Кръводаряване или как да дам кръв

Публикувано / posted 2007-07-01 в категория / in category: Други
  

[Редакция 24.02.2014: Има и по-нова информация тук]

След като няколко месеца с един колега се канехме да ходим да даряваме кръв, ей така, за спорта, изведнъж се наложи да се помага на една приятелка, на която баща и трябва да влиза за операция.

В съботата се занесохме четирима човека до Националния център по кръводаряване на улица Братя Миладинови 112. Бях дал идеята да отидем към 10 докато още народа не се е събудил, така че, да има по-малко навалица, но уви -- пред нас имаше към 10-тина човека.

Процедурата е следната:


В първия кабинет се оставят личните карти, за да направи там една весела леля проверка в кумпютърта дали не сте ban-нат като кръводарител. После излиза и ви дава личната карта с един лист, който трябва да попълните (носете си химикалки. Тя лелята има такива за раздаване, но ограничен брой). В въпросника има разни неща като "Чувствате ли се здрав?", "Боледували ли сте от хепатит, малария…". Трябва да си знаете и името на личния лекар и към кое ДКЦ е.

[Редакция 2009-01-23]

Пълен списък със заболяванията, заради които не разрешават да се дава кръв, можете да намерите в блога на Онази същата.

[край на редакцията]

След като попълните листа, пак се нареждате пред същия кабинет за преглед. Преглъдът се състои в измерване на кръвното и преслушване на сърцето -- отнема около минута.

След това отивате при следващия кабинет, където ще ви боцнат пръста да вземат няколко капки кръв за някакъв предварителен тест. Ако не си знаете кръвната група -- ще ви я кажат. Там ще ви дадат и чашка кафе ако в предишния кабинет са ви казали, че кръвното ви е ниско и трябва да изпиете една за всеки случай.
После се отива в една малка чакалня и там си давате пак личната карта и листа на една друга докторка или сестра (тия медицинските що нямат пагони да може човек да ги различи кой е офицер и кой вся осталная сволоч?). Сядате и чакате да ви извикат.

Като ви извикат ви слагат на някое от леглата, дезинфекцират ви ръката около мястото, където ще сложат иглата и след това ви "включват" към системата.

Цялото "източване" трае около 10-ина минути.

След това ви слагат една лека превръзка, която не трябва да сваляте поне един час. Отделно мястото където е била иглата не трябва да се мокри 24 часа.

Дават ви една бележка с която да удостоверявате, че сте дал кръв (която ви дава право и на два дена допълнителен платен отпуск), върщат ви личната карта и сте готови.

На всеки кръводарител му дават една торбичка с разни шоколади, бисквити, енергийна напитка и т.н.

Това е цялата процедура.

За тези, които се страхуват от доктори, игли и кървища мога да кажа, че нещата никак не са страшни. Всичко на всичко две леки бодвания. Всъщност, ако има нещо неприятно, то е намръщената лекарка/сестра във втората стая. Нещо много нервна, все едно два цикъла са и доИли едновременно. Както и да е…

Готино е да се даде кръв -- човек си продухва системата един вид. Отделно, че тази кръв спасява живот.

За дамите, които се мъчат с разни диети има и допълнителна мотивация да станат кръводарители -- от раз сваляте 450 грама (колкото е една банка), Отделно после организма се опитва да си възстанови изгубеното количество кръв и работи в много по интензивен режим и нищо чудно още поне половин килограм да се изгаря в този процес.


92 Responses to “Кръводаряване или как да дам кръв”

 1. Огнян says:

  За добро или лошо -- няма начин да дадете кръв "за вас". Бележките, които дават за кръводаряване, ако не се лъжа, бяха валидни една година.

 2. Leta says:

  Благодаря все пак за отговора!

 3. smilymitko says:

  Мерси за подробната информация !!!

 4. smallEvil says:

  Днес за първи път дарявах кръв. Нямах никаква представа каква е процедурата и колко ще боли. Всеки се притеснява от това в различна степен. Повярвайте, никак не е страшно и болезнено. Ще допълня нещичко много важно, за което не ме предупредиха преди това. Ще го напиша с главни букви. КОГАТО ВИ СЛОЖАТ ИГЛАТА В РЪКАТА, ПО НИКАКВА ПРИЧИНА НЕ Я СГЪВАЙТЕ. Както ми обясниха, след като си раздвижих ръката, иглата е достатъчно дълга и при сгъване, може да се забие дори в кастта на ръката ви.

 5. Снежи says:

  Поздравления за статията, която 3 години след публикуването си все още се чете и коментира!
  Миналата година за пръв път дарих кръв и именно статии като тази ми помогнаха да се реша на това. Защото звучи страшничко в началото, но действително не е така. Сега обмислям да отида отново.
  За всички, които се колебаят, както се колебаех аз -- няма място за притеснения! Не боли, не е страшно, стига сам да не си внушиш, че е. Отидете с мисълта, че постъпката ви е действително блогородна!
  Когато дарявах кръв тежах 50 килогрма (на границата на позволеното), цялата процедура премина почти по начина описан в статията. Накрая се чувствах добре -- не ми прилоша, не ми се виеше свят, …
  И един съвет от мен: разпитвайте медицинските лица за всичко, което ви интересува и следете дали иглите са нови. Просто ей така -- като предпазна мярка :)

 6. А.Г. says:

  Искам да дам кръв,за да си възстановя загубата от кражба,но нямам л.карта/откраднаха ми я и нея (:/.Може ли това да стане с международен паспорт?Аз съм кр.група,резусфактор +.Моля за контакг на е-маil:annastil@abv.bg

 7. А.Г. says:

  Искам да дам кръв А+.Ако някой има нужда-да ми пише:annastil@abv.bg.Проблемът е ,че си загубих л.к.Може ли с м.паспорт?

 8. Цвети says:

  Като бъдеща медицинска сестра и аз да ви "светна", че кръводаряването не боли, не е страшно, не е опасно (мед. сестрите ще ви информират, ако ви е противопоказно да давате кръв). Това е доброволно благородно дело, ще спасите живот, ще помогнете на човек в беда, а в повечето случаи на човек, за когото няма кой да се погрижи на момента (за един човек се изисква 4ма негови роднини или познати да дадат кръв, но ако състоянието му е спешно, няма как да намерят веднага кой да даде кръв за него). СНЕЖИ ви съветва да следите дали иглите са нови, т.е. дали ги разопаковат пред вас, защото все още има места, където ползват стерилизирани игли, за да си намалят разходите. Аз съм също ЗА хората, които даряват кръв или изобщо дават кръв за някакви изследвания, да обръщат внимание на иглите, на контейнерите, в които ще източат вашата връв! Въпреки че стерилизацията се извършва под определени правила и контрол, все пак е НЕДОПУСТИМО за игли да се стерилизират и да се използват многократно!!! ДАРЯВАЙТЕ КРЪВ, СПАСЕТЕ ЖИВОТ!!!

 9. Марияна says:

  Някой да знае през уикенда работното време на такива центрове?

 10. ani says:

  Strahotna statiq, oba4e az imam edin vapros: Mogat li lica pod 18 godini da darqvat kryv? Molq koito znae da otgovori spe6no e. Blagodarq predvaritelno

 11. Диана says:

  Dnes bqh v okrujna bolnica s ideqta da darq kruv, no se okaza 4e ima pre4ka , a imenno tova 4e nqmam 50 kg. Pomolih gi nqkolkokratno , no bqha neotsup4ivi, taka 4e ako ima dami koito sa pod 50 kg. ostavat 2 varianta ili da se otkajat ot kruvodarqvaneto ili da napulneqt ( kakto 6te napravq az ).

 12. Димитър says:

  Здравейте!
  Подкрепям кръводаряването!
  Дарил съм кръв 25-т пъти.Днес,след като дадох,с разочарование установих,че КРИЗАТА Е УДАРИЛА и Мин. на здравеопазването!

  За какво става дума,ами много просто,обикновено с кашончето с лакомствата даваха по някой сувенир(ключодържател с кръвната група,медальонче,лъжичка,пресовани кърпички,кутия/калъф за дискове и пр.!) и календар за годината(по това време-в края на старата!),този път…НИЩО!!!
  Много им се радвах на тия "дрънкулки" и си ги пазя,надявам се по-скоро да се намерят средства и да се върне старата практика!!!

  Пожелавам весели празници на всички и наистина по Коледа стават чудеса!

 13. Димитър says:

  Само още нещо,за протокола:часът е 18:08:59!-не знам откъде дойде тази "разлика"!

 14. Огнян says:

  @Димитър
  Ааа, на мен никога не са ми давали дрънкулки… Ще отида да се разправям и ще се "лее кръв" :-)
  За часа: Хостин компанията не си е настроила часовника на сървъра явно….

 15. R says:

  Днес и аз ходих за пръв път.
  Бъдете спокойни. Не боли, не е страшно и след това се чувствате добре от доброто дело.

 16. eli says:

  Искам да попитам, дали мога да даря кръв, след като имам татуировка?

 17. Огнян says:

  @eli
  Няма проблем, че имате татуировка. Можете да дарите кръв.

 18. Димитър Д says:

  Преди време беше възможно двата дни отпуск да се ползват по всяко време пожелание. Не знам от кога , но сега вече е само в деня на даването на кръв и следващия го ден( КТ чл.157). Така че едно съвсем дребно плюсче ( да ползваш два дни отпуск ) отпадна (за да защитим работодателите). И вече ще се замисля дали да давам безвъзмездно кръв (дал съм над 30 пъти). Да безвъзмездно е защото тези два дни изобщо не могат да ми покрият материалните и морални разходи!!!

 19. Диана says:

  Здравейте,
  Майка ми е в Майчин дом в София за сериозна операция и искат 2-ма кръводарители. Тъй като ние сме от Русе и от Центъра по кръводаряване в София не ни одобриха като кръводарители и не се съгласиха да намерим хора в Русе, които да дадат кръв в Русе и да им занесем бележката, тъй като имало райониране, ние сме принудени да търсим хора в София. Моля, ако някой има желание да ни помогне да ми пише на е-мейла lazarovafh@gmail.com

 20. Kiril says:

  Здравейте.
  Имам питане, както и молба.
  Майка ми ще я оперират другата седмица/26.09.2011/ По тази причина и на мен ми искат двама кръводарители. Може ли, аз като кръводарител /тази седмица ще ходя, а и не знам дали ще ме удобрят/ да дам лично на нея от моята кръв? Аз съм (0-) а тя е (А1-) и как мога да го постигна?
  И не на последно, моля, ако някой иска и може да помогне с кръводаряване, нека ми пише на е-мейл: kstra@abv.bg
  Благодаря.

 21. Огнян says:

  Да, можете да дарите кръв. Кръвната група в случая няма значение, защото не точно вашата кръв ще и бъде прелята.

 22. Аз дарявам кръв редовно -- не е страшно, не е нещо, от което се умира. А в резултат на това, че се престрашаваме (много хора ги е страх), се спасяват човешки животи.

  С първото боцкане на пръста се проверява нивото на хемоглобина в кръвта -- ако е много ниско, няма да ви позволят да кръводарите. Мен са ме връщали за такова нещо.

  При жените значение има и менструацията -- може да се кръводари поне седмица след последния ден от цикъла (за тези, които се интересуват де).

  Дарявайте кръв, хора! Спасявайте живота, защото е ужасно ценен!

 23. sokolov says:

  Дарявайте кръв безвъзмездно! Дарявайте, защото ако не дарявате мангалите дето киснат пред болниците някой ден (недай си боже) като ви потрябва на вас кръв ще ви оберат парите. И другото нещо, което е важно -- колкото повече безвъзмездни БЪЛГАРСКИ кръводарители -- толкова по-малко ЦИГАНСКА кръв по кръвните банки. Като гледам за колко сган (мангали) става дума покрай болниците, имам чувството, че на всеки който са му преливали кръв е вече някаква част циганин. Пак ви казвам: БЪЛГАРИ ДАРЯВАЙТЕ КРЪВ БЕЗВЪЗМЕЗДНО!!!

 24. дорис says:

  Здравейте!Случайно попаднах тук……обаче ми хареса!Няма с кого друг да споделя и за това…..Дарявала съм кръв три пъти и се чувствам много добре от това!Проблемът е, че винаги съм тежала около 49-50кг. и първите пъти нямах проблем с лекарите, но последния път лекарят първо ми отказа, после като видя че съм давала още два пъти и се съгласи. Искам другата седмица пак да даря и много се притеснявам лекарите да не ме върнат……..ще се почувствам ужасно!Благодаря предварително за разбирането!

 25. Огнян says:

  @Дорис
  Дано не ти направят проблем заради килограмите.
  Може да споделиш както поддържаш теглото си в тези граници, сигурен съм, че много дами, а и не само ще се заинтересуват :-)

 26. дорис says:

  ооо не е така както изглежда. Аз просто съм нисичка (158см) и за това са ми толкова килограмите. Иначе си имам от всичко в достатъчно количество. И все пак ям всичко, което ми се яде в нормални количества и тренирам 2-3 пъти в седмицата.
  Благодаря за подкрепата!Не разбирам защо хората не даряват кръв!?Казах на колегите, че ще отстъствам, защото ще дарявам кръв, а те се опулиха и казаха за кой? какво е станало?!!!!!Е, трябва ли да е станало нещо?!!Не може ли просто така, човек да реши и да дари?!!!!!Много сме ограничени!Радвам се, че ви открих, защото само човек, който е дарявал знае какво е чувството!

 27. дорис says:

  sokolov says:
  2012-02-22 at 07:37:51
  Дарявайте кръв безвъзмездно! Дарявайте, защото ако не дарявате мангалите дето киснат пред болниците някой ден (недай си боже) като ви потрябва на вас кръв ще ви оберат парите. И другото нещо, което е важно --- колкото повече безвъзмездни БЪЛГАРСКИ кръводарители --- толкова по-малко ЦИГАНСКА кръв по кръвните банки. Като гледам за колко сган (мангали) става дума покрай болниците, имам чувството, че на всеки който са му преливали кръв е вече някаква част циганин. Пак ви казвам: БЪЛГАРИ ДАРЯВАЙТЕ КРЪВ БЕЗВЪЗМЕЗДНО!!!

  Много, ама много съм съгласна със соколов!Браво!!!Не стига ли, че им плащат на мангалите, ами и по-здрави стават!

 28. Петя says:

  Здравейте, искам да дам кръв, но преди 12 години преболедувах от жълтеница(хепатит А) -- така казаха 3 дни бях в болница и само хапчета, без системи. Ще ми разрешат ли? А ако съм в цикъл? Благодаря

 29. Огнян says:

  @Петя
  Ето тук е описано кога не може да се дава кръв:
  http://bgblood.org/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5/
  За "Хепатит А" -- няма проблеми, но е добре да е извън цикъл.

 30. Ann R says:

  Здравейте,искам да даря кръв,тъй като имам рядка кръвна група,и понеже ще ми е за пръв път реших да се поразровя в интернет.По-горе в коментарите прочетох,че килограмите имат значение,възможно ли е да ми откажат,ако съм по-малко кг? (42кг/162 см)

 31. Огнян says:

  @Ann R
  Опасявам се, че според следващия линк, трябва да имате поне 50 кг:

  http://bgblood.org/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5/

 32. Костадин says:

  искам да попитам,пролем ли ще е да даря кръв ако преди около седмица съм пушил трева ?

 33. DiNozzo says:

  predi 5 dni davah kryv za pyrvi pyt,v STZ,ne e strashno nito e bolezneno.
  Daje na men mi beshe priqtno po vreme na "iztochvaneto" a sled tova mi stana oshte po-hubavo,shtoto znam che sam pomognal na nqkoi chovek

 34. DiNozzo says:

  Костадин ne e problem sled kato si pushil treva da darish kryv,az denq predi da darq bqh pushil.
  Kryvta se izchistva ot tevata sled okolo 2-3 dni

 35. Ралица says:

  Здравейте! И аз съм благодарна, че открих този материал по темата, но имам въпрос -- налага ми се да кръводарявам, но изпих един аспирин в деня преди краводаряването, дали ще е проблем? Благодаря предварително! :)

 36. Огнян says:

  @Ралица
  Не, няма да е никакъв проблем.

 37. gosho says:

  az mnogo se pritesnqvam ot tazi igla koeto shte vleze v rakata mi..a utre se nalaga da dam kryv

 38. kruvna grupa 0- says:

  Zdraveite, spe6no ni triabvat 3 banki s kryv 0-, molq ako nqkoi ima jelanie da dari da pi6e ili da se obadi 0876155518 Petya

 39. Велина says:

  Здравейте, искам да даря кръв, но не мога да го направя в делничен ден, започнах работа и не мога да взема отпуск. Кръвта е за познат и искам да даря точно на него, а той е във ВМА , но техният център работи само през седмицата. Има ли как да даря в Центъра по хематология на Братя Миладинови уикенда и да посоча изрично, че е за определен човек, и тя да се транспортира при него във ВМА? Благодаря :)

 40. Огнян says:

  Велина,

  В събота и неделя има дежурни екипи от 9 до 15:30.
  За да дарите кръв за определен човек трябва да си проготвите трите му имена и в коя болница и отделение е. Тях ги попълвате на една бланка, който ви дават в центъра по кръводаряване. След като дадете кръв ви дават една бележка, която удостоверява, че сте дали кръв. На бележката има номер с химикал (те ви го показват изрично), който трябва да се каже в болницата, където лежи пациента. Оттам нататък болницата и центъра си се оправят сами с транспортирането.

 41. Po pi says:

  Здравейте,
  искам да разбера защо човек с Тиреоидит на Хашимото , който не пие хормони НЕ може да дарява кръв, при все че го е правил преди да му бъде поставена тази диагноза.
  Ако проблема наистина не е за приемащия,а за даряващия кръв , не може ли сам да прецени и да вземе решение.
  Благодаря

 42. bob says:

  Здравейте, искам да Ви попитам дали мога да даря кръв,като се има напредвид, че ще имам презокеански полет на следващият ден? Дали даряването на кръв може да ми окаже някакво влияние, съчетано с надморската височина?? По мои изчисления, ако даря кръв ще имам времеви интервал от около 24ч преди да се кача на полетите. Благодаря Ви предварително

Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image