Archive for 2011

Дянков и душовете

December 31st, 2011   

В последните дни Бойко Борисов на два пъти прави предупреждения на Дянков за нещата, които казвал по телевизията. Както казва ББ -- жълт картон.

Едно ми е чудно: дали това е поредното театро, което разиграват, за да може ББ да се изяви като твърд вожд и мъжкар или просто на Дянков му писна от простотиите на ББ и умишлено се опитва да си изкара червен картон и да отиде под душовете предсрочно?

Никога вече Samsung

December 21st, 2011   

В тази новина се казва, че Samsung били публикували план за upgrade на Android телефоните си до ICS, т.е. до Андроид 4.0. В него не е включен моят телефон Galaxy S, който само до преди година се водеше флагманския им (и съответно струваше маса пари). Не стига, че забавиха с година update-а до Froyo, а сега смятат да оставят сами в тъмното всички собственици на Galaxy S. Всичкото това се случва отгоре на масата бъгове и простотии, които направиха с модификациите си на Android досега (най-известният от които е така наречения "лаг", който се дължеше на неудачния избор на файлова система за swap-a и който и до ден днешен си го къткат).

Тъй като са последните дни на декември, вече съм си изразходвал лимита от сочни псувни за тази година, затова не мога да напиша половин страница от тях по адрес на Самсунг.

Бях им един от най-верните клиенти -- монитори, принтери, дискове, телефон (и се гласях за още един тяхно производство следващата година) и т.н., но се опасявам, че повече не мога да им търпя тотално неадекватната политика по отношение на софтуерните update-и.

Никога вече Samsung.

Еуементарно, Витков

December 17th, 2011   

В тази статия е показана таблица с приходите и разходите на различните кандидат-президентски двойки. На последно място са Светльо Витков и Венцислав Мицов. Те са имали на разположение 220 лева, от които са изхарчили 1 лев срещу който са спечелили 1,61% от гласовете. Ако си бяха употребили целия бюджет щяха да имат 220 х 1,61 = 354,2% от гласовете, което щеше да стигне Светльо да е едновременно президент, министър-председател и председател на Народното събрание и пак да му останат 54,2% да почерпи близки хора.

Еуементарно, Витков.

За тази издънка сега, ако си мъж, ще поемеш политическата отговорност и ще си подадеш оставката от поста "Светльо Витков".

Решаване от раз на проблемите със задръстванията в София

December 15th, 2011   

Има дни, в които задръстванията и олигофренията са толкова вбесяващи, че човек започва да мисли за неща като долното:

http://www.carloslabs.com/node/16

400 килотона изглеждат точно по мярка :-).

 

Банките поемали цената на кризата?

December 14th, 2011   

В тази статия подзаглавието е:

"Банките поемат основната част от цената на кризата, тъй като печалбите им са намалели въпреки увеличената ефективност, заявява главният изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк"

Конкретното изказване на банкерката е:

"Не мога напълно да се съглася, че тежестта се изнася основно от коректните платци. Банките поемат солиден дял от цената, да не кажа основната."

Е, това вече на нищо не прилича. Я  веднага, коректните платци да съберат още по 1000 лева и да ги дадат на банките, че да не се мъчат горкичките.

Най-добрата подложка за мишка

December 9th, 2011   

Накратко: през годините съм изпробвал десетки и десетки различни подложки за мишка. Наскоро попаднах на модел, който е по-добър от всички с които съм работил досега. Марката е Hama, моделът се води Laser mouse "Fruit" mousepad, струва смешните 3,19 лева в Технополис, можете да го намерите също така и във фирма Вали. Има го с картинка на лимон или ягода.

Подробно:

Ако имате кофти подложка не само, че ежедневно ще се дразните от неудобната работа с нея, но може да си докарате сериозни здравословни проблеми. Особено уязвими в това отношения са децата, които прекарват дълги часове, играейки на компютъра -- там натоварванията не само, че са много по-интензивни, но има и допълнителен проблем, че са непрекъснати за продължителен период от време. Много хора правят грешката да си купят хубава / скъпа мишка и да я използват с лайняна рекламна подложка за мишка, която се мести, "прескача" и протрива. Това е все едно да си купиш ферари и да го караш по черен път с коловози.

Години наред предпочитах платнените подложки с дебела гумирана основа. Причините за това бяха:

 • създават усещане за мекота и плавност;
 • лятно време попиват потта и го няма това хлъзгане, което се получава с обикновените "лъскави" падове, когато се понамокрят;
 • заради гумираната основа прилепват добре за бюрото и не се местят с мишката при по-резки движения.
 • работят добре със всякакви оптични мишки, включително и лазерни (за разлика от "лъскавите", които нерядко създават проблеми).
Преди около година вярната ми Logitech MX600 започна да дава проблеми в единия от бутоните и се наложи да я пенсионирам. Тъй като тогава не успях да намеря безжична мишка, която да ми харесва се наложи да си купя, уж като временно решение, една RX1500. Оказа се обаче, че имам сериозен проблем -- крачетата и не бяха толкова гладки като на предишната и съответно имаше доста по-голямо съпротивление на движение при работа с платнена подложка. Известно време се мъчих да работя  така, но не извържах особено дълго, защото айде работата -- как да е, но от дъжд на вятър играя на игри и там проблемът се оказа много сериозен -- след около час игра ръката ми се изморяваше до степен да ми трябва да почина поне 10-15 минути. Оттам се започна една епопея с изпробване на всякакви подложки -- като се почне с всичките рекламни, които намерих из къщи и се стигне до (more…)

Геноцид = хуманност?

December 6th, 2011   

Имате примерно една държава с население 10 милиона. В нея имате мнозинство от една раса (или етнос) от 9 милиона и малцинство от друга раса от 1 милион.

Случва се сериозен катаклизъм. Примерно изригва голям вулкан, който води до глобална зима за десетки години или пада голям метеорит със същия резултат, или просто настъпва (мини)ледников период. Настъпва тотален масов глад, държавите колабират, обществото се разпада и цари пълен хаос. Всеки се бори за оцеляване със зъби и нокти.

Опитвайки се да оцелее, малцинството се групира по расов признак (защото това се явява най-силния разграничител на свои-чужди) и започва да избива най-близките представители на мнозинството, за да им вземе храната и другите ресурси. В един момент мнозинството вече вижда, че ако не вземе мерки ще бъде изтребено до крак и също се организира и напада малцинството. Поради по-голямата си численост, в крайна сметка, мнозинството побеждава и изколва до крак малцинството, за да реши проблема веднъж завинаги, т.е. провежда класически геноцид. Крайната сметка е примерно следната:

 • представители на мнозинството, убити от малцинството, за да им бъдат заграбени ресурсите -- 500 хиляди.
 • представители на мнозинството, загинали във битките с малцинството при провеждането на геноцида -- 200 хиляди.
 • представители на малцинството загинали общо -- 1 милион.
И сега:
Ако приемем, че:
 • има нулев прираст на населението;
 • някакъв катаклизъм неизбежно рано или късно ще се случи (това не мисля, че подлежи на съмнение, най-малкото: ледниковите периоди са циклични и следващия наближава, Йелоустоун е готов да "цъфне", метеорити -- колкото щеш и т.н.).
Какво според вас е по-хуманно:
 1. Да бъде (more…)

Мечето Барни и учтивият лос Плюмп

December 5th, 2011   

Напоследък масово тече една реклама за някакъв детски продукт, която завършва с "Барни. Мечето, което обича детето". На една позната с малки деца това и звучало като "БарнИ мечето, което обича детето" или дори "Мечето, което обича да барва детето". Не знам кой какво бара, но някой маркетингов специалист вероятно можеше повече да се постарае в превода на слогана. Все пак за детски продукт става дума. Колко му е едно възмутено мамче да пусне един коментар в bgmamma, да настане истерия и скъпата рекламна кампания да отиде на вятъра.

Така, както са я подкарали, скоро ще пуснат и реклама за памперси с текст: "Плюмп. Учтивият лос, който пази дупЕто на детето… сухо."

 

 

PHP: Алгоритъм за проверка на Единен идентификационен код (ЕИК) на фирма – БУЛСТАТ

December 4th, 2011   

Покрай суперсекретния ми И публичен мега--мегаломански проект ми трябваше да валидирам ЕИК номера на фирми. Питах чичо Гугъл да ми каже къде мога да намеря PHP реализация, но за моя голяма изненада се оказа, че точно за PHP няма (или поне аз не успях да намеря, но не съм се ровил след 1-ва страница). В най-добрите традиции на синдрома NIH написах един клас за проверка за валидност. Надявам се да е полезен на някой и да му спести време.

Важна забележка: тестван е само с 9-цифрови ЕИК, защото не можах да намеря примери за 13-цифрени, така че ако ще го използвате с такива е необходимо да проверите дали работи ОК с тях.

 

Интернет залаганията и свободата на мрежата

December 3rd, 2011   

Преди няколко дни беше внесен в парламента за първо четене Закона за хазарта. Едно от интересните неща в него е опитът за борба с залаганията в чуждестранни сайтове, който водят не само до изтичане на национален капитал, но и до пропуснати ползи от неплатени от операторите данъци. Според различни оценки става дума за между 200 -- 600 милиона лева на година.

Това, което ме притеснява в закона е: "интернет доставчиците трябва да прилагат филтриране на сайтове, в които лица без лиценз предлагат хазартна дейност, както и да ограничат достъпа на потребителите до подобни сайтове." Реално погледнато, скрито зад добрата идеята да се спре изтичането на валута, това е опит да се направи прецедент и да се въведе цензура в Интернет. Веднъж наложена както организационно, така и като оборудване, тя по-късно може да бъде много лесно разширена, използвайки нов благовиден предлог и така малко-по-малко да настигнем братски Китай и неговия Great Firewall.

Практическият проблем с филтрирането е, че не е толкова просто да бъде постигнато ефективно. Още отсега може да се предвиди, че "играчите" много бързо ще се научат как да заобикалят "филтрите".

Юридическият проблем с филтрирането е, че е, както пише в тази статия: "ограничаването на достъпа до определени сайтове е дейност, която попада в термина „общо наблюдение", което е забранено от европейското законодателство."

Ако целта е наистина да се намалят залаганията в чуждестранни хазартни сайтове (които най-често са регистрирани по разни офшорни зони, т.е. извън юрисдикция на ЕС), а не да се приберат едни тлъсти рушвети от тях и да се хвърли прах в очите на обществото, ето няколко идеи как това да стане:

 • чрез прекъсване на паричния поток. Това ще изисква да се задължат банките да следят за преводи от сметките на такива сайтове към сметките на българските граждани. В общия случай това, най-просто казано, ще е (more…)