Цените на имотите към 01.09.2008. Идва ли армагедона?

Публикувано / posted 2008-09-01 в категория / in category: Други
  

Този пост представя статистики събрани от imoti.net за цените на апартаменти в различни квартали на София + някои курорти към 01.09.2008. Представлява продължение на "Цените на имотите -- “реална” статистика" (от 21.06.2008).

Както ще видите от графиките по-долу -- тенденцията на нарастване на цените отслабва. Ако така продължава армагедона за недвижимите имоти се очертава да започне октомври-ноември.

Параметри на търсенето:

 • 3 стаен апартамент
 • ЕПК / Тухла
 • по-малко от 200 кв/м

По Y -- цени в евро

По X -- време (дата)

(Кликнете на графиките за пълен размер)

Люлин (~970 оферти)

Овча купел (~514 оферти)

Витоша (~1141оферти)

Лагера (~262 оферти)

Изток (~158 оферти)

За курорти

Параметри на търсенето:

 • двустаен

Слънчев бряг (~567 оферти)

Банско (~425оферти)

Няколко коментара:

 • в графиките за Лагера и Овча купел се забелязва сериозна рязка корекция нагоре. (450 и 250 евро съответно). Много прилича на опит за изкуствено вдигане на цените, чрез нереално високи оферти. Докато графиката на Лагера бързо се върна към нормалните си равнища, тази в ОК засега се задържа на нива 250 евро по-високи (!). Да видим колко дълго време ще устискат.
 • Люлин и Витоша май достигнаха предела си, защото техните графики са много стабилни (средно погледнато, при витоша има волатилност в последователни дни) последните 2 месеца.
 • Слънчев бряг беше започнал да се срива към 20.08, но "добри хора" се намисаха явно и коригираха офертите си. Продължава да се поддържа изкуствено ниско нивото на броя обяви -- по-малко от 600 при положение, че в Слънчев бряг има хиляди непродадени апартаменти.
 • Изток продължава да вдига нивото лека-полека и вероятно хората, които казват, че качествените обекти в хубави квартали ще си вдигат цените -- ще вземат да излязат прави.
 • Аз лично залагам на Люлин и Витоша, че ще издънят първи пазара. По относително достоверна информация -- към края на годината в тези два квартала се очаква да излязат на пазара огромно количество апартаменти, които са строени с използване на банков кредит от инвестирорите (на които тепърва им предстои погасяване в условията на непродадени апартаменти). Октомври и ноември ще са критичните месеци и ако отрасъла успее да ги прескочи -- може да очакваме още един годишен цикъл на високи цени. Ако не успее -- ще има такъв армагедон, че и Брус Уилис няма да ги спаси…

One Response to “Цените на имотите към 01.09.2008. Идва ли армагедона?”

 1. radislav says:

  Съгласен съм за Люлин и Витоша. А за Изток може само да ме радва :)

Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image