Archive for 2015

"ДА" на референдума

October 23rd, 2015   

voteНакратко: ще гласувам с "ДА" на референдума за електронното гласуване. Препоръчвам на всеки загрижен за България да направи същото.

Малко по-подробно:

Бях един от хората, които изразяваха сериозни опасения, че от така нареченото електронно гласуване ще се облагодетелстват най-вече ДПС с техния контролиран вот, т.е. нямаше да им се налага да карат хората с автобуси, ами щяха да сложат по един-два компютъра на подбрани места и целият им "електорат" да се изреди на тях.

Реално погледнато обаче, тези опасения не са оправдани -- те така или иначе са си достигнали почти пълния максимум на мобилизация. Електронното гласуване най-много да им добави 2-3-4 процента по-висока активност. За сметка на това, би могло да се очаква "нормалните" хора също да повишат своята избирателна активност с размер, който надвишава този на повишението при ДПС, т.е. от цялата работа ще има положителен ефект.

Ще се въздържа да коментирам техническите аспекти на "електронното" гласуване -- там се изговориха и изписаха достатъчно глупости, а работата всъщност хич не е проста за реализация и определено мисля, че по темата трябва да се изказват само хора, които са наистина навътре в материята (за разлика от мен и 99,999999% от останалите хора (т.е. има няма 4-5 човека в цялата държава :-) )).

Не искам и да правя догатки за това колко точно ще се повиши избирателната активност при "нормалните" хора. Дори и да няма никакво повишение пак ще имаме възможността да гласуваме по-удобно. Дет' се вика -- по-зле от сегашното статукво няма как да стане, но виж, по-добре -- има много накъде :-)

 

 

Местни избори epic fail 2015

October 6th, 2015   

voteТотална издънка на РБ, ГЕРБ и БСП!

Реших да разгледам кандидатите за кметове и общински съветници на различните партии. Отварям сайтовете на Реформаторския блок, ГЕРБ и БСП -- по това, което се показва първоначално въобще не може да се разбере, че са в предизборна кампания и до изборите остават около 2 седмици. На ГЕРБ на сайта поне като скролнеш малко надолу и излизат някакви "акценти", които ако се зачете човек, може евентуално да разбере, че ще има избори. На нито един от сайтовете не успях да намеря в рамките на 5 минути къде по дяволите може да се видят кандидатите за кметове по общини пък било то и дори насипани накуп в един голям текстов файл. Не можеш никъде да видиш кой им е номера в съответните бюлетини… Все си мисля, че в период на преизборна кампания тези неща са най-важните и още с отварянето на сайта трябва да ти избодат очите…

За контраст: на сайта на ДПС си има огромен банер "Местни избори 2015". Цъкаш на него и отиваш на интерактивна карта, където може да избереш община и да видиш кандидатите им за кмет и общински съветници. Е, в интерес на истината и при тях не може да се видят номерата им в бюлетините…

Но да се върна на РБ, ГЕРБ и БСП. Абе, вие що за… …даже няма да си хабя псувните за вас…

Един съвет обаче: уволнете си целите PR отдели и шефовете на предизборните щабове. Има един израз "epic fail", едва ли сте го чували, защото явно живеете още в 19 век, но това вашето е точно това -- EPIC FAIL.