Archive for 2009

Филми за следновогодишна реанимация

December 31st, 2009   

Случайно попаднах на тази статия "Ню Йорк поуст": "Блясъкът на чистия ум" е най-добрият филм на десетилетието. Става дума за класацията на вестника за най-добрите 10 филма за последните 10 години. Оказа се, че повечето от тях не съм ги гледал и с най-голямо удоволствие си ги свалих от замундата. На 01.01.2010 смятам да си направя един хубав маратон, тъкмо да реанимирам след очакваното прекаляване…

Ето класацията (за удобство с линкове към торентите (за да се отвори директно страницата за сваляне, трябва да сте се логнали в замундата)):

Една важна забележка: Ако очаквате някакви страхотни екшъни или филми на ужасите -- ще останете разочаровани. Повечето са "сериозни" филми (каквото и да значи това), тук там има някоя комедия.

1. Блясъкът на чистия ум

2. Няма място за старите кучета -- гледал съм го. Много хубав филм

3. 40-годишният девственик

4. Властелинът на пръстените: Завръщането на краля -- гледал съм го, но не смятам, че мястото му е на толкова челно място, а и тъй като вероятно повечето хора вече са го гледали -- не слагам и линк

5. Мълхоланд драйв

6. Ще се лее кръв

7. Best in Show

8. Черният рицар -- част от поредицата за Ватмана ;-), fuck it…

9. Уол-И -- много добра анимация, но май също всички са го гледали

10. Невероятната съдба на Амели Пулен

Ето и една друга топ 10 класация, само че на Washington Post. Като гледам има много разлики и може и оттам да си харесате нещо.

http://www.getthebigpicture.net/blog/2009/12/28/the-washington-posts-top-ten-films-of-the-decade.html

Приятно гледане!

Екстра си е глобалното затопляне

December 27th, 2009   

Тази година получих най-хубавия коледен подарък: ~+20 градуса температура на въздуха. Като човек, който (от сърце) мрази зимата (без)отговорно мога да заявя, че си умирам от удоволствие поради този факт.

Спомням си времето, когато бях на 12-14 години и ходехме да караме мини ски или да ритаме футбол на сняг. В началото на зимата всичко си беше супер. В ония времена не рядко тя започваше от средата на ноември и докато дойде нова година се разцепвахме от кеф. После обаче започваше малко по малко да писва и вече (more…)

November 22nd, 2009   

traur

Вече и баби нямам…

Open Office пропаганда -- ще има секс

October 18th, 2009   

Днес излезе нов update за Java-та. Пуснах го да се инсталира и ми направи впечатление, че още докато ме питаше дали да продължи имаше някакъв текст от сорта на "Изтеглете си Open Office -- беплатната алтернатива на MS Office". Ей така -- ни в клин, ни в ръкав. Странното е, че общо взето едното с другото няма много връзка, поне от гледна точка на обикновения юзер, който хабер си няма какво е Java, Sun и защо, аджеба, Sun рекламират Open Office.

Мен лично този тип пропаганда донякъде не ми харесва, защото е леко арогантна, макар и да е за добра кауза. Всъщност, може би, на принципа "Каквото повикало, такова се обадило" е добре да има малко замеряне на Microsoft с техния тип камъни.

Посланието продължава и на екрана за изчакване на инсталацията:

java_oo

Очаква се след излизането на Windows 7 да излязат и нови версии на MS Office. В тази връзка: Разбирам напълно хората, които използват пиратски версии на word-a и т.н. -- все пак с него са свикнали, но по никакъв начин не мога да разбера как все още има хора, които плащат 500+ долара за MS Office при положение, че има напълно безплатна алтернатива в лицето на Open Office. Аз лично от две години го използвам него и съм напълно доволен.

Живот и здраве, в бъдеще изглежда, че Microsoft ще берат все повече и повече грижи в опитите си да продават своя офис пакет (а той всъщност им носи доста голяма част от приходите). Като гледам почти всички големи софтуерни компании са настръхнали срещу Microsoft и май (най-накрая) ще има секс и той ще започне точно на офис фронта.

Джавиране

October 16th, 2009   

java_logoТази седмица я посветих на учене/припомняне на Java. Отдавна не бях я пипвал и съответно, общо взето, се наложи да започвам от А и Б. Първият проблем беше да си намеря читава книга. Тези, които съм купувал и използвал преди бяха много стари, още от времето когато Swing-a беше нова екзотика. Както и очаквах -- наложи се да сваля и прегледам 10-ина книги (god bless thepiratebay.org) преди да намеря една, която, не само е читава, ами и да отговаря на префинения ми вкус ;-). В крайна сметка се спрях на Core Java 8th Edition -- авторите са hardcore джависти, отделно имат опит със C++ и дават много добри сравнения между двата езика, отделно -- имат чувство за хумор. Няма разводняване с разни глупави и прекалено обширни примери -- всичко е написано с мярка и на място (е, все пак е 8-мо издание, имах-си-хас).

Причината да започна отново да разучавам Java-та е (more…)

Допълнителни инструменти за PHP програмисти

October 7th, 2009   

php_nekoiВ предишния постинг говорих за основните инструменти като редактори за PHP код, HTML и изображения. Освен тях всеки PHP програмист използва и други tool-чета с които си улеснява живота и тук ще стане дума за тях. Ще стане дума като за stand-alone продукти, така и за плъгини. Ориентацията основно е към Windows, но ще се радвам ако постнете в коментарите алтернативи и за Linux.

1. SSH клиент

SSH клиента е необходим, когато искате да се логнете в Linux/*BSD сървър. По принцип на много PHP developer-и рядко им се налага да го правят, но ако си поддържате ваш линукс сървър вкъщи или трябва от време на време да свършите нещо на служебния, за да не губите времето на сисадмина ще ви е необходим.

Аз съм се спрял на PuTTY. Има всичко, което ми е необходимо (т.е. достатъчно настройки за разни дреболии). Единствения недостатък, който съм открил е, че не върви кажеш на някоя колежка: "Отвори си путито, за да ми влезеш в сървъра" ;-).

2. Администрация на БД

(more…)

Избор на редактори / IDE-та за PHP, HTML, изображения или "Майсторът се познава по инструментите"

October 6th, 2009   

php_nekoiС годините работата на PHP програмистите започна да става все по-сложна и обемиста. Ако едно време обичайния проект беше да се направи проста регистрационна форма и няколко динамични странички и всичко това подплатено с 4-5 DB таблици, то днес нерядко се сблъскваме с проекти, които имат 30-40 форми, 50-60 динамични страници, 30-40 DB таблици, cron job-ове, ajax-и, CVS-и, XML-и и т.н. Накратко казано: нещата загрубяха и вече не можем да си позволим да губим време за глупости. Един от проблемите, който забелязвам доста често е, че много developer-и използват "кекави" текстови редактори за работа с PHP код и по този начин си "спестяват" възможността да си ускорят работата, като едновременно с това я направят по-лесна и като страничен резултат -- по-качествена.

Има един принцип в удобството за използване и той гласи "На човек най-удобно му е това с което е свикнал". Макар, че е донякъде казано на майтап, всъщност, до голяма степен това изречение описва защо много хора са изключително негативно настроени към смяна на редактора, който използват. Когато си "копал" примерно  UltraEdit в продължение на 2 години после и най-доброто IDE като Zend Studio Client ти се струва тегаво и досадно и трябва да мине поне месец, за да свикнеш с него. Една от най-добрите мотивации, които може да получи човек за смяна на досега използвания продукт е да липсват в него полезни / удобни функции, които са налични в друг. По-долу ще бъдат изброени различни продукти заедно с кратко описание на "изкушенията", които могат да ви накарат да си "смените вярата".

(more…)

N съвета за PHP програмисти

October 5th, 2009   

php_nekoiПреди около месец за пореден път се учудих как е възможно PHP програмисти, които имат над 3-4 години опит все още да си ограничават собствената продуктивност, поради неследването на няколко относително прости правила в работата си. Това ми даде необходимата мотивация да напиша серия от постинги, които съдържат съвети, които е възможно да улеснят живота на немалко колеги (предварително се извинявам на тези, на които ще се сторят прекалено елементарни -- просто тези постинги не са предназначен за вас).

Поредицата ще включва статии относно:

  • избор на редактори / IDE-та за PHP, HTML, изображения или "Майсторът се познава по инструментите"
  • използване на Template engine (Smarty). Разделение между логика и презентация или как да не си стъпваме по пръстите с дизайнерите;
  • използване на Database abstraction layer (ADODB) или как да не зависим от конретна RDBMS;
  • PHP5 и какво е наистина новото и полезното в него спрямо PHP4 или краят на "едно си баба знае -- едно си баба бае";
  • система за контрол на версиите (svn) или как да не си стъпваме по пръстите с колегите програмисти;
  • основни линукс познания или как да не изглеждаме като ламери;
  • проектиране на DB за web приложение или как да не си скубем косите, когато дойдат късни change requests
  • колекция от дребни трикове за улесняване на живота;
  • PHP frameworks или защо е по-добре да участваме в надревара във въоръжаването, отколкото да откриваме топлата вода отново и отново.

Ще гледам поне веднъж седмично да написвам по един постинг от изброените горе, а когато ги привърша -- теми за нови -- бол.


Разочарование от новата версия на OpenProj

September 16th, 2009   

openprojПреди година-две с приятна изненада открих, че има free алтернатива на Microsoft Project, която се нарича OpenProj. Свалих си го и го бях ползвал за два-три малки проекта. Въпреки, че имаше доста бъгове -- на мен ми вършеше работа. После нещата се завъртяха така, че забравих за него и така до сегашния момент, когато отново ми притрябва project management софтуер.

Последната версия на OpenProj е 1.4.2. Свалих я, инсталирах и… разочарование. Работи изключително бавно, интерфейса замръзва след буквално всяка операция за 1 -- 5 секунди. Тъпо и упорито се опитах да направя един проект и да вкарам няколко задачи, но просто не ми издържаха нервите.

Най-вероятно забавянето идва от някакъв конфликт с версията на Java-та която имам (последна), но честно казано -- нямам идея как да го оправя това (имах подобни проблеми навремето със Zend Studio-то).

Явно ще трябва пак да се правят нещата по първобитния начин с електронна таблица…

New modules for Tangra Framework -- serp_stats, bot_tools, extlib_open_flash_chart

September 7th, 2009   

Few days ago new modules were published at http://www.tangraframework.net/. Most important of them is serp_stats which gives you functionality to track search phrases positions in results of different search engines (SE). bot_tools provides some basic classes used by bots and xproxies. extlib_open_flash_chart is just a wrapper around open flash chart -- flash tool for drawing pretty charts like lineplots, bars, pies, etc. Here are some screenshots:

xproxies

bot_tools - List with XProxies

XProxies provide ability for bots to have available different source IPs. Some search engines will provide different results based on in which country source IP is. This also useful if you don't want to reveal your server's IP.

(more…)