Archive for 2007

Кубични сантименти

December 30th, 2007   

kubche_title.jpgДнес, докато четях новините, видях, че някакъв изобретател направил модерна версия на Рубик кубчето с разни светкащи страни и multitouch интерфейс. Това ме подсети, че отдавна се опитвам да намеря откъде да си купя ново Рубик кубче, че старото имаше доста изстрадал вид. За съжаление, не можах да намеря (е, може да се поръча от сайта на Рубик, но доставката излиза повече от самото кубче) и затова днес се хванах да ремонтирам старото. Отне ми цели 5 часа, но си струваше -- все пак изпитвам доста сантименти към това кубче -- то ми е първото и единствено, на него съм се учил, с него съм ходил по състезания и т.н.

Резултата: (more…)

Вариант 13 (Ричард Морган)

December 26th, 2007   

wariant13.jpgПоредната хубава SF книга.

Описанието от гърба:

"XXII век

Тринайските са генетично подобрени мъже, създадени, за да водят последните войни на столетието. Но когато битките свършват, те се оказват излишни. А мъж, програмиран и обучен да води бой, е опасен във времена на мир. Много от тях са заминали на Марс, ала един се е върнал и Америка се превръща в сцена от брутални убийства."

Отново си имаме работа с неособено точно (да не кажа подвеждащо) описание от гърба на книгата. Затова ще опитам да дам по-добро и малко по-дълго: (more…)

Консуматорското общество

December 22nd, 2007   

Чрез блога на Жюстин Томс, чрез блога на lyd, попаднах на това филмче в което се разказва една кратка историйка за консуматорското общество, екологията, рециклирането и т.н.

Ето и един малък отрязък от него:

Ангелиада (Тимъти Зан)

December 21st, 2007   

angeliada.jpgВчера ми донесоха книгите, които бях поръчал през интерсвинщината. Поръчах ги във вторник в mobilis.bg, донесоха ги чак след 2 дена. Отделно -- опитах се да ги платя през epay, но нещо им се скапа системата (на мобилис) и в крайна сметка ги плащах при доставката. Отделно, че на сайта им нямаша никакви коментари за книгата, нито от редактор, нито от усери. Дори не си бяха направили труда да препишат краткото описание от гърба на книгата. Дори и снимката на книгата беше по-лоша от тази, която сега съм сложил. Както и да е, за впечатленията ми от българските e-магазини ще отделя отделен постинг и той по всяка вероятност ще е в категорията за "материцу".

Като цяло -- книгата много ми хареса.

Ето го краткото описание от гърба: (more…)

PHPMailer "The following From address failed:" problem and solution

December 20th, 2007   

Today I had to debug strange issue with sending mails using a up2messenger system (which uses phpmailer). The problem occured when we changed SMTP server. This system worked fine for months with the old SMTP but the new one (up2email.nl) totally refused to cooperate.

After long hours of google-ing and debuging I found the problem -- that SMTP was qmail with (more…)

Луната е наставница сурова (Робърт Хайнлайн)

December 19th, 2007   

lunata.jpgОнзи ден прочетох "Луната е наставница сурова" и останах много доволен. Около месец не бях чел художествена литература и сигурно още месец нямаше да имам време за това, но по (лошо) стечение на обстоятелствата се наложи един ден да си дам почивка.

Като я хванах от обяд, та чак до 0:30 -- нон стоп четене.

Накратко историята: Действието се развива на Луната, където има колония от около 3 милиона човека. Разказва се от 1-во лице като главния герой е Мануел -- компютърджия човек, който отговаря за поддръжката на най-големия компютър на Луната, който пък наскоро се е осъзнал и е развил личност.

Основната нишка на книгата е около опитите на лунатиците (лунните колонисти) да извоюват независимост от Земята. Проблемът им е, че са изцяло зависими -- нямат кораби, ресурсите са им на изчерпване и най-вече -- не са доволни от търговските отношения.

Лунната колония е изградена на базата на депортиране на всякакви престъпници и политически затворници -- подобно на заселването на Австралия. Не случайно главния шеф се нарича "Надзирател", а не губернатор.

Книгата е свежо наивна -- нашия човек Мануел се сдружава с още двамка -- Проф (идва от професор еди-кой си) и Уай -- разкошна блондинка и те по стечение на обстоятелствата с помоща на осъзнатия компютър стават шефовете на революционната организация на Луната.

Интересен момент в книгата е как на благодушни и честни хора като нашите герои им е налага да вземат сложни решения, когато оглавяват "революцията". Много е показателно как трябва да се промени човек, когато се е сдобил с власт.

Друго забележително нещо е социалната организация и най-вече браковете -- "линейни", "кланови" и т.н. Най-голямо внимание е обърнато на "линейните", които представляват доста интересна концепция (дори само заради нея си струва да прочетете книгата).

В историята има: екшън, готини мадами, компютри и малко политика.

Чавета Incorporated

December 18th, 2007   

images.jpgДнес се видях с една приятелка, която наскоро (5 месеца) стана майка. Отидох й на гости да се видим и тя да ми покаже чавето. Реално погледнато на бебетата няма какво да им се гледа, но тя държеше да ми го даде в ръцете, че да съм усетел какво е и да съм се замислял и аз вече за такива неща.

Аз тези неща съм ги мислил, но не това е въпроса. Просто се присетих за моята класификация на децата според степента им на развитие:

  • раждат се -- "Преносими машини за лайна";
  • прохождат -- "Самоходни машини за лайна";
  • проговарят -- "Чавета без феродо"
  • тръгват на училище -- "Малки келеши"
  • 8-ми клас -- "Големи келеши"
  • завършване на средно образование -- "Дърти келеши"

Към първите три стадия може да се прикачват и титли "Малък Пищенгяс" и "Голям Пищенгяс".

Ajax activity indicators / progress indicators. Картинки на индикатори за активност за аякс. Format: gif

December 17th, 2007   

There are many indicators for activity of ajax but most of them really sucks. Here are my favorites (that I use when creating applications that use both ajax and Tangra framework).

Имамного индикатори за активност на аякс, но повечето от тях са пълна лайна. Ето моите любими, които използвам:

medium sized Medium sized indicator useful for indicating activity of grids / forms / big content boxes. Optimized for dark background. Среден размер индикатор, подходящ за показване на активност на таблици / формуляри / големи карета със съдържание. Оптимизиран за тъмен фон.

indicator.gif indicator_arrows.gif Small indicators useful for grid row, form field or small content boxes. Малки индикатори, подходящи за редове на таблици, полета на формуляри и малки карета със съдържание.

(more…)

Ставай страна огромная -- пълен текст. Вставай, страна огромная -- пълен текст

December 16th, 2007   

Тъй като гледам, че много хора достигат до блога търсейки текста на тази песен (заради този пост), ето го и него:

Священная война
Музыка: А. Александров Слова: В.Лебедев-Кумач

Вставай, страна огромная,
Вставай на смертный бой
С фашистской силой тёмною,
С проклятою ордой.

Припев:

(more…)

Графомания

December 13th, 2007   

Миналата седмица ми дойде вдъхновението и написах един разказ. За добро или за лошо не беше научна фантастика, но пак си беше кеф. Оставих творението да отлежи няколко дни и днес реших да го прочета да видя как ще ми се стори.

Хм. Ами лайна.

Можеше да се очаква -- няколко години не бях писал нищо и съответно съм забравил как се пише или поне как се пише що-годе сносно. Иначе разказът е по действителен случай и идеята му е доста добра, но явно ще трябва още доста да поработя върху него. Явно графоманията не е като карането на колело :-)