"Евровизия" или "Групички по интереси"

Публикувано / posted 2007-05-13 в категория / in category: Други
  

Eurovision logo
Снощи гледах финала на Евровизия. Няма да коментирам много музикалните качества на песните -- 90% от тях бяха толкова зле, че постоянно щраках по други канали, само и само да не се подлагам на този тормоз…
Интересното беше гласуването -- там се набиват на очи едни тенденции, които до голяма степен обезсмислят конкурса.

Какво се набиваше на очи? Накои групи държави си гласуваха една за друга поголовно:

  • Бившите републики от СССР
  • Бившите Юго републики
  • Дотук нищо изненадващо, но:

  • Скандинавските държави -- това определено ми е странно… уж цивилизовани държави, с ниска корупция, а правят класически шуробаджанащини :-)

Относно гласуването за "Вода":
Песента определено много ми харесва и се учудих, че доста държави не дадоха дори и една точка -- набиха ми се на очи Албания (ток искате, хм?) и Израел. Ето scorebord-a с гласуване по страни. Могат да се направят интересни анализи.
Ето и списък с другите страни дали по 0 точки за "Вода": Андора, Беларус (никакво море за вас повече :-)), Дания, Грузия, Исландия, Ирландия, Литва, Норвегия, Полша, Швеция, Швейцария, Холандия.
За всички изброени -- толкова ви разбират главиците от музика…

Няколко необясними за мен факта:
1. Гърция ни даде 12 т., ние на Гърция също 12. Как стана тази работа при положение, че си имаме доста силно негативно отношение едни към други, което се изразява в синтезиран вид с "Славянски помияри" и "Мръсни визанцийци". Имали този резултат нещо общо с това, че 2-рия по големина GSM оператор в България е гръцки?

2. Турция ни даде "само" 6 т. Абе, комшу, що ни счупихте хатъра бе? Бях видял една статия, че ДПС, видиш ли, били организирали в Турция да се гласува за БГ. Какво се организирали бе, @#@!# #$ $@#$@#$!!!

3. Македония ни дава 8 т, ние на тях 10 т. -- Все си мисля, че ако не беше факт 1, Македония щеше да получи 12 т. Отделно -- нали уж в Македония има много силни антибългарски настроения, как така ни дадоха 8 т.?

От общите резултати до голяма степен излиза, че гласуването не е за песен, а коя страна на коя е по-симпатична и коя в коя има емигранти.
Днес видях тази статия.
"Междувременно германският "Билд" разтръби, че конкурсът е заплашен от източноевропейската мафия. Немците се страхуват, че балканците подкрепят песни от своите региони. Сп. "Шпигел" дори предложи "Евровизия" да се раздели на два конкурса -- за Западна и Източна Европа."

Абе шматки, нали уж ревете за единна Европа, че Германия била сърцето/двигателя на Европа и т.н. Не стига, че има правилото за Big 4, ами и ново разделение искате да направите…

В интерес на истината имат някакво основание да мърморят, но не и да цепят конкурса. Не знам дали не е добра идея да не се приемат "handicap" коефициенти за традиционно свързани страни.


One Response to “"Евровизия" или "Групички по интереси"”

  1. Нина says:

    Така е и си продължава в тоя дух

Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image