Сервизният рай

Публикувано / posted 2012-06-29 в категория / in category: Други
  

Има един подход, който се използва, когато изпитваме трудност да опишем дадено нещо какво представлява, т.е. "какво е" -- да опишем първо какво "не е" или да опишем точно противоположното. По този начин ние елиминираме една по една неяснотите и в крайна сметка ни става по-лесно да дефинираме "какво е". Следвайки този подход  нека първо опишем противоположното на заглавието -- "Сервизният ад": той започва с онзи неприятен момент в който дадена ваша (скъпа и "маркова") техника в един момент се поврежда. Изведнъж се оказва, че хич не е лесно тя да бъде поправена -- или не я приемат в магазина, от който сте я купили за ремонт, или оторизирания сервиз е някъде на майната си (понякога и в друг град), или сроковете за сервизиране са безумно дълги (2-3 месеца), или не могат да я оправят в БГ и трябва да се праща в чужбина, или сервиза е калпав и като оправят едно прецакват други две, или техниците са крадливи копеленца и ви сменят оригинални части с неоригинални или използвани и т.н. и т.н. Май не остана блог, в който да няма статия с "нахранване" на някоя фирма за продажба на техника. Последната публикация, на които пападнах: http://dzver.com/blog/?p=2244.

Сега вече можем да опишем сервизния рай: като ти се повреди техниката трябва да ти я приемат в магазина, от който си я купил; за по-евтината -- да ти я сменят веднага, а за по-скъпата да ти дадат оборотна; сервизирането да е максимално бързо, примерно макс 1 седмица. Елементарно, нали?

Напълно съзнавам, че има цял куп обективни и субективни проблеми, които пречат нещата да бъдат организирани по този начин. Ясно е, че не може да се очаква хем евтинджос, хем добър сервиз. Основният проблем в момента е, че няма фактор, който да мотивира търговците да предлагат по-добро сервизно обслужване.

За пореден път си мисля, че трябва да се приеме закон, който да задължи магазините на етикетите да пишат и сервизните условия -- примерно някакъв индекс от типа ААА, където всяка буква отговаря на дадено ниво.

Примерно:

Първа позиция:

 • наличие на собствен сервиз = А;
 • само приемане за сервиз от магазина и даване в оторизиран = Б;
 • ако трябва човек да си носи сам техниката до оторизиран сервиз = В;
 • ако трябва да я носи до сервиз в друг град = Г.
Втора позиция да е относно това дали те оставят без устройство:
 • смяна на място в магазина с ново устройство = А;
 • даване веднага на оборотно = Б;
 • даване със закъснение на оборотно (докато дойде от централен сервиз) = В;
 • недаване на оборотно = Я.

Трета позиция да е за срок на сервизиране:

 • веднага на място = А;
 • 1 ден = Б;
 • 1 седмица = В;
 • 1 месец = Г.

Така като отидем в магазина и видим два продукта на приблизително една цена, но единия е с сервизна класификация ААА, а другият с БЯГ (каквито са в момента повечето) -- мисля, че е ясно кой ще предпочетем. По този начин марките и магазините с по-добър сервиз ще бъдат стимулирани, защото ще имат повече продажби. Примерно ако от утре се въведе тази система, повечето магазини ще трябва да сложат на всички етикети "БЯГ". Човек като влезе и види навсякъде БЯГ, БЯГ, БЯГ ще си каже: "Ами да БЯГаме оттук" и ще отиде в "ААА, можело значи" ;-)

P.S. Отделно си мисля, че една и съща стока в даден магазин може да се предлага с две различни цени в зависимост от сервизните условия. Примерно, ако един wireless рутер е 70 лева с БЯГ, то с ААА може да се продава за 75 или дори 80 лева. Сещам се за много хора, които ще предпочетат да дадат някой друг лев повече, но да се застраховат срещу евентуални разправии и губене на време, ако в бъдеще се получи повреда.


Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image