Archive for 2010

Пенсионна реформа като средство за повишаване на раждаемостта II

December 26th, 2010   

Днес прочетох тази статия Спад в раждаемостта тревожи богатите азиатски страни и отново се размислих за това колко опасно нещо е намаляването на раждаемостта. Не трябват повече от 2-3 секунди, за да си представи човек как колапсират цели държави в следствие на това (не сега и не бързо, а след време и бавно и мъчително в продължение на години).

Преди време бях пуснал тази публикация Пенсионна реформа като средство за повишаване на раждаемостта. В нея най-общо става дума да се стимулират хората на принципа: колкото повече деца, толкова по-ранно пенсиониране. Сега измислих допълнение: родителите да получават индиректно част от пенсионните осигуровки, които плащат децата им. Например:

Съпруг и съпруга имат 1 дете. Когато те се пенсионират получават по 200 лева пенсия, а към този момент детето им вече работи и взема 1500 лева бруто заплата. От тази сума държавата прави отчисление 10% за пенсия родители и ги изплаща допълнително към техните пенсии. това са 150 лева, т.е. по 75 лева на човек и пенсията им става 275 лева. Ако имаха три деца: 200 + 3х75 = 425 лева, т.е. повече от 2 пъти по-голяма пенсия. Като страничен положителен ефект: всеки родидел би имал допълнителен  интерес да даде по-добър старт на детето си (Някой би могъл да попита: "Не е ли всеки родител и сега заинтересован да даде възможно най-добър старт на детето си?". Да, на теория всеки се стреми към това, но реалността е съвсем друга за една не малка част от родителите, било то защото са а) прекалено заети кариеристи и нямат време за децата си (примерно 5%) или б) доста прости/тъпи/безхаберни/цигани (10 -- 15%) ). Поне за циганите съм сигурен, че ако успеят да вденат това с кухите си кофи ще се замислят преди да спрат децата си от училище още в 3-4 клас.

Глобул пак плачат за сезиране на комисията за защита на потребителя

December 25th, 2010   

На страницата на Глобул:

http://www.globul.bg/bg/postpaid.23.html?posm=23

Та, предлагат ви:

1. Неограничен достъп като трафик

и

2. Абе всъщност не е неограничен -- ако превишите с 30% трафика си запазват правото да ви спрат плана, като видите ли, щели да ви предупредят с обаждане или SMS…

Бъгава реклама или поредната маркетингова бъгавина?

December 24th, 2010   

От няколко дни върви следната изключително досадна реклама:

Клипчето с девойката е от типа на анимираните гифове отпреди 10 години -- т.е. повтарящи се непрекъснато и свършващи със същата поза/кадър с който започват.

След като ми лазеше по нерврите напоследък, най-накрая се реших да видя , аджеба, на кого е тази реклама, за да знам на кого със сигурност никога няма да искам да стана клиент. Опитах се да кликна, но: О, изненада! Рекламата не беше clickable. Хитро! Сега не знам коя фирма да напсувам и избягвам :-)

P.S. Девойката е разкошна, язък че са  я "похабили" напразно :-)

Дъвчете бавно за по-дълъг секс?

December 24th, 2010   

В ето тази статия Дъвчете бавно за по-дълъг секс става дума за това, че някакви учени направили изследване, което показало, че

"80% от мъжете, които не удовлетворяват достатъчно партньорките си, са склонни да поглъщат храната почти без да дъвчат."

и те стигнали до:

"Така учените стигнали до заключението, че ако искате да се радвате на дълъг и качествен секс, трябва да дъвчете бавно."

OMFG…

Колеги, не сте прави. Коректният извод е: Ако искате да се наслаждавате на храната и да дъвчете бавно, трябва да удовлетворявате достатъчно партньрките си.

Защо Skype е лайно

December 20th, 2010   

Напоследък забелязвам, че списъкът с хората онлайн на ICQ намалява за сметка на този в Skype. Има някаква миграция към Skype и честно казано ми е много трудно да си обясня защо се получава така при положение, че скапания скайп е такъв шит безподобен (ще се обоснова след малко).

Реално погледнато, има два основни фактора, които способстват за това хората да предпочитат скайп:

  • поддържа voice комуникация;
  • простичък и лесен за ползване е.

В резултат от горните две се получава така, че новите (интернет) потребители го предпочитат, защото се научават лесно да работят с него, а и няма нищо по-естествено да се обaдиш на някого voice. В следствие се получава натрупване на новобранците само в скайп, а пък в следствие на това се задействат мрежовия и стадни ефекти и резултатът е налице -- дори старите потребители, зарязват ICQ-то, защото "всички са в скайп" :-(. Well, ain't that shit?

Всъщност, кое му е лошото на скайпа:

Кратка историйка в два реда: направил си си скайп, добавяш в него приятелите, после добавяш някой друг случаен, после добавяш някой клиент и така дзън, дзън, дзън, един по един и листата ти вече съдържа 200-300 човека. Когато и да пуснеш скайпа, все ще се намери веднага някой да те захапе я с "Kak si?", я някой клиент ще те прасне с  "Abe imam tuka edin problem" в 11 часа вечерта.

Основният проблем на скайпа се явява липсата на (more…)

Музичка за програмиргане: Jazz FM Lounge

December 19th, 2010   

Приятно, ненатрапчиво онлайн радио без реклами:

http://jazzfm.atlantis.bg:8000/JazzFMLounge_low.ogg

Музичка за програмиргане: Fireflight

December 18th, 2010   

Съвсем случайно попаднах на парче на групата Fireflight и направо ми падна ченето. Ебати и яката музика. Нещо средно е между Within Temptaion и Guano Apes.

Ето едно клипче за sample:

http://www.youtube.com/user/FireflightVEVO#p/a/u/2/pWRJAHaOrYg

Ето и линкове за сваляне на албумите:

http://zamunda.net/details.php?id=221182&hit=1

http://zamunda.net/details.php?id=136842&hit=1

Антиреклама на Bulgaria Air

December 17th, 2010   

Долната реклама тече(ше) по няколко сайта:

Само на мен ли ми се струва, че "стюардесата" изглежда уморена и усмихваща се насила?

И по света има прости журналисти

December 17th, 2010   

Днес четох тази статия: България била най-тъжното място на света, която, общо взето, e само превод на тази статия в The Economist: The rich, the poor and Bulgaria, която пък е базирана на това изследване: Economic Growth and Subjective Well-Being: Reassessing the Easterlin Paradox. Еее, пак ли излязохме най-големите педерас'и бе?!

Накратко: абсолютно необосновано и в следствие на редица журналистически простотии, неграмотност и стремеж към опростяване и отделно -- търсене на сензации се стига до това, че България било най-тъжното място на света.

Фактите:

1. Имаме ново изследване, което оспорва изводите на друго отдавна признато изследване нарено популярно "Easterlin Paradox", т.е. доколко цитираното в статията изследване е авторитетно и правилно е под въпрос.

2. В изследването никъде не се споменава изрично България и не се прави какъвто и да бил извод за нея.

3. Да, на графиката се вижда, че България е една от държавите с най-ниско задоволство от живота, но не тази с най-ниско.

И как тогава, по дяволите, се стига до: "… and the saddest place in the world, relative to its income per person, is Bulgaria." и още повече до: "България била най-тъжното място на света"?!

Както се пее в една песен на щурците: ЕТО КАК: (more…)

Декларирам EOY

December 16th, 2010   

EOY = End Of Year

Поне от две седмици се канех да свърша това богоугодно дело, но ето, че днес вече мога да го направя съвсем спокойно: Декларирам край на годината. Накратко това означава: 1. Дойде време да се направи равносметка; 2. Не ме търсете за работа докато не започне следващата.

1. К'ви ги свърших

Това е секцията за отчет на свършените неща + човек сам да се похвали

1.1. Докарах Tangra framework-а до доста завършен вид. В него има има неща, които не съм видял да ги има в нито един друг PHP framework, като например wizards за генериране на прости страници, страници с грид и т.н. Като брой класове единствено Zend framework е по-голям. При последния release беше стигнал до 161-ва позиция в класирането на SourceForge (в което има над 100 000 проекта). За съжаление, въпреки че съм отделил повече от 7 години на този проект се оказва, че до голяма степен това време е било напразно -- така и не успях да заинтересовам PHP developer-и да го използват. Честно казано, изключително съм разочарован, но за това повече в секция "Некои съображения" по-долу…

1.2. Покрай новия апартамент се научих да правя саморазлични подове, да лепя плочки както и ред други строително-монтажни-ремонтни дейности. 2012, като се дестабилизират полюсите на земята и всички компютри изпушат -- ще имам реализация, а няма да умра от глад като програмист :-)

1.3. Научих се да програмирам за Android, което включваше да си припомня как се пише на Java (или по-скоро да я уча наново -- бях забравил всичко). Вече имам две апликации направени -- едната професионално за клиент, другата за собствен кеф/обучение. За в бъдеще мисля основно за Android да пиша, а PHP да бъде като допълнение (много от приложенията за телефони изискват сървърна част, т.е. Tangra-та не е зарязана, а е в "заспало" състояние, държейки табела "Ни съм умрела") :-)

2. К'ви не ги свърших

2.1. Не научих добре ингилизкия. Канех се да запиша някой advanced курс или поне да се занимавам самостоятелно, но така и не го направих и засега си оставам с english на "working level", което ще рече, че понякога се изразявам като индиански вожд: "Дайде една каса огнена вуда, ето ви Манхатън, тенк ю вери муч".

2.2. Не довърших ремонта в апартамента -- целия ентусиазъм и желание, които ме движеха месеци наред постепенно се изпариха, като се видя, че (more…)