Archive for 2013

Декларирам EOY

December 16th, 2013   

EOY = End Of Year

Та така, най-накрая дойде време за отпуската. Оставащите две седмици ще се посветя на open source и благотворителни проекти.

Един вид, казвам (адресирано към вселената като цяло, не към някого лично) :-) :

.

Droid Army is Here

December 6th, 2013   

droid_army

Днес пристигна армията от андроидчета и веднага влезе в боя. Бяха 10, останаха 3 (зеленият сержант отпред  е старо куче). Дадените жертви не бяха напразни -- всяка от тях доведе до една усмивка и миг добро настроение на получилияполучилата подаръка.

Уж нещо толкова малко, толкова geek, а какъв ефект. Пробвайте и вие, няма да съжалявате.

 

Recall

November 22nd, 2013   

spomeniИма дни, на които началото не изглежда особено обещаващо. Ставаш, сипваш си кафе, оправяш се  и излизаш. Сядаш в студената кола и тръгваш към тръстиката. Пътуваш нормално -- някое друго задръстване, някой друг идиот. По пътя парното постопля колата и започва да ти става едно такова топличко и уютно. И тогава, и тогава, точно докато изкачваш последния мост преди разклона за работата слънцето се показва пред теб и те огрява с меки есенни лъчи. И тогава, и тогава, когато вече си започнал леко да се размазваш, по радиото пускат любима песен като това. Усилваш звука и плавно изкача спомен от преди години, как пътуваш с любимото момиче, песен и слънце, държиш я за ръката, безгрижие. Зареждаш autosavegame-a в матрицата и си го play-ваш на 100D. И денят вече се е променил. Аурата на доброто настроение. Усмивки за хората и усмивки от хората.

Катастрофа на околовръстното

November 19th, 2013   

Сутринта към 9:40 имаше страшно задръстване на околовръстното в посока младост. Оказа се, че има катастрофа между Симеоново и Драгалевци. Ето видео:

Истинският романтик

October 27th, 2013   

Истинският романтик не е този, който ще заведе момичето на "романтична" вечеря със свещи в засукан ресторант с атмусфиьера и докато водят непривични и за двамата разговори в един момент просто ще почустват рууумантикатааа. Non! Това всеки може да го направи…

Истинският романтик ще е този, който клечи в съседната на момичето "кабинка" след като предишния ден са яли поразвалени яйца и са пили вода от чешмата в къмпинга на морето. Тогава истинският романтик ще трябва да успее със слова, усет и чувство за хумор да създаде буквално от лайна романтична атмосфера. Ако подаде под преградата и парче тоалетна хартия с написан стих -- печели 2х точки. Ако е добър = 3х.

Романтичните натури би следвало да спрат да четат по-натам.

 

P.S. Бонус виц:

Един македонец казал на някаква негова позната:

--- Ке се ебаме?

--- Ууу, биди малко по-румантичен --- отговорила му тя.

Човека помислил, помислил и казал:

--- Харесваш ли звезди?

--- Дааа -- възкликнала радостно тя.

--- Е па я знам един хотел дето има дури три.

 

P.S.2

По-наблюдателните от вас вероятно са си задали въпроса: "А с какво истинския романтик е написал стиха върху тоалетната хартия?". Така стигаме до следващия въпрос: докъде е склонна да стигне истинската романтичка в търсене на романтика? :-)

 

 

Бърз кредит или как сами да си прережем гърлото

October 26th, 2013   

Вероятно повечето от вас са виждали реклами на фирми за бързи кредити -- пълни са с усмихнати добре облечени хора. Естествено, реалността е съвсем друга -- обикновено до тях опират хора, които буквално няма какво да ядат тази вечер и затова се "самоубиват" по този бавен и мъчителен за жертвата начин.

Всичко започва лесно: "Одобрение за 5 минути само срещу лична карта", "Кандидатстване по интернет" и т.н.

Искате ли да видите как свършва? Ето снимка от вратата на едни от бившите ми съседи:

(клик за пълен размер)

IMG_20131026_122449

 

P.S. Интересно, след като са дали милиони за реклама, как смятат се отразява на имиджа им да направят такова нещо с вратата на даден длъжник и всички съседи да го видят? Дали някой друг ще се подлъже да изтегли кредит от тях? Дали тези милиони за реклама всъщност не отиват на вятъра? Въобще замислят ли се за това?

Почистване на личното оръжие

October 20th, 2013   

Вчера, при третия гол срещу говедата така се впечатлих, че си разлях колата върху клавиатурата. Уж я изчистих веднага, но днес, като седнах да работя и се оказа, че някои копчета леко лепнат. Наложи се да я разглобя и изчистя основно (което не се беше случвало скоро).

IMG_20131020_113800 (more…)

Going to the cloud

October 17th, 2013   

Покрай местенето в новия хапартамент, не стига другата лудница, ами се наложи и да мигрирам и един dev сървър, който преди използвах и който ми стоеше закачен вкъщи на Megalan. След преместването реших, че не е добра идея да го вземам с мен, най-малкото защото новия inet provider не е толкова стабилен. Чудих се, чудих се как да "изиграя" ситуацията и най-накрая след мащабно проучване и тънки сметки реших, че най-изгодно е да си взема един акаунт в DigitalOcean -- за 5$ на месец човек получава сървър с дистрибуция по избор (аз избрах Debian) 20 GB HDD (SSD), 1 core, 1TB трафик, 512 RAM. Като се замислих, dev сървъра ми беше малко по-добър, но само тока, който изхарчваше беше за 20-25 лева на месец.

Най-хубавото на Digital Ocean (както и на други подобни провайдери) е, че като на човек му отеснее сървъра просто заявява по-голям, примерно с 4 ядра и 4 GB RAM и целия downtime му е от порядъка на минути (съпоставено с цялата инсталация и конфигурация на "истински" сървър, която отнема часове)

P.S. Линка е с referral code, т.е. ще изкарам пари, ако се регистрирате през него.

Ламинатно

September 8th, 2013   

Три дни празници, хората си почиват, а аз се изгърбих да редя ламинат :-). Днес наредих едната малка стая, която мисля да използвам за временна спалня.

Ето преди:

SAMSUNG

 

Ето след:

SAMSUNG

Получи се доста добре.

Та нали съм ви казвал: програмирането ми е само хоби. Истинската ми работа сега е "майстор". Ако имате нужда от редене на ламинат -- 25 евро на час. ЗаповЕдайте! :-)

 

 

I haz mug

September 2nd, 2013   

Тази чаша може да се ползва за тест за програмисти. Ако знаят за какво става дума -- ОК. Ако работят с open source технологии и не знаят -- да се уволняват. Ако са MS/Apple ориентирани и или знаят и двете значения на чашата -- да им се вдигне заплатата :-)

SAMSUNG