Допълнителни инструменти за PHP програмисти

Публикувано / posted 2009-10-07 в категория / in category: PHP, Инструментите на занаята
  

php_nekoiВ предишния постинг говорих за основните инструменти като редактори за PHP код, HTML и изображения. Освен тях всеки PHP програмист използва и други tool-чета с които си улеснява живота и тук ще стане дума за тях. Ще стане дума като за stand-alone продукти, така и за плъгини. Ориентацията основно е към Windows, но ще се радвам ако постнете в коментарите алтернативи и за Linux.

1. SSH клиент

SSH клиента е необходим, когато искате да се логнете в Linux/*BSD сървър. По принцип на много PHP developer-и рядко им се налага да го правят, но ако си поддържате ваш линукс сървър вкъщи или трябва от време на време да свършите нещо на служебния, за да не губите времето на сисадмина ще ви е необходим.

Аз съм се спрял на PuTTY. Има всичко, което ми е необходимо (т.е. достатъчно настройки за разни дреболии). Единствения недостатък, който съм открил е, че не върви кажеш на някоя колежка: "Отвори си путито, за да ми влезеш в сървъра" ;-).

2. Администрация на БД

2.1. MySQL administrator & query browser

Много хора си предпочитат добрия стар МyPHPAdmin, но аз много отдавна преминах на MySQL Administrator. По-удобно и по-бързо ми е да работя с него, а и като човек, който идва от Oracle съм свикнал да имам stand-alone програма за управление на DB-то, а не някакъв web базиран tool. Тук предпочитания до голяма степен се базират на това кой с какво е свикнал и откровено казано не мисля, че има смисъл да сменяте MyPHPAdmin-a ако се чувствате комфортно с него.

2.2. pgAdmin

Служи за администриране на PostgreSQL. Отново става дума за stand-alone продук. Това е неговият сайт:

3. PHP Manual

Не знам как някои хора се оправят без него, сигурно имат феноменална памет, но аз без Manual-а не мога да "живея". Стои ми винаги пуснат и постоянно го използвам. Предпочитаната от мен форма е CHM (Windows help format), заради наличието на index и search. В интерес на истината, когато човек търси нещо е най-добре да пита през чичо Google, но става малко по-бавно и поне според мен е по-добре да се използва CHM, когато става въпрос за конкретна функция.

Manual-a може да се свали оттук в различни формати и езици. Както може би ще видите -- има и български. Продукт е на усилията на Станислав Йорданов, Кубер Сапарев и моя милост, но за съжаление напоследък доста изоставен поради липса на интерес, както от страна на доброволци за преводачи, така и на читатели.

4. Plug-in-и за Firefox

4.1. Firebug

Най-добрия приятел на Web developer-a. Особено полезна е функционалността за проследяване на ajax заявките. Плъгина можете да си изтеглите от тук.

4.2. Web developer

Следващия най-добър приятел. Най-полезните функции:

  • View response headers
  • resize на броузера до предефинирани размери -- удобно за тестване на сайтове в различни резолюции;
  • изчистване на cache, history;
  • забърсване на cookies;
  • disable / enable css;
  • Outline на таблици;
  • много други.

Можете да го свалите от тук.

4.3. HTML Validator

Проверява HTML за грешки и неспазване на стандартите. Можете да го изтеглите от тук.

4.4. Quick Java

Слага два бутона долу вдясно чрез  които можете бързо да включвате / изключвате Java и Javascript. Можете да го изтеглите от тук.

4.5. Link checker

Проверява дали няма неработещи линкове. Можете да го изтеглите от тук.

4.6. Firefox Throttle

Симулира забавена връзка, като можете да указвате желаните скорости. Подходящ за тестване как се зарежда сайта върху, който работите и дали няма "наливане" на дизайна вследствие на зареждането на изображенията. Можете да го свалите от тук.

5. CVS клиент

CVS е съкращение от Concurrent Versions System, т.е. система за контрол на версиите. Най-добрия клиент, който съм намерил е WinCVS.

6. SVN клиент

SVN идва от Subversion -- друга система за контрол на версиите. Най-добрият клиент несъмнено е TortoiseSVN.

По отношение работата със SVN и TortoiseSVN ще има отделен постинг, където ще бъдат обяснени основите.

7. Други

Тук ще спомена само като напомняне някои до болка познати неща:

  • различни броузери -- Firefox, Chrome, Opera и Internet Explorer (или както е по-известен сред web developer-ите -- "Онова лайно"). Някои хора инсталират и други, но общо взето, особено откакто има Chrome (като представител на WebKit) мисля, че тези са достатъчни.
  • Open Office -- повечето PHP програмисти са  привърженици на Open Source идеята, а какъв по-добър пример за това от Open Office. Аз лично от поне две години не съм слагал Microsoft Office на компютъра си и не ми липсва -- ОО-а си върши перфектно работата.

Leave a Reply

Внимание: Моля, въведете само ПЪРВИТЕ ТРИ цифри от картинката
Important: Please enter just the first three digits from the image