За риба на Горна / Долна диканя

Публикувано / posted 2009-08-19 в категория / in category: За риба
  

В понеделник отново се бяхме "занесли" за риба. Първо отидохме до един малък водоем над Горна диканя. Бяхме станали към 7 часа и 7:45 потеглихме натам. Към 8:40 вече бяхме на самия водоем до който се стига по един черен път, който би уплашил хората с по-ниски коли. Ето как изглежда гьола:

Водоем Горна диканя

Водоем Горна диканя

Водоем Горна диканя 2

Водоем Горна диканя 2

На размери е около 25 метра широк на 40-50 метра дълъг. Изненадващо за малките му размери беше пълен с големи кефали (> 0,5 кг), които се виждаха от високите части на брега как си плуват, но за съжаление не успяхме да ги накараме да клъвнат. Сто пъти им мятахме пред тях на скакалец, бял червей и т.н., но не им обръщаха никакви внимание. Мони се пробва и на блесна, но освен да изпльока мощно във водата, друго не успя да направи.

След като дълго време не клъвна дори веднъж, реших да сменя стръвта и да проверя за каракуди / шаран. Сложих хляб и още с първото мятане започна да кълве, но за съжаление беше някакъв дребосък, който бързо ми сваляше топчето. Пробвах на бял червей на същото място и хванах две малки шаранчета и един уклей.  За съжаление после просто изведнъж спря да кълве на това място. Обиколих целия водоем, пробвах различни дълбочини, обаче -- нищо. След като се мотахме до 3 часа и не пипваше решихме да отидем на язовир Долна диканя. Събрахме си такъмите, пуснахме рибките обратно във водата (нека наедреят, ще дойдем пак (междувременно и Пацо беше успял да хване едно шаранче)) и се понесохме.

Язовир Долна диканя вече си беше "инстински" водоем -- голям и дълбок. Поради факта, че беше понеделник нямаше много хора, иначе казаха, че събота и неделя било фраш от къпещи се.

Язовир Долна диканя

Язовир Долна диканя

Язовир Долна диканя 2

Язовир Долна диканя 2

За нещастие беше излязал вятър и имаше доста неприятни вълни от които човек трудно можеше да си види плувката. Отделно бяхме отишли неподготвени -- нямахме захранка и общо взето си загубихме времето. За следващия път вече сме се зарекли да се запасим както трябва, а не да се лигавим. Чак привечер започна да кълве по малко (а и вятъра поутихна) и Мони изкара два костура:

Язовир Долна диканя - костурче

Язовир Долна диканя - костурче

Към залез слънце хванахме и по един уклей и това беше.

На стотина метра вдясно от нас двам специалисти с 5 метрови прътове изкараха сигурно 30-40 рибета за това време, но те си имаха бол захранка и постоянно мятаха, за да си задържат пасажа. В същото време други двама, но отляво не хванаха почти нищо (като нас). Честно казано, като човек, който е ловил почти изключително на река не смятах, че захранката има такова значение, но ето, че се оказах в сериозна грешка.

Една от причините да не хванем почти нищо на язовира беше, че не можехме да пуснем нужната дълбочина от 3-4 метра с нашите прътове по 2,4м и неподвижни плувки. Вчера (вторник) се разходихме с Пацо до рибарски магазин и си купихме подвижни плувки, стопери и вирбели. Около половин час гледах като индианец, как, по дяволите, се използват тези стопери, но в крайна сметка чукча получи просветление.

Лошо впечатление ми прави, че човек много трудно може да намери описания за начинаещи рибари на български, а тези на английски трудно вършат работа, защото не им знам термините как се превеждат и съответно не мога да намеря каквото ми трябва. Ще взема да направя една поредица тук в блога "Риболов за начинаещи", само още малко да се светна как стават някои от нещата, за да има материал.


One Response to “За риба на Горна / Долна диканя”

  1. radostin says:

    Na vodoema v s.Gorna Dikanq sam hvashtal samo LIN tam ne mi se vqrva da ima uklei,za sharan ne sam sigoren moje i da ima.

Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image