Archive for 2013

Droid Army is Here

December 6th, 2013   

droid_army

Днес пристигна армията от андроидчета и веднага влезе в боя. Бяха 10, останаха 3 (зеленият сержант отпред  е старо куче). Дадените жертви не бяха напразни -- всяка от тях доведе до една усмивка и миг добро настроение на получилияполучилата подаръка.

Уж нещо толкова малко, толкова geek, а какъв ефект. Пробвайте и вие, няма да съжалявате.

 

Recall

November 22nd, 2013   

spomeniИма дни, на които началото не изглежда особено обещаващо. Ставаш, сипваш си кафе, оправяш се  и излизаш. Сядаш в студената кола и тръгваш към тръстиката. Пътуваш нормално -- някое друго задръстване, някой друг идиот. По пътя парното постопля колата и започва да ти става едно такова топличко и уютно. И тогава, и тогава, точно докато изкачваш последния мост преди разклона за работата слънцето се показва пред теб и те огрява с меки есенни лъчи. И тогава, и тогава, когато вече си започнал леко да се размазваш, по радиото пускат любима песен като това. Усилваш звука и плавно изкача спомен от преди години, как пътуваш с любимото момиче, песен и слънце, държиш я за ръката, безгрижие. Зареждаш autosavegame-a в матрицата и си го play-ваш на 100D. И денят вече се е променил. Аурата на доброто настроение. Усмивки за хората и усмивки от хората.

Катастрофа на околовръстното

November 19th, 2013   

Сутринта към 9:40 имаше страшно задръстване на околовръстното в посока младост. Оказа се, че има катастрофа между Симеоново и Драгалевци. Ето видео:

Почистване на личното оръжие

October 20th, 2013   

Вчера, при третия гол срещу говедата така се впечатлих, че си разлях колата върху клавиатурата. Уж я изчистих веднага, но днес, като седнах да работя и се оказа, че някои копчета леко лепнат. Наложи се да я разглобя и изчистя основно (което не се беше случвало скоро).

IMG_20131020_113800 (more…)

Going to the cloud

October 17th, 2013   

Покрай местенето в новия хапартамент, не стига другата лудница, ами се наложи и да мигрирам и един dev сървър, който преди използвах и който ми стоеше закачен вкъщи на Megalan. След преместването реших, че не е добра идея да го вземам с мен, най-малкото защото новия inet provider не е толкова стабилен. Чудих се, чудих се как да "изиграя" ситуацията и най-накрая след мащабно проучване и тънки сметки реших, че най-изгодно е да си взема един акаунт в DigitalOcean -- за 5$ на месец човек получава сървър с дистрибуция по избор (аз избрах Debian) 20 GB HDD (SSD), 1 core, 1TB трафик, 512 RAM. Като се замислих, dev сървъра ми беше малко по-добър, но само тока, който изхарчваше беше за 20-25 лева на месец.

Най-хубавото на Digital Ocean (както и на други подобни провайдери) е, че като на човек му отеснее сървъра просто заявява по-голям, примерно с 4 ядра и 4 GB RAM и целия downtime му е от порядъка на минути (съпоставено с цялата инсталация и конфигурация на "истински" сървър, която отнема часове)

P.S. Линка е с referral code, т.е. ще изкарам пари, ако се регистрирате през него.

Ламинатно

September 8th, 2013   

Три дни празници, хората си почиват, а аз се изгърбих да редя ламинат :-). Днес наредих едната малка стая, която мисля да използвам за временна спалня.

Ето преди:

SAMSUNG

 

Ето след:

SAMSUNG

Получи се доста добре.

Та нали съм ви казвал: програмирането ми е само хоби. Истинската ми работа сега е "майстор". Ако имате нужда от редене на ламинат -- 25 евро на час. ЗаповЕдайте! :-)

 

 

I haz mug

September 2nd, 2013   

Тази чаша може да се ползва за тест за програмисти. Ако знаят за какво става дума -- ОК. Ако работят с open source технологии и не знаят -- да се уволняват. Ако са MS/Apple ориентирани и или знаят и двете значения на чашата -- да им се вдигне заплатата :-)

SAMSUNG

 

 

Краят на лятото

August 30th, 2013   

Красиви момичета намятат изящните си рамене след залез слънце.

Палитрата на художника иска да мечтае в жълто-кафяво.

Меланхолични капки дъжд се държат близо една до друга, за да им е топло.

Неродени снежни човеци празнуват края на лятото.

Латекс

August 27th, 2013   

jub_ekoВ последните две седмици се "наложи" да дам сериозен тласък на довършването на ремонта на новия апартамент. За моя радост, НАЙ–НАКРАЯ, последният майстор оправи поразиите по шпакловките на стените, който бяха направили предишните (включително и моя милост). Сега съм стигнал до латекса и общо взето съм на финалната права. Най-вероятно поне  до средата на септември ще съм с 24/7 натоварване заради боядисването и няма да имам време за абсолютно нищо. Живот и здраве, след това вече ще остане време за други важни неща, като довършването на системата на "Отворена политическа платформа". Много ме е яд, че в момента не й отделям никакво внимание, но прецених, че ще е най-добре да сериализирам задачите и да ги отметна една по една с максимална ефективност, отколкото да се опитвам да ги движа паралелно и хаотично.

PhpStorm -- новият AK-47 на web developer–ите

August 5th, 2013   

phpstoПокрай работата ми по системата за Отворена политическа партия за пореден път си скъсах нервите с Eclipse базирания PDT. Преди време го бях похвалил, но просто тогава наистина нямаше нищо по-добро. Основният проблем на PDT-то е, че става адски бавно, когато се работи по-големи проекти, които включват няколко външни (големи) библиотеки/framework-а. Какво значи бавно? Ами на ето такава машина  като натиснеш Ctrl-space и му трябва около секунда да ти изкара предложенията. Като превключваш между табовете има едно отвратително забавяне от около половин секунда, което е адски дразнещо. Отделно, че забива когато си реши…

Преди няколко седмици си бях свалил trial версията на PhpStorm и ми направи страхотно впечатление колко е бързо всичко в него: Ctrl-space -- мигновено; превключване на tab -- мигновено; скрол на много дълъг файл -- в реално време и т.н. Отделно това IDE е пълно с много други благини, но тъй като все още го разучавам засега няма да ги изброявам.

Само едно нещо искам да кажа на колегите PHP developer–и: Разликата между PDT и PhpStorm е като между 20 годишен изпърдян Голф 2 и примерно последен модел Honda Civic -- разликата в бързината и комфорта просто е зашеметяваща. В крайна сметка,  реших да се разделя с едни 200 лева и си го купих. Ползвам го вече десетина дни и ми се струва, че това са най-добре похарчените ми пари за последните няколко години. Препоръчвам го на всеки.