Някои изненади от потребителите на Андроид в България

Публикувано / posted 2012-04-22 в категория / in category: Android
  

Преди време се бях замислил, дали не е добра идея да направя Андроид маркет само за БГ. Аргументацията ми беше следната:

  • няма достатъчно приложения на български;
  • наличните приложения от български разработчици са с доста ниско качество, като това до голяма степен е следствие, че от тях пари не могат да се изкарат и съответно не се отделя необходимото време, за да бъдат изпипани;
  • цените в Google Play не са съобразени с покупателната способност в БГ.

Пуснах допитването в един андроид форум, като въпросът беше формулиран: "Смятате ли, че има нужда от български андроид маркет с цени ниски като за България?"

Както се вижда, резултатите бяха в полза да се направи такъв маркет -- приблизително 70%. Тъй като повечето хора не бяха прочели, че трябва да напишат и каква цена са склонни да плащат пуснах втора анкета, която да изясни този въпрос и тук вече резутатите силно ме изненадаха.

Въпросът на втората анкета беше дефиниран така: "Каква според вас е подходящата за България цена на един App, който в Google play струва ~1,50 лв."

Очаквах, че повечето хора ще гласуват за значително по-ниски цени от тези в Google Play, но за мое учудване ~40% гласуваха, че биха платили пълната цена, както си е в Google Play, т.е. предположението ми, че поради ниския ни стандарт имаме нужда от доста по-евтини цени, за да се купува масово, се оказа тотално погрешно. Не само това, ами и повечето хора в постингите си коментираха, че са купували нееднократно приложения. Ако добавим и ~30-те процента, които биха плащали до 1 лев -- излиза, че 70% от потребителите на Андроид са склонни да платят една доста "смислена" (от гледна точка на разработчик) цена. При сегашното състояние на наличие на около 200к потребители в БГ простата сметка показва, че един масов апп би имал потенциален пазар 200к х 70% = 140к. Да го сметнем песимистично и да ги намалим двойно -- пак остават 70К. При цена примерно 0,90 лв. това са 63к, като извадим ДДС -- остават 52,5 хиляди лева. Такава сума е повече от достатъчна да удовлетвори екип от разработчици, които да отделят няколко месеца да работят, да си наемат и дизайнер, и тестери и да го изпипат "както си требе"™.

Важно е да се каже, че резултатите от анкетите трудно биха могли да претендират за особена представителност, но все пак, поне за мен дават достатъчно добра насока. Една от групите, които със сигурност не са застъпени достатъчно е тази на учениците. Ако повече от тях бяха гласували резултатите вероятно щяха да са за доста по-ниски цени на приложенията. Все пак, те не разполагат:

  • нито с дебитни/кредитни картни, за да могат да пазаруват от Google Play;
  • нито (в повечето случаи) с достатъчно средства, за да плащат по 1-2 лева за аппове и игри.
По отношение на първото, предимството на един БГ маркет би било предлагането на СМС разплащания (естествено в този случай стои въпросът с (безобразно) високите комисионни на посредниците (над 50%)).
По отношение на второто, все си мисля, че една цена от 10-20-30 стотинки би била достатъчно приемлива за тях, така че примерно като си заредят сметката с един СМС после да могат да си купят 3-4 игри. Ако погледнем година-две напред в бъдещето, когато ще има много повече евтини Андроид телефони, може да се предположи, че ще има поне 100к ученици, които притежават такива и ще искат да имат игри и аппове. Всеки от тях да прати по 2-3 СМС-а на месец…
В заключение: очевидно има "мегдан" за един български пазар за андроид приложения и вероятно е въпрос на време да се появи такъв. Реално погледнато, ще трябва да следим за появата на местни маркети в държави, които са по-големи от БГ, но в същото време са достатъчно малки, за да не попадат в сметките на големите производители. Добър избор е Румъния -- ако те си направят местен android shop, значи е било финансово обосновано, като за техния пазар (20 милиона население) и съответно скоро след това ще стане обосновано да се направи и БГ маркет.

 

 

 


Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image