Archive for 2012

Финансова скала ли?!

December 31st, 2012   

cliffВ последните дни ми прави впечатление, че и по tv новини, и по вестници, и по сайтове масово превеждат Fiscal cliff като "финансова скала".

Това е един от онези странни моменти, когато човек се пита: "Аз ли съм малоумен или те?". Не би ли трябвало да се преведе като "урва" или най-точното "ръба на пропастта"?!

 

LED пробив

December 30th, 2012   

ledОтпреди няколко дни е новината, че фирмата Cree е разработила LED "крушка" с възможност за 200 лумена за ват, което на практика означава, че едно тяло като това свети по-добре от 100 ватова крушка с нажежаема жичка. В момента имали произведени пилотни серии и скоро се очаква да започне масовото производство. В интерес на истината тези тела не са подходящи да си ги сложите в стаята. Тяхното предназначение е по-скоро за външно осветление, но и това не е никак малко, защото с тях може да се постигне икономия на електроенергия от 2 до 10 пъти спрямо сегашните халогенни/живачни/натриеви "крушки".

В бъдеще можем да очакваме и "цивилни" варианти, които да са подходящи за употреба в дома.

Като се има предвид, че наскоро имаше новина и за голям пробив при соларните батерии, сега остана последния елемент от светата троица на еко технологиите, който да има нужда от усъвършенстване -- батериите. Дано скоро да успеят да направят евтина батерия, която да се зарежда бързо и с добро КПД и ще сме готови да преминем поне за осветлението на "собствено захранване" :-).

 

Спасението от рекламна обсада

December 29th, 2012   

katapultСлучвало ли ви се е следното:

Пускате си радиото в колата -- реклами, сменяте станцията -- пак реклами. Теглите му една и го спирате.

По пътя -- рекламен банер до рекламен банер.

Прибирате се вкъщи, оправяте се, хапвате, изпружвате се. Пускате телевизора -- реклами. Налага се да смените 2-3 канала докато стигнете до такъв в който тече "нормална" програма.

В Интернет положението на пръв поглед изглежда още по зле -- почти всички сайтове са пълни с реклама и тъй като и там потребителите развиха рекламна слепота маркетинговите "специалисти" започнаха с простотии подобни на тези с увеличаване на звука на рекламите при телевизията, а именно да "изобретят" Expandable ads и Wallpaper ads (първото са тези досадни неща, които си излизат от размерите на зададеното рекламно каре и заемат половината екран; вторите са тези, които стоят като "фон" на сайта отстрани в "празните" полета).

За щастие, поне за Интернет отдавна има много добро решение: използването на

(more…)

Потребителите и свързаните TV

December 28th, 2012   

ctvВ ето тази статия: Internet Connected TVs Are Used To Watch TV, And That’s About All има много интересна статистика за това как потребителите използват така наречените "Свързани телевизори". Опростено казано, това са телевизори, които са свързани към интернет и на тях можете да си броузвате сайтове, да си пуснете facebook или скайп и т.н. Друго наименование, което се използва е SmartTV, за тях съм писал и преди.

Резюмирано:

1. Оказва се, че само 15 % от тези така наречени "Connected TV" са свързани директно към интернет. Отделно, има и още 14% свързани чрез междинно устройство от типа на GoogleTV, AppleTV или други подобни. Общо стават 29%, което е по-малко и от една трета. Изниква въпросът: (more…)

Андроид талибанлизъм в действие

December 19th, 2012   

Следвайки най-добрите традиции на тютюневите компании и техния подход "Зарибете ги, докато са млади":

IMG_1803

… се погрижих племенничето още отсега да е правоверен :-)

Run 2 Skype

December 15th, 2012   

run 2 skypeThis is simple tutorial how to run 2 skypes at the same time.

Many people have one "work" account and one "personal" account and they need to run two Skypes simultaneously. Luckily there is easy solution for that:

For Windows: Create new shortcut for Skype on your desktop, right-click on it and press Properties. On "Shortcut" tab in the "Target" field you will see something like  "C:\Program Files (x86)\Skype\Phone\Skype.exe". Click after closing quote and add a space and /secondary so it looks like:  "C:\Program Files (x86)\Skype\Phone\Skype.exe" /secondary. Press OK and now you can start your second Skype with this shortcut.

For Linux: you just need to create new "shortcut" on your desktop for skype and then edit it so command looks like: skype --dbpath=~/.Skype_User2 --secondary

where .Skype_User2 will be the directory for your new skype profile.

Проверка на правописа в WordPress на български

December 14th, 2012   

bg-spОтдавна се канех да отделя време и да подкарам проверката на правописа в WordPress, за да не се излагам като кифладжия с елементарни правописни грешки в настоящния блог. Преди време се бях опитвал, но се оказа, че не е работа за 2 минути, защото както и при много други подобни Open Source продукти и тук ситуацията е донякъде "Много баби -- хилаво дете", т.е. прекалено много хора са мазали по кода и накрая нещата не работят :-).

Подкарването на проверката на правописа не е от най-простите неща, но в същото време не е и сложна -- просто изисква малко време и спазване на няколко прости стъпки. Ще е необдходимо да знаете какво е и как се използва FTP и текстов редактор (обикновен, не Word). (more…)

Филм по играта Angry Birds. WTF?!

December 13th, 2012   

qdosani_pileta

Щели да правят филм по играта Angry Birds. След като направиха филм по играта Battleship. След него ще направят и по играта Морски шах (поне 3 часов и 3d, даже може и да е трилогия). Накрая остава да направят филм и по играта Ези-тура. След това някой да натисне ресета на планетата.

БФС гениалност

December 13th, 2012   

bfsВижте тази новина: БФС спира мачовете в петък, на тях се въртяло "черно тото"

Въпросът е дали:

  • БФС са толкова малоумни, че са приложили сталинистко "решение" за проблема с петъчните мачове -- няма петъчни мачове, няма черно тото;
  • или са толкова гениални, че са стигнали до извода, че единствения начин да се спре корупцията и черното тото в българския футбол е (малко по малко) той да бъде спрян. :-)

Избягалите данъци

December 12th, 2012   

Може би сте попаднали на новината за това, че "обвиняват" Google, Amazon, Starbucks и Microsoft, че не си били плащали данък печалба в UK и US, а използвали схеми за изпомпване на печалбата към "държави" от типа на данъчен рай. Общо взето навсякъде журналистите казваха: "Не е незаконно, но е неморално".

Как работи тази схема? Примерно Amazon работи в UK, където данък печалба е между 21 и 28 процента. Ако на за година Amazon направи 100 паунда печалба трябва да плати 28 паунда като данък. Ако обаче Amazon са регистирали фирма на Берумидите, където данък печалба е 0% те могат да "изпомпят" печалбата там, т.е. да се окаже, че в UK нямат печалба и че съответно не дължат нищо на "короната", а тъй като на Бермудите данъка е 0% -- и там не дължат нищо. Когато става дума за фирми от този размер говорим за милиарди "спестени" данъци. Това е най-опростено казано схемата.

Какъв е проблемът? Ами че в момента медиите за захапали историята и си (more…)