Приятни изненади в новия Thunderbird 3.1.2

Публикувано / posted 2010-09-03 в категория / in category: Други
  

След като от няколко дни Thunderbird-a упорито ми мрънкаше, че иска да се update-не, днес най-накрая му "пуснах" и останах приятно изненадан. Този път не е просто нова версия, която няма забележими промени. Има няколко доста приятни изненади по интерфейса (screenshot-a с номерата е по-надолу (клик за голяма версия)):

  • Още при инсталацията ме попита нещо от сорта: "Забелязахме, че използвате view full header (nerd!). Искате ли да ви качим тука един плъгин, който ще го показва в удобен вид?". Аз му казах "Еми да" и резултатът е (1). Удобна скролируема секция, където може да си разглеждате header-a на спокойствие.
  • Най-накрая фикснаха една идиотщина в дизайна на приложението, която си стои много от отдавна: преместиха действията специфични за дадено съобщение в самото него, т.е. вече Reply, Forward и т.н. не са горе в тулбара, където не им е мястото (защото там са омешани с глобални действия ), а са в самото съобщение (2). Поради някаква неясна причина са оставили "Tag" в глобалното меню, но, е…, не може всичко да се оправи от раз ;-)
  • сложили са глобално търсене в съобщенията, което работи чудовищно бързо (поне при мен, като трябва да направя уточнението, че имам над 30 мейл акаунта + няколко GB размер на всичките акаунти общо (последните 5 год не съм си губил пощата) + десетки мегабайта текст в тях). Старото "Find in folder" беше доста бавничко в сравнение с това (да не говорим, че в резултатите има "бързи филтри"  с които да доотсеете нещата лесно, а не да пускате търсенето наново).

Други новости: табове. Резултатите от всяко търсене си излизат в отделен таб. Не е кой знай каква благина освен в случаите, когато съм пуснал няколко търсения и искам да си ми стоят отворени без да ми запълват таскбар-а.

И сега най-важното: открих плъгин с който мога да си подреждам акаунтите. Преди се подреждаха по реда на създаването им и беше неудобно, защото човек като се занимава с webdev и много бързо артисва с един болюк webmaster@*. След като години се мъчех като грешен дявол и незнайно след колко пробег навъртян на скрола на  мишката, чукчи (аз(газ!)) откри, че имало плъгин за тази работа: Folderpane tools. Юруш на маслините :-)


Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image