Нови цайси

Публикувано / posted 2007-09-07 в категория / in category: Други
  

kutiq.jpgОтдавна се каня да отида на очен лекар и да си направя нови очила и ето, че това време най-после дойде. Прегледа показа, че диоптрите не са ми мръднали.

Досега съм ходил поне 5-6 пъти на очен лекар и продължавам да се учудвам как различните лекари дават различни препоръки за едни и същи диоптри. Примерно:

Преди време бях ходил при един възрастен професор, който работи на частно. Тогава той ми каза, че очилата се изписват с малко по-слаб диоптър от реалния. Идеята е окото да се напряга поне малко от малко и да си поддържа формата, т.е. да не се увеличава диптъра.

Няколко години след това бях отишъл при една докторка, която пък ми каза обратното -- ще ти сложим по-висок диоптър, така че да не се налага да си сменяш очилата всяка година. В това може и да има някаква рационална логика, но тогава ми се стори доста неоправдано от гледна точка на зрението ми -- нямах намерение да си доразваля очите слагайки по-силен диоптър. Тази рецепта така и не я използвах.

Следващия очен лекар пък ми каза, че за далеко трябва да си нося очилата, но като работя на компютър, щом си виждам, да работя без очила или да си направя едни без диптър с антирефлексно покритие и там другите екстри като за работа с монитор. Тогава направих и най-голямото набутване за очила. Тези за компютър бяха с всички екстри и едното стъкло беше 200 лева… Общо с рамките станаха 450 кинта, но пък тези очила все още са си здрави и допреди няколко дни ги ползвах (между другото, всичките тези покрития за намаляване на трептенето май нямат много смисъл , когато си с LCD монитор…).

Стигаме до последния преглед. Докторицата ми предписа едни за близко с по-слаб диптър от реалния и едни за далеко с реалния. Просто се чудя тие очни лекари не учат ли по едни и същи учебници, не четат ли една и съща литература…

Както и да е…

Очилата за близко си ги поръчах във Fox оптикс. Ето как изглеждат:

cajsi_blizko.jpg

Направиха ги за 5 дни. Рамките с 50% намаление струваха 90 лева.

При очилата за далеко имах едно много важно изискване -- да са с фабрични тъмни клипове, прикрепящи се на магнитчета. Старите ми очила са такива и определено смятам, че това е най-удобния вариант особено за шофиране. Всеки, който е карал повече от 5 часа непрекъснато в слънчев летен ден знае как започват да болят очите ако се кара без тъмни очила. Преди години ми се случи да пътувам София -- Любляна 1200 километра. Тогава очилата ми бяха обикновени, без тъмни клипове. Направо ми се разгони фамилията, накрая си сложих тъмните очила върху нормалните и карах така. На toll колонките в Сърбия много ми се радваха като тръгна да плащам. Явно рядко им се случваше да видят някой с 6 очи :-).

Някои хора предпочитат фотосоларните стъкла, но аз не съм им фен -- много бавно реагират. Имах такива и един път като влизах в тунелите на Витиня щях да се очистя за една бройка. Преди тях беше изключително светло, стъклата бяха потъмнели на макс, влизам в тунела и pitch black. Нали помните как преди повече от половината лампи не работеха, а тези които работеха бяха толкова мръсни, че и паяците в тях не можеха да си прочетат вестника.

В Fox ми предложиха някакви нови фотосоларни стъкла, които реагирали много бързо, но бяха по 250 лева едното. Кажи баба тенк ю.

Проблем обаче се оказа да намеря рамки с тъмни клипове на магнитчета. Обиколих 4-5 оптики -- на повечето места въобще нямаше, а там където имаше бяха отвратителни моделите. Така стигнах то Grand Optics на Графа и там вече имаше голям избор -- примерно 20 различни рамки.

Ето ги и тях:

cajsi_daleko.jpg

В Grand Optics проблемът пък беше, че за маркови стъкла трябваше да се чака 2 седмици. Абе аланкоолу, тия стъкла от луната ли ги поръчвате…

Както и да е. Поръчах ги с някакви испански стъкла, олекотени, анти-рефлекс -- нормалните неща.

Вече няколко дни си нося новите придобивки и определено съм доволен. Единственото нещо, което ми лази по нервите е как може рамките да са толкова скъпи?! Това са 20 грама метал и пластмаса, братския китайски народ ако се хване ще ги направи за 5 лева. Ама не -- дори кофти рамки са поне 30-40 лева, такива които са приятни са по 90-150 лева, маркови 300-400 лева, титанови 500-600. Не знам тия оптики с какъв процент печалба работят, но ако продължават така наркодилърите ще си зарежат бизнеса и ще открият оптики…


3 Responses to “Нови цайси”

 1. Радев says:

  Какво толкова се учудвате,рамките се вземат например от една фирма,стъклата -- от друга.Всеки си калкулира печалбата върху тях.Като дойде клиента и се вземе поръчката,рамката със стъклата се изпращат в трета оптика където се центрират и изрязват машинно,а после се монтират.Случва се и стъкло да се прецака,затова всичко се калкулира за сметка на клиента който не знае това.Сега си представете,че във всяка от трите оптики работят по 4 оптички плюс собственичката.Всяка от тях звема по 500 лв и 1000 за собственичката.Отделно са разходите-за наем,отопление ток и т.н.Иначе цените са нормални.Какво значи това ? Ето какво: рамките от 7- до 60 лв стъклата -- от 2,50 до 35 лв в зависимост от екстрите.И много пари да дадете и малко да дадете ВИНАГИ сте прецакани по 2 причини.Първа -- докторката не се е научила да определя диоптри правилно.Втора -- оптикотехничката ви прецаква с центъра на фокуса и с ъгъла на астигматизъма.И една причена ви стига да ви боли глава,за празния джоб-да не говорим.Има ли в държавата някой доктор да е признал вината си ?

 2. Огнян says:

  Честно казано стъкла за под 30 лева досега не са ми предлагали…
  За рамките -- трудно се намират хубави рамки за до 60 лева…
  Но обяснението за 4-те оптички + собственик ми изясни, до голяма степен, защо има такова оскъпяване спрямо cost цените.

 3. antonio says:

  Скъпи са ти излезли очилата (после видях от коя дата е поста). Тези хелиоматици, които бързо реагират се казват transitions, напълно различни от обикновените и при тях липсва това, дето най-мразим при стандартните-бавна реакция и остатъчен цвят. Техните цени отдавна паднаха. Пък за рамките, винаги си има по-скъпо, най-скъпо и т.н. Titanflex са си на достъпни цени като за титаниеви рамки.

Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image