Взех си Canon IXUS 70

Публикувано / posted 2007-09-07 в категория / in category: Техника
  

ixus70.jpgВчера окончателно се вбесих от качеството на снимките, които прави телефона ми и изприпках до Технополис за IXUS 70. Макар че си падам по hi-tech джаджите досега упорито отказвах да си взема цифров фотоапарат -- просто не ми трябваше. Преди 10-ина години се занимавах с любителска фотография -- имах си един Zenith, увеличител, доза, сушилня, проявители, фиксатори и всички други хапаратури и консумативи. Беше голям кеф -- имаше едно мистично усещане в аналоговата фотография като се затвориш в банята на тъмно, за да сложиш филма в дозата за промиване. Всичко се правеше с опипване, наместваш нещата, завиваш капака и идва ред на алхимията. Проявителя се разрежда в точно съотношение, температурата на водата трябваше да е точно определена, въртиш дозата точно определено време и така.

После идваше ред на снимките -- още по-мистична работа. Пуска се "червения фенер", настройва се увеличителя -- фокус, време за експонация. След това снимката в проявител, фиксатор и накрая в сушилнята. След цялото занимание от химикалите ръцете ми миришеха на… солети :-).

В интерес на истината тогава така и не успях да направя, кой знай какви снимки, но пък кефа си беше голям.

С времето загубих интерес (отново виновни са компютрите -- баща ми ми взе Правец 8Д). В годините след това бавно, но сигурно все повече стигах до заключението, че 99% от снимките са абсолютно безсмислени. Примерно снимките от купон -- хора с чаши, хора правят физиономии, хора са прекалили с алкохола, хора за заспали по земята. Всеки има стотици такива банални снимки от различни джамбурета и поне 90% могат да бъдат изхвърлени с чиста съвест.

Друг тип безсмислени снимки са туристическите -- отиИли сте някъде, намерили сте някаква забележителност и сте се снимали пред нея… Нито забележителността се вижда както трябва, нито хората пред нея. Снимката единствено показва, че сте БИЛ? ТАМ. "Доказателство"… Едни мои познати наскоро ми показваха снимките си от Париж -- 20-30 кадъра пред Айфеловата кула. Аман. Изберете 1-2 най-сполучливи, разпечатайте ги, сложете ги в рамка ако толкова искате, другите изтрийте.

Да се върна на фотоапарата -- разкошно малко бижу, изчистен дизайн. Аз като ламер в цифровата фотография, много-много не мога да му оценя параметрите, но приятели разбирачи казват, че е доста добър любителски апарат.

Следобеда, след като го купих, го отделих изцяло на разучаване. Най-много ме впечатлиха три неща:

  • "панорамните" снимки -- слепване на три последнователни кадъра в един, чрез използването на софтуера към фотоапарата. Без въобще да си давам зор наснимах стаята и после като ги слепих резултата беше неочаквано добър;
  • много добър макро режим;
  • много чувствителен микрофон при заснемане на клипове. Явно има и някаква автоматична корекция, защото като не се говори наблизо улавя и разни отдалечени звуци и то с много добро качество.

Ето и някоя друга снимка, която направих:

Eye of the tiger

Пепел

Тик-так

Jabba

Със фотоапарата имаше и бонус: USB kit

usbkit.jpg

Най-полезното от него е USB хъба -- веднага ми влезе в употреба. Освен него има удължител, мишле, преходник USB -- miniUSB, кабел с RJ-45 (само не разбрах кроснат или прав е) и слушалка с микрофон.

Сега, покрай задаващите се за правене електронни магазини, силно се надявам да се изплати тази нова IXUS джаджа.


Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image