Ангелиада (Тимъти Зан)

Публикувано / posted 2007-12-21 в категория / in category: Книги
  

angeliada.jpgВчера ми донесоха книгите, които бях поръчал през интерсвинщината. Поръчах ги във вторник в mobilis.bg, донесоха ги чак след 2 дена. Отделно -- опитах се да ги платя през epay, но нещо им се скапа системата (на мобилис) и в крайна сметка ги плащах при доставката. Отделно, че на сайта им нямаша никакви коментари за книгата, нито от редактор, нито от усери. Дори не си бяха направили труда да препишат краткото описание от гърба на книгата. Дори и снимката на книгата беше по-лоша от тази, която сега съм сложил. Както и да е, за впечатленията ми от българските e-магазини ще отделя отделен постинг и той по всяка вероятност ще е в категорията за "материцу".

Като цяло -- книгата много ми хареса.

Ето го краткото описание от гърба:

"Учените от планетата Сераф, която влиза в съюза ЕМПИРЕЙ, откриват "ангели", тайнственото излъчвани от една черна дупка. Ангелите правят хората спокойни и неспособни да лъжат. С това ЕМПИРЕЙ се опитват да наложат мир. Но лидерите на друг съюз -- МИР, виждат в ангелите изключителна опасност за хората."

След като прочетох книгата се оказа, че горното описание е подвеждащо и създава съвсем различни очаквания от книгата. Затова ще поясня:

  • ангелите са малки "частици", които се слагат в медальон и се носят на врата. Не става дума за разни псевдорелигиозни глупости.
  • ЕМПИРЕЙ не се опитват да налагат мир, а си оптимизират социалната система, като със закон е наложено на всички, заемащи висши постове да ги носят, като по този начин те стават добри, неподкупни, справедливи и т.н.
  • МИР използват само като претекс това, че ангелите може би налагат умствен контрол над хората, за да нападнат ЕМПИРЕЙ.

Силни страни на книгата:

  • добра техническа реалистичност на технологичните детайли;
  • относително динамична, няма ненужно разводняване

Слаби страни:

  • тук-таме има преиграни / изкуствени диалози;
  • не създава цялостно усещане и представа за вселената -- така и не се разбира има ли други съюзи освен Мир и Емпирей, а и се описват само най-повърхностно техните социални системи и различния.

Други неща, които си струва да се отбележат:

  • за любителите на космисчески кораби -- има бая подмотване с такива, макар че на самите кораби не се обръща кой знай какво внимание.
  • интересно описание на мисленето на ко-героинята Чандрис.
  • оригинална отбранителна концепция с използване на хиперпространствени портали (наречени доста сполучливо "катапулти") -- като ти скочи някой в системата с твоя портал на свой ред го вкарваш обратно в хиперпространството и го запращаш някъде надалеч (в просташко настроение бих казал "на майната си" (в още по-просташко бих споменал лелята (това с лелята най-точно описва какво им се случва на натрапниците :-))))

Книгата е с меки корици, 477 страници.


Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image