Новият Android телефон Nexus One -- наистина телефон, а не играчка

Публикувано / posted 2010-01-06 в категория / in category: Прегледи, Техника
  

nexus_one
След толкова време, изпълнено с най-различни слухове, най-накрая излезе така наречения Гугъл телефон -- Nexus One. Лично аз чаках с нетърпение този момент -- отдавна ми се иска да имам един android телефон под ръка, за да мога да си тествам реално нещата, а не да с пуля срещу android емулатора.

Ето тук можете да разгледате снимки, 3D презентация и техническите параметри.

Първите впечатления (непреки, нямам го в мен (естествено)) от телефона:

1. Има "система" за подтискане на шума. Накратко, това означава, че телефонът изчиства фоновия шум докато водите разговор. Цялата "магия" се постига чрез наличието на втори микрофон от външната страна, който "записва" фоновия шум и след това с негативно наслагване изчиства сигнала "записан" чрез основния микрофон (този, на който говорите). Това е доста ламерско обяснение, но по-добро не мога да дам. Поне не и без да го направя неразбираемо за хората, които не са специалисти в обработка на аудио сигнал (което означава включително и за мен). Важен е ефектът -- докато говорите по телефона разните му там преминаващи трамваи, пищящи дечица и всякакъв друг паразитен шум ще се чуват много по-слабо, т.е. човекът с когото разговаряте ще ви чува по-добре, при това, без да се налага да викате.

2. Има приятен дизан за разлика от (почти) всички други Android телефони. Размерите и теглото са много близки до тези на iPhone.

3. Засега се предлага само в САЩ, UK, Сингапур и май и Канада. Е това вече е пълен шит… Като ще правите премиера -- правете я глобално, а не ние тук само да точим лиги. Нали уж глобална икономика, ала-бала? За Европа гласят продажби през "пролетта". Дали това означава март или май -- ще видим. По-вероятно второто. Отделно: дали и БГ я броят в Европа или ние ще трябва да чакаме до лятото или есента…

4. Цената: $529 за "отключен" телефон. С една дума: безобразие. Като се сложи ДДС и по сегашния курс на долара излиза към 880 лева и то при положение, че цената за Европа е същата както за САЩ (а това е малко вероятно -- тук всяка техника излиза с 10% отгоре минимум). При положение, че Nexus One ще излезе почти колкото един iPhone -- силно се съмнявам, че ще има добър пазарен успех. Вероятно ще си го купим само аз и още няколко nerd-a…

5. Програмки и т.н. -- като преглеждам Android Store -- има всякакви лигавщини и други безполезни педерастийки, които могат да ви създадат за няколко часа  илюзията, че не сте си дали парите на вятъра. Казвам това като правя аналогия с юзерите на iPhone, които като си показват телефоните общо взето се опитват да впечатляват с някакви неща със съмнителна полезност, като да разпъват снимка с два пръста, някаква демонстрация на работата на g-сензорите (например баналното пиене на бира) и разбира се, някоя игра -- най-често Doom. Както се казва: имал пари бол -- дал. Всеки сам си преценява какво иска и очаква от един телефон. Mен лично следните неща биха ме накарали да си купя нов телефон от типа на Nexus One:

 • Да работи добре като телефон. Все пак нали е телефон. Това означава: добър обхват, добро качество на звука (подтискането на шума при Nexus One е огромен плюс), удобен списък с телефоните, издържливост на батерията;
 • добър броузер;
 • добър email клиент;
 • удобен и богат на функции органайзер/календар;
 • GPS навигация "завой-по-завой" -- поне доколкото знам такава засега липсва за Android (с карти за България) или поне не и от класата на Garmin и Tom Tom; Да се надяваме, че ще излезе, докато телефона се появи в БГ.
 • за всичко останало -- пет пари не давам.

Много се изписа, че Nexus One щял да бъде истинският убиец на iPhone… Като се има впредвид колко iPhone-а има продадени -- нищо не може да го убие освен времето. Както навремето стана с Apple ][,  така вероятно ще стане и с iPhonе-а…


9 Responses to “Новият Android телефон Nexus One -- наистина телефон, а не играчка”

 1. Идеята за шума е доста добра -- аз вече придобих неприятния навик да си закривам микрофона с една ръка, докато държа телефона в другата. Макар че другия месец ще ъпдейтвам отново фърмуеъра, отчасти е въпрос на късмет на какъв ще попаднеш. За протокола, аз съм с \\\'мечтания\\\' HTC G1 Dream, имам няколко теми за Google Phone-а в блога си, ако имаш интерес.

  Хубава навигация за момента няма -- гарминподобна се прогнозираше за втората половина на 2010, но не знам дали ще стигне. За момента има Google Maps-а вградения с destination, който обяснява еднократно къде си и докъде можеш да стигнеш с насоки, разписани \\\'на листче\\\' -- но нищо динамично в момента, освен ако не гледаш текущата дестинация и местенето ти спрямо картите. Не особено удобно.
  Има и AndNav2!, който има \\\'озвучаване\\\', но има грешки по картите и навигацията не е най-добрата. Въпреки това имам 3-4 хиляди километра в страната по напътствия от телефона, просто е доста дървено спрямо гармин и томтом.

  Прави ми нещо друго впечатление в поста -- очакваш \\\'добър браузър\\\', \\\'добър календар\\\' и прочие -- като за Google Phone ми изглежда нормално да очакваш функционалност като тази в Google. Например Gmail, вързан и редовно синхронизиран с GMail акаунта ти, както и Google Calendar -- удобен органайзър с връзка към този в познатия календар. Сиреч ако ползваш Гугъл услуги, просто това ще е едно удобство (познат UI, синхронизация и връзка с уеб), разни подобни неща. Ако не си сериозен абонат на компанията-гигант, вероятно ще ти е по-проблемно и неудобно.

 2. Огнян says:

  В един от прегледите на Nexus One видях, че има някаква нова версия на Google Maps, която е с навигация завой по завой, че и със фон на истинския пейзаж. Вероятно това е била някаква екстра само за САЩ…
  Относно "добрите *" -- наистина е нормално да се очаква от Google добър броузер, но за mail клиента специално, имам изискването да е буквално като desktop версия -- т.е. да няма проблем да се вкарат 20-30 mail account-a (както за съжаление ми се налага покрай поддръжката на клиентски сайтове).

 3. Не съм тествал мейл клиенти за Андроид -- нямаш ли възможност да forward-неш мейлите към Gmail-ски акаунт, който да вържеш към телефона? При мен лично всичко минава през един гмейлски мейл.

 4. Огнян says:

  Имам, естествено, но така става бъркоч или поне аз не мога да се оправя. Като не се пази историята изпратени/получени поотделно във всеки акаунт и започвам да губя "ориентация"…

 5. Колега, всичко е точно, но не ползвай, моля те \

 6. Огнян says:

  Бай Асане? Коментара ли ти резна wordpress-a?

 7. Да бе, що така ми отряза коментара?

 8. Огнян says:

  @бай Асан
  Модула за captcha-ta правеше бъг и когато първия път се сбърка кода отрязваше част от коментара до първата срещната кавичка…
  Наложи се да го разкарам, но сега пък маса спам идва…

 9. от Холандия says:

  Здравейте на всички! Лично аз имам Nexus One (Google phone) и съм ужасно впечетлен от удобствата на този (андроиден) смартфон! Горещо ви го препоръчвам и повярвайте -- по много от функциите определено е по-добър от iPhone серия 3!!!

Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image