Archive for 2007

Кубични сантименти

December 30th, 2007   

kubche_title.jpgДнес, докато четях новините, видях, че някакъв изобретател направил модерна версия на Рубик кубчето с разни светкащи страни и multitouch интерфейс. Това ме подсети, че отдавна се опитвам да намеря откъде да си купя ново Рубик кубче, че старото имаше доста изстрадал вид. За съжаление, не можах да намеря (е, може да се поръча от сайта на Рубик, но доставката излиза повече от самото кубче) и затова днес се хванах да ремонтирам старото. Отне ми цели 5 часа, но си струваше -- все пак изпитвам доста сантименти към това кубче -- то ми е първото и единствено, на него съм се учил, с него съм ходил по състезания и т.н.

Резултата: (more…)

Вариант 13 (Ричард Морган)

December 26th, 2007   

wariant13.jpgПоредната хубава SF книга.

Описанието от гърба:

"XXII век

Тринайските са генетично подобрени мъже, създадени, за да водят последните войни на столетието. Но когато битките свършват, те се оказват излишни. А мъж, програмиран и обучен да води бой, е опасен във времена на мир. Много от тях са заминали на Марс, ала един се е върнал и Америка се превръща в сцена от брутални убийства."

Отново си имаме работа с неособено точно (да не кажа подвеждащо) описание от гърба на книгата. Затова ще опитам да дам по-добро и малко по-дълго: (more…)

Консуматорското общество

December 22nd, 2007   

Чрез блога на Жюстин Томс, чрез блога на lyd, попаднах на това филмче в което се разказва една кратка историйка за консуматорското общество, екологията, рециклирането и т.н.

Ето и един малък отрязък от него:

Ангелиада (Тимъти Зан)

December 21st, 2007   

angeliada.jpgВчера ми донесоха книгите, които бях поръчал през интерсвинщината. Поръчах ги във вторник в mobilis.bg, донесоха ги чак след 2 дена. Отделно -- опитах се да ги платя през epay, но нещо им се скапа системата (на мобилис) и в крайна сметка ги плащах при доставката. Отделно, че на сайта им нямаша никакви коментари за книгата, нито от редактор, нито от усери. Дори не си бяха направили труда да препишат краткото описание от гърба на книгата. Дори и снимката на книгата беше по-лоша от тази, която сега съм сложил. Както и да е, за впечатленията ми от българските e-магазини ще отделя отделен постинг и той по всяка вероятност ще е в категорията за "материцу".

Като цяло -- книгата много ми хареса.

Ето го краткото описание от гърба: (more…)

PHPMailer "The following From address failed:" problem and solution

December 20th, 2007   

Today I had to debug strange issue with sending mails using a up2messenger system (which uses phpmailer). The problem occured when we changed SMTP server. This system worked fine for months with the old SMTP but the new one (up2email.nl) totally refused to cooperate.

After long hours of google-ing and debuging I found the problem -- that SMTP was qmail with (more…)

Луната е наставница сурова (Робърт Хайнлайн)

December 19th, 2007   

lunata.jpgОнзи ден прочетох "Луната е наставница сурова" и останах много доволен. Около месец не бях чел художествена литература и сигурно още месец нямаше да имам време за това, но по (лошо) стечение на обстоятелствата се наложи един ден да си дам почивка.

Като я хванах от обяд, та чак до 0:30 -- нон стоп четене.

Накратко историята: Действието се развива на Луната, където има колония от около 3 милиона човека. Разказва се от 1-во лице като главния герой е Мануел -- компютърджия човек, който отговаря за поддръжката на най-големия компютър на Луната, който пък наскоро се е осъзнал и е развил личност.

Основната нишка на книгата е около опитите на лунатиците (лунните колонисти) да извоюват независимост от Земята. Проблемът им е, че са изцяло зависими -- нямат кораби, ресурсите са им на изчерпване и най-вече -- не са доволни от търговските отношения.

Лунната колония е изградена на базата на депортиране на всякакви престъпници и политически затворници -- подобно на заселването на Австралия. Не случайно главния шеф се нарича "Надзирател", а не губернатор.

Книгата е свежо наивна -- нашия човек Мануел се сдружава с още двамка -- Проф (идва от професор еди-кой си) и Уай -- разкошна блондинка и те по стечение на обстоятелствата с помоща на осъзнатия компютър стават шефовете на революционната организация на Луната.

Интересен момент в книгата е как на благодушни и честни хора като нашите герои им е налага да вземат сложни решения, когато оглавяват "революцията". Много е показателно как трябва да се промени човек, когато се е сдобил с власт.

Друго забележително нещо е социалната организация и най-вече браковете -- "линейни", "кланови" и т.н. Най-голямо внимание е обърнато на "линейните", които представляват доста интересна концепция (дори само заради нея си струва да прочетете книгата).

В историята има: екшън, готини мадами, компютри и малко политика.

Чавета Incorporated

December 18th, 2007   

images.jpgДнес се видях с една приятелка, която наскоро (5 месеца) стана майка. Отидох й на гости да се видим и тя да ми покаже чавето. Реално погледнато на бебетата няма какво да им се гледа, но тя държеше да ми го даде в ръцете, че да съм усетел какво е и да съм се замислял и аз вече за такива неща.

Аз тези неща съм ги мислил, но не това е въпроса. Просто се присетих за моята класификация на децата според степента им на развитие:

  • раждат се -- "Преносими машини за лайна";
  • прохождат -- "Самоходни машини за лайна";
  • проговарят -- "Чавета без феродо"
  • тръгват на училище -- "Малки келеши"
  • 8-ми клас -- "Големи келеши"
  • завършване на средно образование -- "Дърти келеши"

Към първите три стадия може да се прикачват и титли "Малък Пищенгяс" и "Голям Пищенгяс".

Извратената коледа

December 17th, 2007   

red_gift_box_400.jpgДнес обикалях по магазините за подаръци. Набързо накупих разни неща за семейството -- при нас традицията е подаръците да са малки и практични, така че не беше проблем да намеря подходящи. Направи ми впечатление, че дори и в понеделник сутрин магазините бяха пълни с народ, който пазаруваше като луд послучай коледа. Имаше млади семейства, които се препираха какво да купят на близките си: "Неее, няма да им вземаме система за домашно кино, те миналата година ни подариха само кафе-машина и то евтина."; "Дай да им вземем нещо по-обемисто, но по-евтино"; "Не можем да се излагаме само с един подарък. Дай да им вземем и от тия уискита в кутия с две чаши и после ще отидем и до Метро да потърсим нещо и там.". Подобни реплики се чуваха от всички страни.

Сега, както и преди съм казвал, аз не съм религиозен, но все пак ми се струва, че трябва да има по-голямо уважение към коледата. Не уважение към бога или подобни щуротии, а уважение към празника и това което той въплъщава -- дали ще е събиране на семейството или (more…)

Домашните компоти vs. Coca-Cola

December 17th, 2007   

kompot.jpgБях легнал, но нещо не можах да заспя. Станах и си направих един сандвич. Нямаше никакво безалкохолно и се чудех какво да пия. Сетих се, че може да има някой компот и за щастие открих един от дюли.

Както и да е, хапнах, пийнах и ми дойде следната мисъл в главата: "Едно време зверски ми беше писнало от компоти и само се чудех как да се докопам до някоя кола или поне "Етър" , а сега е точно обратното".

Как се стигна до тази ситуация?

'га бях келеш (12-16) имахме две места -- едното в Овча купел, едното на язовир Искър. И на двете гледахме малини, ягоди, вишни, дюли, ябълки и т.н. Като узрееха (more…)

Интернет и граматиката

December 17th, 2007   

rechnik.jpgСъс сигурност сте забелязали каква неграмотност цари по форумите и коментарите под статии в новинарските сайтове. Не говорим за запетайки, пълен член и правилна структура на изречението. Става дума за безобразното бъркане на елементарни думи.

Сега, аз откровено си признавам, че не съм 100% (даже 90% (да не кажа 80%)) акуратен в поставянето на запетайки. Пълен член да слагам правилно -- ами проблем си ми е нерядко. Лошото е, че напоследък усещам как от четене на неграмотни писания започвам и аз да правя елементарни грешки в правописа. В момента се сещам за "бурдюр" :-). Добре, че това се случва в ICQ и приятелят, с когото говорех, веднага ми се присмя, та се наспеших и измъкнах правописния речник от рафта и сега ми стои "на една ръка" разстояние (въх, написах първо "разтояние"… трагедия…). Препрочитам си началното описание на граматиката и най-вече правилата за запетайки. Като човек програмист, минал през безпощадната граматика/синтаксис на няколко програмни езика си мислех, че няма да е трудно да запомня всички правила, но не би. (more…)