо, аджеба, става така и ето резултата:

По някое време са въвели error_reporting флага E_DEPRECATED (вероятно в 5.3), който сега участва в E_STRICT. При мен (в tangra framework) има два режима на работа -- нормален E_ALL | E_STRICT и php4 режим (използва се, когато се включват php4 или просто калпаво написани външни библиотеки), който е само E_ALL. По подразбиране в 5.3.1 в php.ini (поне в xampp пакета) error_reporting е E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_DEPRECATED. Получава се така, че с моята настройка E_ALL | E_STRICT аз де факто активирам E_DEPRECATED и оттам ми идват проблемите.

Това, което ме дразни е, че PHP пичовете са включили E_DEPRECATED в E_STRICT и изненадват неприятно всички, които го използват. Доста приложения ще поизгърмят и ще съсипят съня на не един и двама php developer-и. В интерес на истината, проблемът се оправя относително лесно и бързно, ама може ли така безхаберно да чупят обратната съвместимост. Да бяха направили E_DEPRECATED независим флаг, а не да го включват в E_STRICT… :-(


Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image