Archive for 2014

Кражбата на парите за пенсии

December 22nd, 2014   

Покрай кампанията "преместване" на парите на хората от частните пенсионни фондове в НОИ си мисля:

1. Леле, каква кампания по медиите организираха ЧПИ-тата, за да убеждават обществото, че е по-добре парите да стоят при тях. Защо не организират и такава кампания да покажат как са разпределени/инвестирани средствата от вноски, а не да трябва човек да рови с дни, за да види, че само около от ~30% от парите са "налични", другото е "изядено и изпито"?

2. Този "министър на финансите", Владислав Горанов, щом още от самото начало реши да си решава проблемите с бюджета по лесния начин, какво ли ни очаква по-натам? Или просто използва случая, използвайки тъповатата и неразбираща подкрепа на ГЕРБ, да сплаши ЧПИ, за да му "кихнат" и да му помогнат да си реши проблема с "докато аз стоя в парламента, връстниците ми направиха милиони".

 

Омраза@БГ

October 25th, 2014   

barkМного е модерно да се плюе по България -- как тук всичко е кочина, корупция, разсипия, неработещо и т.н. Всички имаме такива познати  и приятели, които с повод и без повод само да намерят слушател и ще изсипят змии и гущери. Поне за себе си съм стигнал до извода, че почти всички такива трол-мърморани казват тези неща основно, за да се опитат да се разграничат от всичките недъзи в държавата, един вид: "Вижте, аз не съм такъв! Аз нямам нищо общо с БГ и тези недостатъци! Аз съм различен и много по-добър! Аз съм пич!"

Дали наистина си по-различен, дали наистина си по-добър? Ако беше така нямаше ли преди да ливнеш кофата с лайна да се позамислиш за една секунда поне: каква е ползата от това да говоря така? В смисъл, наистина ли смяташ, че казваш нещо оригинално, нещо, което не го знаят и виждат всички? ОK, показваш проблемите, но най-малкото, НАЙ–МАЛКОТО -- предлагаш ли решение как да се оправят или поне подобрят нещата?

Вероятно всички сме имали случаи, в които да "нахраним" България и съм забелязал, че развитието минава през следните 3 етапа: (more…)

Следизборно

October 11th, 2014   

Ще прозвучи еретично на някои, но според мен ниската избирателна активност не е (голям) проблем. Как мислите, тези 50%, които не гласуват, щом не могат да преценят (поради липса на мотивация или мозъчен капацитет), че е правилно да се гласува, биха ли могли според вас да вземат осмислено решение за това за КОГО да гласуват, ако все пак по някакъв магически начин бъдат убедени/принудени да гласуват? Да, би се намалил делът на купените гласове, би се ограничило влиянието на ДПС, но на каква цена? Дали няма клиентелистки (и не по-малко вредни) партии с големи и скъпи кампании като ББЦ и Атака изведнъж да получат много по-голяма "подкрепа"?

ДПС за пореден път се доказаха като токсичен радиоактивен паразит -- за когото се залепят (в коалиция), облъчват го и го докарват, ако не до смърт, то поне до левкемия. Така стана със СДС, после НДСВ, сега БСП.

ББЦ и Атака доказаха, че възможно да има хора (5-6% от гласувалите), които да са толкова слабоумни, че да гласуват за тях и без да им плащат.

ГЕРБ/Борисов показаха, че са партията на пропуснатите 100% голови положения. Както при управлението си пропуснаха удобния и подходящ момент да изкарат България от блатото, сега пропуснаха да направят поне малко от малко смислена кампания и да спечелят изборите с пълно мнозинство.

БСП показа, че са в deadlock и че в момента са абсолютно неадекватни и не могат да защитят не само някакви социалистически идеи, ами дори и самите себе си от маргинализиране.

Реформаторския блок показа, че е механичен сбирщайн, колкото да успеят да се наместят в парламента. ДСБ показаха, че са си същите егоистично-нарцистични лумпени -- още при първите (more…)

Предизборно

October 2nd, 2014   

ЗамисУих се. Всеки пълнолетен гражданин има право на глас. Ако вземем за база всички граждани, 50% се водят интелигентни под средното, 50% се водят интелигентни над средното. Тези дето са под средното: те могат ли въобще да преценят за кого да гласуват, един вид: имат ли мозъчния капацитет да стигнат до някакъв смислен извод, да правят причинно-следствена връзка, да оценяват критично информацията и т.н? Всъщност, тези другите 50%, интелигентните, същия въпрос и по отношение на тях.

Едно наблюдение: това програмистите се имаме за много умни, обаче като съм говорил с колеги на политически теми и съм се втрещявал колко много от тях са си обикновени редови овци: било то защото (more…)

Какво е junior, standart, senior developer

June 14th, 2014   

juniorПокрай напускането на последната ми работа (Булпрос) и съответното отразяване в linkedin веднага започнаха да ми пишат различни headhunter-и с най-разнообразни оферти. Като казвам "най-разнообразни" имам предвид не само, че бяха свързани с позиции, които нямат нищо общо с опита ми, ами и такива, които бяха с най-разнообразни изисквания по отношение на senior-ството. Прави ми (отвратително) впечатление, че май има най-различни виждания за това какво означават "понятията"  junior / standart / senior developer / solution architect и затова ще се опитам да "стандартизирам" нещата, излагайки чисто личното си мнение по въпроса.

 1. Proto-junior -- can't do shit
 2. Junior -- не може да работи самостоятелно (успява да свърши някоя по-проста задача, но някой трябва да му я дефинира точно, след това да го наглежда, докато я прави и накрая резултатът да бъде проверен внимателно)
 3. Standart / medium -- може да работи самостоятелно, но не може да хване цял проект (освен ако не е относително прост) и да го направи от началото до края (поне не и в приемлив срок и с приемливо качество).
 4. Senior -- може да хване проект от самото начало и да го доведе до успешен край.
 5. Solution architect -- senior, който вече е на повечко години, за да дере лично много код и в същото време е натрупал доста опит в областта, който му помага да прецени рано (т.е. навреме) кое би проработило като решение и кое не.

Вие как смятате, съвпадат ли горните дефиниции с вашето виждане за понятията?

 

P.S. Живот и здраве, като ми остане време ще се опитам да продължа темата и да по((на)дървено)философствам и за други developer-ско-екзистенциални :-) въпроси като: (more…)

За задължителното гласуване

June 9th, 2014   

glasuwaneКато цяло съм за идеята. Определено смятам, че гласуването на избори трябва да е не само право, а и дълг. Разбира се, дяволът е в детайлите и всичко зависи от това как ще бъде организирана цялата работа.

Най-важният проблем, който трябва да се реши е да се въведе "мотивация" за гласуването, т.е. да бъдат "принудени" негласуващите да отидат да гласуват. В някои страни като Гърция, където има въведено задължително гласуване, реално няма наказание за негласуване и съответно избирателната активност не е близка до 100%, а до 70%. Според мен в България трябва да се въведе по-ефективна система, която може да е базирана на следните принципи:

 1. Промяна на избирателното законодателство към дефиниране на задължително гласуване
 2. Активна регистрация на всички избиратели, т.е. всеки желаещ да гласува да отиде и да се регистрира. Всеки, който не се регистрира се смята, че се отказва от правото си на гласуване (т.е. изявява изрично желание да е негласуващ) със съответните последствия (виж по-долу). Целта на регистрацията е да се изчистят "мъртвите души" в избирателните списъци. За целта трябва да се създаде Регистър на избирателите.
 3. Дефиниране на възможност на някой, веднъж регистрирал се като избирател, да може да се откаже в последствие от правото си на гласуване (за всеки избори поотделно) с подаване на декларация.

 

Обобщено: Всеки български гражданин с право на глас, след промените, ще има един от следните 3 статута:

 • нерегистриран като гласоподавател (това са хората, които въобще не са си направили труда да се регистрират);
 • регистриран като гласоподавател;
 • регистриран, но изрично декларирал, че не иска да гласува на съответните избори (отказали гласуване).

За всички нерегистрирани трябва да се предвидят санкции, които да ги "мотивират" да се регистрират. Такива могат да бъдат:

 • увеличаване (удвояване?) на размера на всички държавни и общински такси, данъци и  глоби, които нерегистрираните заплащат. Установяването на нерегистрираните ще става на място, когато отидат да поискат съответната услуга, чрез проверка в Регистъра на избирателите дали са гласували на последните избори.
 • глоба с фиксиран размер за неучастие на избори. Примерно 100 лева.

За всички отказали гласуване санкцията може да е само първата: увеличаване (но не в чак такава степен) на таксите, данъците и глобите. Идеята да има различни наказания за нерегистрирани и отказали е, че първите тотално отказват да изпълняват гражданските си задължения, докато вторите просто са си направили сметката и са преценили, че са склонни да си позволят "лукса" да не гласуват на цената на по-високи такси, данъци и глоби.

Наръчник за щастливо съжителство с идиоти и олигофрени

April 20th, 2014   

Наскоро Божо написа:

В последно време обществото ни е силно разделено на идиоти и олигофрени…

Опа, да започна отначало. Българското общество, както знаем успешно биде разпарчосано на фракции, непонасящи се една друга и най-лошото, не желаещи да се чуят помежду си. Всеки се е вкопчил здраво в митовете, върху която се формира фракцията, която си е избрал и не желае и да помисли за алтернативно мнение.

Много силно начало, синтезиращо в 2-3 изречения един от основните проблеми на обществото ни. За съжаление, статията продължава в друго направление и затова аз ще поема откъдето той е свършил по-горе.

Струвало ли ви се е, че повечето (всички?) хора около вас са идиоти, олигофрени, малоумници и т.н.? Ами, ако е така -- има лесно решение.

Ето няколко съвсем прости правила, които се опитвам да спазвам и които през годините ми осигуриха доста по-приятен и с по-малко ядове живот:

1. Не се опитвайте да убеждавате "бетонните" глави

Ако видите, че някой е член на радикална "фракция" -- не се хабете да се опитвате да го убеждавате -- няма смисъл. Той няма да помръдне от своя окоп, където се чувства комфортно и уютно заобиколен от любимите си митове, предразсъдъци и догми. Както се казва в Интернет: "Не храни трола". Такива хора се стремят към въвличането в бурен и безсмислен спор, където използват своите едни и същи "оръжия" и накрая нещата обикновено завършват с надвикване и "Ти нищо не разбираш". По възможност игнорирайте подобни хора. Ще си спестите излишни нерви.

2. Не бъдете трол

Следващия път, когато попаднете в ситуация на спор се замислете дали вие се държите рационално, културно и тактично. Ако се чуете да казвате неща като "Слушай ме мен сега", "Виж сега пък аз какво ще ти кажа", "Ще ме изслушаш ли за малко", "Това (more…)

Ако управлявах България

April 12th, 2014   

350px-Flag2009BGСлед Еленко и Симеон Ставрев и техните публикации "Ако управлявах България" и аз, барабар Петко с мъжете, ще взема отношение.

1. Драстично намаляване на корупцията

Преди време бях написал "Лесно преборване на корупцията". Накратко идеята: Променя се законодателството да е наказуемо само приемането на подкуп, но не и предлагането. На тази база ще могат да се правят "провокации" за приемане на подкуп. Примерно някое министерство обявява търг за обществена поръчка. Специализирано звено в полицията организира предлагане на подкуп на отговорния заместник министър. Ако той го приеме -- арестуват го и съд. Тук е другия важен момент: чистката трябва да започне от съдебната система, защото нищо няма да се постигне, ако полицията ги хваща, "а те ги пускат".

Трябва да се промени и наказателния кодекс и да се вдигнат наказанията за корупция. Дори мисля, че е добра идея за (висшите) държавни служители корупцията да се приравни на национално предателство със съответните наказания: доживотен затвор и конфискуване на цялото имущество.

За мен драстичното намаляване на корупцията е най-важното и първо нещо, което трябва да се случи, защото (more…)

Разминавания на очакванията

April 12th, 2014   

Странният момент, когато шефа изпраща developer–ите на среща с маркетинговия отдел на клиент, за да обсъдят тяхната нова брилянта идея, която да се заложи в сайта/програмата/апп-а и да е готова по възможност ASAP.

Те очакват developer–ите да реагират така:

hovguwG

 

А те реагират така:

tumblr_m7uosrhSIN1rn9czs

 

Аритметика за project manager-и

February 26th, 2014   

pm

Има PM, които са учили 5 години за магистърска степен, но се оказва, че не са ги научили на основна аритметика по отношение на developer-ите:

1 senior + 1 senior = 2 senior

1 senior + 1 standart = 1,5 senior

1 senior + 2 standart = 1,75 senior

1 senior + 1 junior = 0,9 senior

1 senior + 2 junior = 0,8 senior

1 standart + 1 standart = 0,8 senior

1 senior + демотивация = 1 standart

1 senior + голяма демотивация = 1 standart -- 1 junior

Некои съображения:

Търсете 3 месеца senior. Загубете 15-20 часа в интервюта. Накрая назначете един, като ей така за спорта се циганите и се пазарите за 100-200 лева по-ниска заплата. След това го сложете в стая с още 5-6-7 човека. По възможност: на един от хората работата да му е свързана основно с говорене по скайп/телефон, отделно други двама да си говорят по цял ден за коли/жени/футбол/филми. Дайте му неадекватен компютър -- каквото му е било домашното PC преди 3-4 години. Сложете го до вратата и я дръжте отворена (защото фирмата провежда политика на отворени врати). В коридора до вратата сложете принтера или най-добре автоматичната кафе машина. Сложете му project manager, който е индианец и има затруднения да атачне повече от един файл към мейл, но за сметка на това постоянно му се бърка в чисто техническите решения и иска ежедневни репорти и прави поне по 1 митинг на ден. Дайте му да поддържа някой стар проект, който е бил писан от 4 поколения пишман програмисти. Конграчулейшънс, Борисов! Току що открихте студения синтез и успяхте да превърнете 1 senior developer в 1 junior плюс 2 тона сочни псувни.